Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 12.07.2018. 17:00

Smanjen proračun za EU poljoprivredu za najmanje 5%?

Zastupnici tvrde da je to smanjenje i veće, jer je Evropska komisija svoj proračun bazirala na 2020. godini, a oni smatraju da treba uzeti u obzir buduće sedmogodišnje razdoblje i inflaciju što prema proračunu Odbora Evropskog parlamenta upućuje da bi ukupno smanjenje za poljoprivredu moglo biti čak 15%, a za ruralni razvoj vrtoglavih 25%!

Foto: Bigstockphoto/FreeProd
  • 235
  • 11
  • 0

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), strateški planovi koje izrađuju države članice u okviru ZPP-a i novi proračun bili su teme sednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta. 

Predlogom Komisije za višegodišnji finansijski okvir za razdoblje 2021.-2027. obuhvaćeno je 365 milijardi EUR za ZPP (u sadašnjim cenama). To odgovara prosečnom udelu od 28,5% ukupnih proračunskih sredstava EU-a za razdoblje 2021.-2027. Od tog iznosa za ZPP, 265,2 milijarde EUR nameneno je za direktna plaćanja, 20 milijardi EUR za mere podrške tržištu te 78,8 milijardi EUR za ruralni razvoj. Dodatnih 10 milijardi EUR staviće se na raspolaganje u okviru EU-ova istraživačkog programa za podršku posebnim istraživanjima i inovacijama u području prehrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Smanjenje bi moglo biti i veće od 5%?

Prema predlogu Evropske komisije, proračun za poljoprivredu smanjuje se za 5% i to za 1% direktna plaćanja, a za 15% ruralni razvoj. Zastupnici tvrde da je to smanjenje i veće, jer je Evropska komisija svoj izračun bazirala na 2020. godini, a oni smatraju da treba uzeti u obzir buduće sedmogodišnje razdoblje i inflaciju što prema proračunu Odbora Evropskog parlamenta upućuje da bi ukupno smanjenje za poljoprivredu moglo biti čak 15%, a za ruralni razvoj vrtoglavih 25%

Države članice moći će da kroje mere prema svojim konkretnim potrebama

Komisija je stava da će se budućim ZPP-om ostvariti veće koristi za evropske građane, te istovremeno znatno pojednostavniti i modernizovati delovanje politike i za poljoprivrednike i za države članice. Države članice moći će da kroje mere prema svojim konkretnim potrebama, a način na koji to planiraju da učine, predstaviće u sveobuhvatnom strateškom planu u okviru ZPP-a.   

Moraće se uspostaviti ciljne vrednosti

Komisija tvrdi da će svaka država članica u strateškim planovima u okviru ZPP-a izneti predloge za ostvarivanje opštih ciljeva ZPP-a, vodeći računa o svojim posebnim potrebama. Definisaće strategiju i objasniti kako delovanja u okviru oba stuba doprinose ostvarivanju tih ciljeva. U planovima će se takođe uspostaviti ciljne vrednosti za postizanje ciljeva; napredak u ostvarenju tih ciljnih vrednosti ocenjivaće se na nivou država članica, a proveravaće ih Evropska komisija u okviru novog postupka godišnjeg praćenja i preispitivanja.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta na zasedanju u jesen predstaviće izveštaje o tri Uredbe koje čine reformu ZPP-a.


Tagovi

ZPP Poljoprivreda Proračun Evropska komisija Marijana Petir Reforma Ruralni razvoj Direktna plaćanja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.