Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetska banka
  • 07.05.2017. 09:00

Srbiji odobren zajam za saniranje nepogoda

Srbija će od Svetske banke dobiti zajam od 66 miliona evra za saniranje posledica elementarnih nepogoda i pomoć ugoroženom stanovništvu u slučaju katastrofa prouzrokovanih klimatskim promenama. Taj novac će Vladi dati mehanizam da odmah pomogne ljudima u slučaju neke prirodne katastrofe.

Foto: European Commission DG ECHO / Flickr
  • 1.696
  • 84
  • 0

Svetska banka odobrila je Srbiji 66 miliona evra zajma, koji će našoj zemlji pomoći u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. To je prvi takav zajam, koji će ta finansijska institucija realizovati u Evropi, prenosi RTV.

Zajam je odobren na zahtev Vlade Srbije, a taj novac će biti korišćen isključivo za hitne potrebe i obnovu u slučajevima kada se zbog elementarnih nepogoda proglašena proglasi vanredna situacija.

Najviše pogođeni siromašni

Direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin (Ellen Goldstein) je u obrazloženju odobrenja navela da se Srbija sve češće suočava sa prirodnim nepogodama sa teškim posledicama, poput poplava iz 2014. godine. Ona je dodala da su u takvim katastrofama najviše pogođeni siromašni građani. Goldstinova je navela da će pomoću ovog projekta Vlada imati mehanizam i novac da odmah pomogne ljudima, ukoliko da dođe do neke prirodne katastrofe.

Srbija podložna čestim prirodnim nepogodama

Kako piše u saopštenju Direktorata Svetske banke, zajam za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava (CAT-DDO) će, takođe, podići tehničke mogućnosti države za planiranje i reakciju nakon katastrofa i zasigurno ublažiti posledice klimatskih promena. Dodaje se da je naša zemlja podložna raznim prirodnim nepogodama, poput suša, poplava, klizišta i zemljotresa, koje su rezultat klimatskih promena, koje će, kako se procenjuje, ubuduće biti češće i intenzivnije.

Novac na raspolaganju najmanje tri godine

U saopštenju stoji i da je ovaj projekat zamišljen tako da zajam može da revolvira. To znači da, ako novac bude vraćen pre nego što se projekat zatvori, on se može ponovo koristiti. Raspoloživa sredstva mogu da se povlače tri godine, s tim da se taj period može produžavati četiri puta.

Foto: European Commission DG ECHO / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Srbija Svetska banka Zajam Vremenske prilike Nepogode Elen Goldstin Vlada Srbije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.