Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 27.12.2022. 13:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Sremskim poljoprivrednicima pomoć "teška" 38 miliona dinara

Ovih dana dodeljeno je 106 ugovora za investicije u fizičku imovinu, a do kraja godine biće uručeni i ugovori za preradu proizvoda, ali i osiguranje.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 134
  • 23
  • 0

Poljoprivredni proizvođači su navikli da svake godine od lokalne samouprave u kojoj žive dobiju određenu pomoć kako bi unapredili svoju proizvodnju. Tako su i ove godine poljoprivrednici u opštini Inđija po raznim osnovama dobili finansijsku pomoć, koja će im u velikoj meri olakšati proizvodju. Dakle, Agencija za ruralni razvoj i Opština Inđija ove godine izdvojili su ukupno 38 miliona dinara za podršku agraru.

Pola ostaje u džepu

Veliko interesovanje poljoprivrednika vladalo je nekoliko konkursneih linija, a ovih dana je njih 106 potpisalo ugovore za sredstva koja su im dodeljena za investicije u fizičku imovinu. Jedan od potpisnika ugovra je i Dejan Ćukalović, pčelar iz Inđije. On se dugo godina bavi pčelarstvom i kaže da u ovo vreme kada je sve skupo sredstva od lokalne samouprave su velika pomoć i podrška.

Dobrodošla i pdrška za pčelare

"Svakome znači pomoć od 40 do 50 odsto za ulaganje u fizičku imovinu. Pošto sam ja pčelar to dobro dođe za kupovinu novih sredstava za pčelarstvo kao na primer vrcaljke ili nešto drugo. Nije to kao nekada kada su sredstva za pčelarstvo bila jeftina. Sada je drugo vreme i ova sredstva koja smo mi dobili su velika podrška pčelarstvu jer su to iznosi od 1.000 do tri hiljade evra", kaže Ćukalović i dodaje da kada se to podeli na pola njima ostaje u njihovom budžetu više novca koji mogu da iskoriste za neke druge potrebe u pčelarstvu i tako značajnije unaprede i poboljšaju proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda.

Više mladih i žena vlasnica domaćinstva

Kako je istakla direktorica Agencija za ruralni razvoj Opštine Inđija Ivana Pejović Ševrt, do kraja godine biće uručeni i ugovori poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na sredstva i po ostalim konkursnim linijama i to osam ugovora po konkursu za preradu i 70 ugovora po konkursu za osiguranje.

Do kraja godine biće uručeni i ugovori poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na sredstva po ostalim konkursima

"Za sve konkursne linije ove godine je veoma veliko interesovanje. Drago mi je što je ove godine dosta mladih ostvarilo prava na opštinska sredstva, a veoma pohvalno je i to što je veliki broj žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva. Takođe, broj žena nosilaca poljoprivrednog gazdinstva u odnosu na prošlu godine, ove značajno povećao. Naši poljoprivrednici su zadovoljni opštinskom podrškom agraru i njihovo interesovanje za novac iz opštinske kase je iz godine u godinu sve veće", kaže Pejović Ševrt i dodala da će upravo zbog toga podrške poljoprivrednicima biti i u sledećoj godini pa očekuju da će interesovanja biti.

Naša sagovornica je na kraju dodala da će sledeće godine biti izdvojeno još više sredstava za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju na teritoriji opštine Inđija.


Tagovi

Konkursi Podsticaji Subvebcije Dejan Ćukalović Osiguranje u poljoprivredi Prerada Ivana Pejović Ševrt


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]