Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uredbe
  • 29.08.2022. 09:00

Šta je sadržaj Uredbi koje se odnose na proizvođače suncokreta?

Finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača utvrđuje se u iznosu do 7,8 dinara po kilogramu, najviše za 200 tona. Ali, to nije sve.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.166
  • 135
  • 0

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice, kao i Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta. Oba dokumenta objavljena su na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Podrška do utroška sredstava

Finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača utvrđuje se u iznosu do 7,8 dinara po kilogramu isporučene/prodate količine roda 2022. godine pravnom licu ili preduzetniku koji se bavi preradom, skladištenjem odnosno izvozom suncokreta, a najviše za 200 tona.

Pravo na finansijsku podršku poljoprivredni proizvođač ostvaruje podnošenjem zahteva u skladu sa javnim pozivom koji raspisuje Uprava. Finansijska podrška isplaćuje se podnosiocu zahteva do utroška sredstava obezbeđenih za sprovođenje ove uredbe.

Ceo tekst obe uredne možete pročitati u dokumentima ispod teksta

Kako se ističe u drugoj, ograničava se razlika u otkupnoj ceni suncokreta roda 2022. godine na maksimalni iznos od 2,60 dinara sa porezom na dodatu vrednost, po kilogramu, pri otkupu suncokreta od primarnih proizvođača, a koji se koristi za dalju prodaju prerađivačima. Ova uredba važi naredna dva meseca, a ko bude postupao suprotno njoj, snosiće novčanu kaznu.

Stanje na terenu

Podsetimo, nedavni protesti poljoprivrednika bili su održani između ostalog i zbog cene suncokreta. Vlada je iznela predlog cene od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, sa isplatom do sredine oktobra.

Kako nezvanično saznajemo, trenutno otkupljivači nude akontnu cenu od oko 60 do 65 dinara po kilogramu ove uljarice. Prema izveštaju Produktne berze, cena po toni bila je 555 do 560 evra ili oko 65,5 dinara za kilogram (op.a.).


Dokumenti


Tagovi

Uredbe Vlada Srbije Cena suncokreta Otkupna cena Finansijska podrška


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...