Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 26.08.2022. 14:15

Produktna berza: Prodat ovogodišnji kukuruz za 34 dinara po kilogramu

Zabeležen je prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz rod 2022. po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om) sa primesama od dva odsto.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 858
  • 77
  • 0

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200,00 dinara. Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 59,6 odsto, dok je finansijski promet manji za 54 odsto.

Dok je prethodne nedelje kukuruz bilo najtraženija berzanska roba, ove nedelje domaće tržište je mnogo mirnije. Berzanski ugovor uz klauzulu "odloženo plaćanje" je zaključen po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om). Zabeležen je i prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz rod 2022. po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om) sa primesama od dva odsto.

Pšenica se zabeležila cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju. Tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Usled suzdržanosti prodavaca izostale su i ponude većih količina. Strukturu kupaca činili su trgovci i domaći prerađivači. Pšenicom se trgovalo od 35,70 do 36,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 35,87 din/kg bez PDV-a (39,45 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena je niža za 0,95 odsto.

Raste interesovanje za soju i suncokret

Žetva suncokreta rod 2022. godine je u toku. Primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice po ceni od 555€/t do 560€/t, dok su ponuđene manje količine po ceni od 580€/t cpt uljara.

Povećano interesovanje kupaca za sojinim zrnom na početku nedelje pomeralo je cenu u pozitivnom smeru, međutim tokom nedelje dolazi do povlačenja kupaca i pada cene. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 82,42 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,03 odsto.

MAP 12:52 ruski, pakovanje 600/1, prometovan je po ceni od 140,68 din/kg bez PDV-a. 

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 22.8. - 26.8.

Slabiji kurs evra pogodan za evropski izvoz

Prema USDA, stanje useva kukuruza se pogoršalo, te je 55 odsto ocenjeno dobro do odlično. Površine pod sojom u SAD su ocenjene 57 odsto dobro do odlično. Cene kukuruza i soje rasle su tokom nedelje, jer je potvrđen manji potencijal prinosa. Žetva ozime pšenice je skoro završena u SAD, sa skinutih 95 odsto površina.

Na Evronekstu pšenica se početkom nedelje vratila na najniže nivoe od marta, što je podstaklo veću aktivnost kupaca. U Francuskoj se stanje useva kukuruza ponovo pogoršalo i sad se smatra da je 50 odsto dobro do odlično, prema proceni FranceAgriMer-a. U nastavku nedelje, cene i žitarica i uljarica beležile su rast. Slabiji kurs evra pogodan je za evropski izvoz.

Ukrajinski ministar poljoprivrede potvrdio je da su izvozne aktivnosti preko 50 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Svako isplovljavanje broda ili najava se prate sa velikom pažnjom.


Tagovi

Cena kukuruza Kukuruz 2022 Cena soje Produktna berza Tržište Tražnja za suncokretom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]