Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 18.03.2021. 12:00

Subvencije iz stočarstva 2020: Oko 11.400 zahteva u obradi, kad će biti isplata?

Iako nismo dobili konkretniji datum ili bar bližu vremensku odrednicu isplate, poznato je da je trenutno u obradi oko 11.400 zahteva.

Foto: Bigstock/Corepics
  • 7.656
  • 807
  • 0

Nakon više upita naših čitalaca o informaciji kada će biti isplaćene zaostale subvencije iz oblasti stočarstva iz prethodne godine, Ministarstvo poljoprivrede uputilo je odgovor Agroklubu da će isplata biti moguća nakon okončanja upravnog postupka i utvrđivanja da li podnosioci zahteva ispunjavaju uslove propisane konkretnim pravilnikom za određenu meru.

"Povodom svakog podnetog zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, obavlja se administrativna obrada istog, prilikom koje se utvrđuje da li lice koje je podnosilac ispunjava potrebne uslove za ostvarivanje prava na podsticaje", navode iz Ministarstva.

U ranijem intervju za Agroklub, predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Dejan Mladenović rekao je početkom prethodnog meseca da su nedavno dobili informaciju da će za 2020. do 25. februara biti isplaćeni svi podsticaji.

Dok stočari čekaju subvencije da krenu u prolećne radove - predmet je i dalje "u obradi"

"To smo čuli i od ministra i od Uprave za agrarna plaćanja, ali tu istu priču smo čuli već dva puta, u septembru i krajem prošle godine", rekao je tada Mladenović.

Čak 80 odsto članova ovog Udruženja nije dobilo subvencije iz prošle godine.

Najviše zahteva za kvalitetna priplodna grla

Iako nismo dobili konkretniji datum ili bar bližu vremensku odrednicu isplate, poznato je da je trenutno u obradi oko 11.400 zahteva. U tabeli u nastavku, prikazano je koliko je istih za određenu podsticajnu meru u obradi, u kojoj je definitvno najveći broj za nabavku kvalitetnig priplodnih grla i to oko 6.200.

Skraćeni naziv mere

Ukupan broj zahteva koji su u fazi obrade

Genetika 2020 (kvalitetna priplodna grla)

6.201

Konzumna riba 2020

0

Krave za uzgoj teladi 2020

1.100

Pčele 2020

341

Tov 2020 (junad, jagnjad, svinje i jarad)

3.609

Premija za mleko 2020

149

Krave dojilje 2020

2

Ukupno

11.402

Kako napominju iz resornog ministarstva, pod fazom obrade podrazumevaju sve zahteve koji se trenutno obrađuju, one povodom kojih su stranke obaveštene da je potrebno da dopune usled nepostojanja kompletne dokumentacije kao i one povodom kojih se sprovodi postupak insekcijskog nadzora.

Koliko se duguje stočarima?

Pošto su smanjeni ukupni iznosi pojedinih subvencija u budžetu za ovu godinu, a povećan onaj za isplatu zaostalih, upitali smo ministarstvo, koliki je iznos neisplaćenih subvencija u stočarstvu samo za prošlu godinu. Ministarstvo je odgovorilo da ne može da utvrdi precizan iznos, odnosno može - tek nakon završenih administrativnih procedura.

Smanjenje subvencije po hektaru sa 5.200 na 4.000 dinara

Podsetimo, za zahteve po osnovu direktnih plaćanja iz prethodnih godina, planiranih za isplatu u tekućoj godini umesto 2,4 milijarde dinara, izmenama koje je prihvatila Vlada, opredeljeno je 4,7 milijarde. Iako su mnoge druge mere u budžetu značajno smanjenje, osim ove, i dalje je nepoznanica koliko se to novca duguje našim stočarima i što je najvažnije - kad će biti isplaćen?


Tagovi

Subvencije u stočarstvu Ministarstvo poljoprivrede Uprava za agrarna plaćanja Dejan Mladenović Kvalitetna priplodna grla Obrada zahteva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...