Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 30.04.2019. 12:00

Subvencije za nabavku novih priključnih mašina i opreme za biljnu proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura. Uverenja i potvrde koja se dostavljaju uz zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje ne mogu biti starija od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Foto: Bigstockphoto/emjay smith
  • 2.624
  • 122
  • 0

Izmena pravilnika o podsticajima za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura objavljena je u Službenom glasniku i na sajtu Ministarstva poljoprivrede. 

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura. Uverenja i potvrde koja se dostavljaju uz zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje ne mogu biti starija od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Korisnik može da dobije i do 1.500.000 dinara 

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.500.000 dinara. Subvencija iznosi 50 odsto bez PDV-a, odnosno 65 odsto bez PDV-a za marginalna naselja.

Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za: primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, primarnu proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Izmenjeni pravilnik i zahtev za podsticaje, nalaze se ispod teksta. 

Subvencije se odnose na poljoprivredna zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, i to za površine:

  • do 0,5 ha povrća, voća ili cveća u zaštićenom prostoru
  • do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća
  • od 0,2 do 100 ha grožđa, a koje parcele su upisane i u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom koji uređuje vino
  • do 3 ha povrća (na otvorenom polju)
  • od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju)
  • do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja
  • do 50 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja

Podsticaji namenjeni i za škole i naučnoistraživačke organizacije 

Pravo da konkurišu imaju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i oni koji se nalaze u aktivnom statusu, i to: fizičko lice ukoliko je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, potom zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge, srednja škola, naučnoistraživačka organizacija u oblasti poljoprivrede.

Sva dokumenta koja se dostavljaju uz zahtev moraju da glase na podnosioca zahteva i prilažu se u originalu ili overenoj kopiji. Dokumenta na stranom jeziku moraju biti prevedena na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog prevodioca.

Korisnik podsticaja je dužan da namenski koristi, podsticaje u roku od tri godine od dana nabavke opreme, odnosno pet godina od dana nabavke mašina i mehanizacije, kao i da se pridržava drugih obaveza korisnika podsticaja, u skladu sa zakonom. 

Istovremeno onaj ko podnosi zahtev ne može dobiti podsticaje ukoliko koristi neke druge subvencije, donacije islično, i ukoliko nije izmirio dospele obaveze po osnovu javnih prihoda. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Podsticaji Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Pravilnik Poljoprivredna mehanizacija Biljne kulture


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta