Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Zrenjanin
  • 23.06.2017. 10:00

Subvencije za pčelare i stočare

Poslednjih godina i Republika i Pokrajina povećale su iznose sredstava koje dobijaju pčelari. A u akciju subvencionisanja ove proizvodnje uključile su se i neke lokalne samouprave. Među njima je i Grad Zrenjanin. Nastavljeno je i sa subvencionisanjem stočara.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.871
  • 93
  • 0

Godinama unazad, zrenjaninska lokalna samouprava nastoji da pomogne ratarima i stočarima. Pre dve godine pokrenut je projekat preko kojeg je stočarima do sada podeljeno 93 visokokvalitetne steone junice.

Ove godine prvi put raspisan je i konkurs namenjen pčelarima. Između grada Zrenjanina i 30 pčelara, koji su dobili po 100.000 dinara za nabavku neophodne opreme, potpisani su ugovori. Istovremeno su potpisani i ugovori sa stočarima o dodeli junica.

Pčelarstvo je perspektivna delatnost

Za realizaciju konkursa za dodelu sredstva za nabavku pčelinjih društava i košnica za ovaj ciklus je iz agrarnog budžeta gradske kase izdvojeno je tri miliona dinara. Pčelari su po jednoj prijavi mogli da dobiju najviše 100.000 dinara. U ime lokalne samouprave ugovore sa pčelarima potpisao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

"Godinu dana unazad pričamo da ćemo pomoći pčelarima. Ove godine smo raspisali konkurs i vrlo brzo smo naišli na veliku zainteresovanost naših pčelara. Bili smo iznenađeni interesovanjem koje je konkurs izazvao. Očigledno je da ćemo neka sredstva morati da obezbedimo i do kraja godine, jer je na našoj teritoriji pčelarstvo u ekspaniziji", kaže Janjić.

Postoje najave da se u narednom periodu planira i pomoć i podrška za unapređenje voćarske proizvodnje.

Pčelari kažu da im je novac dobro došao. Veruju da će im ova sredstva pomoći da prošire postojeću ili da zasnuju proizvodnju.

Zorica Simić će nabaviti osam košnica

"Puno nam znače ova sredstva. Naša porodica je velika. Bavimo se voćartvom i tovom pilića. Sada ulazimo i u posao sa pčelama. Od ovog novca ćemo nabaviti osam košnica. Sin je već imao pčele i zna šta oko njih treba raditi. Međutim, propale su nam. Sada ćemo svi zajedno da pokušamo da proširimo proizvodnju. Čim smo počeli da se bavimo voćarstvom shvatili smo da su nam pčele neophodne. Ovaj program je lepo došao i rešili smo da ga iskoristimo maksimalno", objašnjava Zorica Simić iz Zrenjanina.

Nastavljeno subvencionisanje stočara

Grad Zrenjanin nastavlja da pomaže stočare dodelom junica, te su ugovori osim sa pčelarima, potpisani i proizvođačima mleka.

"Poslednje dve godine imamo dobar program za naše stočare. U ugovorima je stajalo da je svaki poljoprivrednik, koji dobije od grada na poklon junicu, dužan da prvo žensko tele vrati gradu, kako bi se ova akcija nastavila i kako bi i drugi proizvođači dobili junice. Stigao je red i na to. Poklanjamo tu žensku telad. Vidim da je reakcija naših stočara na ovu meru i te kako dobra", kaže Janjić.

Junice, poklon zrenjaninske lokalne samouprave, trebale bi da pomognu proizvođačima da unaprede proizvodnju i poboljšaju genetiku na farmama.

Đurđinka Ninković proizvodi i prodaje sir

"Imamo dve krave. Ovo je drugi put da smo dobili junicu od grada. Prošle godine smo dobili jednu i sad ovu drugu. To nam mnogo znači za proširenje proizvodnje. Mi smo se bavili godinama unazad mlečnim govedarstvom, ali smo prekinuli proizvodnju. Bila je slaba cena mleka. Sada opet počinjemo time da se bavimo. Proizvodimo sir koji prodajemo, a mleko ostavljamo samo za sopstvene potrebe", rekla je Đurđinka Ninković iz Kleka.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Đurđinka Ninković Zorica Simić Čedomir Janjić Subvencije Košnice Pčelari Steone junice Zrenjanin


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin