Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 15.04.2019. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Subvencije za poljoprivrednike: Najviše novca za veštačko osemenjavanje krava

Ove godine grad Valjevo izdvojio je za podsticajne mere u poljoprivredi najviše novca u odnosu na ranije godine. Pored već postojećih mera kao što su subvencije za voćarstvo i stočarstvo, subvencionisaće se i kamate na kredite. Konkursi se očekuju sredinom aprila.

Foto: Vedran Stapić
  • 511
  • 21
  • 0

Sredinom aprila biće raspisani konkursi za sve podsticajne mere u poljoprivredi, a ove godine za te namene predviđeno je 40 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva. Pored već postojećih mera kao što su subvencije za voćarstvo i stočarstvo, subvencionisaće se i kamate na kredite.

"Poljoprivrednici ove godine mogu uzimati kredite u iznosu od 150 do 200 hiljada dinara, a grad Valjevo će sa 100 posto subvencionisati kamate. To je jedna mera koja se pokazala značajnom za naše poljoprivrednike i mi je već godinama primenjujemo", kaže direktor JP Agrorazvoj valjevske doline Bojan Bošković.

Pokrajinska vlada izdvojila 350 miliona dinara za unapređivanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta

Kalcifikacija zemljišta - nova mera za poljoprivrednike 

Subvencije koje JP Agrorazvoj valjevske doline dodeljuje predviđene su kako za voćarstva i stočarstva, tako i za mehanizaciju i poboljšanje kvaliteta zemljišta.

"Kiselost zemljišta utiče na rast biljaka, a većina poljoprivrednih kultura najbolje uslove za rast i razvoj imaju u umereno kiselim do neutralnim zemljištima. Optimalna pH vrednost zavisi od mnogih faktora, prvenstveno od tipa zemljišta i vrste biljaka koju uzgajamo. Karta reonizacije koju je Valjevo uradilo pokazuje da su zemljišta u valjevskom kraju kisela, zbog čega je preduzeće Agrorazvoj uvelo novu meru za poljoprivrednike, a to je kalcifikacija zemljišta", naglašava Bošković.

Grad Valjevo ima strateški pristup razvoju poljoprivrede. Najpre su urađene analize zemljišta od strane Poljorivredne savetodavne stručne službe i na osnovu njih dobijene su Studije koje pokazuju koji su to prirodni nedostaci koji se mogu promeniti i poboljšati kako bi se dobili veći prinosi.

Za pčelare 590 miliona: Podnesite zahtev za subvencije na vreme

Jednom gazdinstvu materijal za hektar 

Po raspisivanju konkursa poljoprivredni proizvođači se mogu prijaviti za sredstva za poboljšanje kvaliteta zemljišta. "Procedura predviđa da će potom Poljorivredna savetodavna stručna služba uraditi analizu zemljišta i odrediti nivo kiselosti, a na osnovu preporuka mi ćemo obaviti raspodelu materijala za kalcifikaciju. Ograničenje je da će se po jednom gazdinstvu dodeljivati materijal za najviše jedan hektar, to može biti i više parcela, ali ne više od toga kako bi se što više poljoprivrednih gazdinstava obuhvatilo", pojašnjava Bošković. Plan je i da se naredne godine nastavi s ovom merom kako bi se ona primenila na što više parcela i kako bi se što više poljorivrednika uključilo u njenu realizaciju. Vodiće se i računa da dve godine za redom ne budu obuhvaćena ista gazdinstva ili parcele.

I ove godine, poljoprivrdnicima će biti dostupna Nmin metoda koja se odnosi na analizu procenta azota u zemljištu i na osnovu rezultata  predložiće se i na koji način da se poboljša sastav zemljišta.

"Nmin metoda je rađena u protekle tri godine i planirano je da se ove godine ponovo rade analize koje će pokazati koliki je procenat azota u zemljištu. S obzirom da njegova cena nije mala, značajno je da će poljoprivrednici moći da dobiju savet koliko azotnih đubriva da dodaju, odnosno koja je to optimalna količina", kažu u JP Arorazvoj. Često se dešava da se dodaju u većim ili manjim količinama od potrebnih što nije dobro jer se onda ne postižu željeni prinosi.

Iz pirotske kase 55,2 miliona dinara za subvencije poljoprivrednicima

Za veštačko osemenjavanje krava najviše novca

Postupak prijave za subvencije namenjene za veštačko osemenjavanje krava i ove godine biće pojednostavljen, a u okviru izdvojnih sredstava za poljoprivredu, najviše je odvojeno za ovu meru, 20 miliona dinara.

"Subvenije za veštačko osemenjavanje krava predviđeno je i za umatičena i za neumatičena grla. Jedina obaveza poljoprivrednika je da dođu i predaju potrebnu dokumentaciju i to podrazumeva jedan dolazak u naše preduzeće, a sve ostalo obavljaće veterinari na terenu

Nedimović: Prošlogodišnje subvencije za paore do praznika

Samo ozbiljnim ovčarima subvencije

Što se tiče sinhronizacije estrusa kod ovaca prošle godine se ova mera pokazala kao veoma dobra i ove godine realizovaće se u procentu od 50 odsto stada, odnosno najviše za 20 grla u jednom domaćinstvu. Za ovčarstvo već godinama vlada veliko interesovanje, pre svega za njega se odlučuju staračka domaćinstva, jer ne mogu da se bave krupnom stokom ili su u pitanju oni koji žele da nastave život na selu.

Za razliku od prethodnih godina povećan je limit sa 10 na 30 grla i predviđena je subvencija u iznosu od 5.000 dinara po grlu.  "To je jedna od mera kako bi se neumatičene ovce prevele u umatičene i samim tim iskristalisaće se situacija u ovčarstu i dobiće se ozbiljni ovčari, a verovatno će odustajati oni koji se ovom granom poljoprivrede bave samo zbog subvencija", nalašava Bošković.

Preduzeće Agrorazvoj zaduženo je i za gazdovanje šumama. U pripremi je desetogodišnji program koji će biti i osnov za donošenje programa gazdovanja šumama za 2019. godinu, a osnovni cilj je očuvanje šuma i šumskog zemljišta, zaštite šuma od požara, štetočina, biljnih bolesti i nega šumskih zasada.


Tagovi

Subvencije Poljoprivreda Agrorazvoj Bojan Bošković Veštačko osemenjavanje krava Nmin metoda Kalcifikacija zemljišta


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.