Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji za mehanizaciju
  • 02.12.2017. 10:30

Šumadijskim poljoprivrednicima 55 traktora

"Sa teritorije šumadijskog okruga pristiglo je 105 zahteva, a odobreno je 55", kažu iz Uprave za agrarna plaćanja za "Agroklub".

Foto: Agrocentar Stefan, Julijana Kuzmić
  • 3.112
  • 150
  • 0

Nakon velike zainteresovanosti, stajanja u redu za preuzimanje dokumentacije i podnošenje zahteva, kao i produžavanja Konkursa za podsticaje Ministarstva poljoprivrede za nabavku novog traktora u 2017. godini, šumadijskim poljoprivrednicima do sada je odobreno 55 zahteva.

Kako navodi Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede za "Agroklub", na javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora stiglo je 2.345 zahteva, a proces obrade i dopune zahteva sa nepotpunom dokumentacijom još uvek je u toku.

"Do sada je odobreno ukupno 1.414 zahteva. Sa teritorije šumadijskog okruga pristiglo je 105 zahteva, a odobreno je 55", kažu iz Uprave.

Traktori stariji od 20 godina

Prema statističkim podacima, prosečan vek traktora u Šumadiji je preko 20 godina. Takvi traktori često se kvare, više troše i iziskuju mnogo troškova održavanja, pa će novi traktori u značajnoj meri pojeftiniti proizvodnju biljnih vrsta.

"Predmet podsticaja su prihvatljivi troškovi investicija u nabavku novog traktora, koji se koristi za izvođenje radova u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu sa snagom motora najviše 100 kilovata. Interesovanje je bilo podjednako za sve tri grane agrara, a poljoprivrednicima iz Šumadije najviše je odobreno za kupovinu voćarskih traktora", tvrde u Upravi za agrarna plaćanja.

Stari traktori iziskuju mnogo troškova održavanja

Zahtevi odbijani iz nekoliko razloga

Za traktore u vrednosti najviše do 3,6 miliona dinara, resorno Ministarstvo ovim podsticajima poljoprivrednicma, kojima je odobren zahtev, vratiće pola novca. Najvažniji uslovi koje poljoprivrednik treba da ispuni jesu izmirene obaveze prema državi i dosledno pridržavanje Pravilnika.

"Oko 10 odsto zahteva odbijeno je mahom usled neodgovarajuće biljne strukture u Registru poljoprivrednih gazdinstava, neizmirenih poreskih obaveza i realizacije investicije pre roka", navodi se za "Agroklub" iz Uprave za agrarna plaćanja.

Uskoro IPARD pozivi

Koliko je šumadijskim i srpskim poljoprivrednicma potrebna nova poljoprivredna oprema, mehanizacija i u prvom redu traktori, potvrđuje je i interesovanje za nabavku traktora i mehanizacije iz IPARD fonda. U drugoj i trećoj nedelji decembra biće upućeni prvi pozivi za IPARD traktore, koji su, za razliku od traktora nacionalnih podsticaja, namenjeni za sve vidove proizvodnje, većeg raspona snage i više vrsta i tipova.

Foto: Agrocentar Stefan, Julijana Kuzmić


Tagovi

Traktori Mehanizacija Sumadija Sumadijski poljoprivrednici Oprema Ministarstvi poljoprivrede Uprava za agrarna placanja Podsticaji Nabavka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...