Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacije
  • 22.09.2015. 11:30

Švedska među najvećim donatorima našeg agrara

Švedska je jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora Srbije za oblast životne sredine, a godišnje se sprovode projekti vredni tri miliona evra.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
  • 125
  • 4
  • 0

Švedska je jedan od najznačajnijih bilateralnih donatora Srbije za oblast životne sredine. U saradnji sa Međunarodnom agencijom za razvoj Kraljevine Švedske, u našoj zemlji se godišnje sprovode projekti vredni tri miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine.

Delegacija Srbije posetila Švedsku

"Projekti imaju za cilj pripremu Ministarstva poljoprivrede za pregovarački proces u okviru poglavlja za životnu sredinu i klimatske promene, jačanje kapaciteta za pripremu i upravljanje značajnim infrastrukturnim projektima, koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova EU, kao i finansiranje prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama", rekla je državni sekretar u tom ministarstvu Stana Božović, tokom radne posete Švedskoj.

Božović je naglasila da je zahvaljujući saradnji sa Švedskom, pregovaračka grupa za poglavlje 27 uspešno završila oba skrining procesa i dostavila Evropskoj komisiji dokument koji daje prikaz statusa i planova sprovođenja pravnih tekovina EU za sektor zaštite životne sredine za narednih 25 godina, saopštilo je ministarstvo. Teme sastanaka bile su upravljanje otpadom, upravljanje vodama, zaštita prirodnih resursa - voda, vazduh, zemljište, inspekcijski nadzor, upravljanje projektima i evropske integracije.

U Leskovcu se iz raznih fondova finansira projekt vredan 24 mil. evra

Član delegacije koja je posetila Švedsku, bio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, s obzirom da se u gradu Leskovcu iz EU fondova, fondova Holandije, Švedske i ministarstva, finansira postrojenje za tretman otpadnih voda čija je vrednost 24 miliona evra. Predstavnici ministarstva su aktivno uključeni u implementaciju aktivnosti na postrojenju za tretman otpadnih voda u Leskovcu i ovo je bila izuzetna prilika da gradonačelnik Leskovca poseti jedno takvo postrojenje u Švedskoj, koje postoji 40 godina i vrši uslugu tretmana otpadnih voda za 750.000 ljudi.

Razgovaralo se i o nastavku donatorske podrške

Sa zamenicom direktora Međunarodne agencije za razvoj, Božović je razgovarala o nastavku donatorske podrške Švedske za projekte ministarstva, u prvom redu, nastavka trenutnih projektnih aktivnosti, ali i otvaranja novih značajnih projekata jačanja infrastrukture i ljudskih kapaciteta na nacionalnom nivou i u saradnji sa zemljama regiona.

Tokom radne posete delegacija je posetila Ministarstvo životne sredine i energetike Švedske, Ministarstvo spoljnih poslova, Međunarodnu agenciju za razvoj, Agenciju za zaštitu životne sredine, Agenciju za upravljanje vodama, kao i dva regionalna sistema za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


Izvori

Tanjug


Tagovi

Švedska EU fondovi Donacije POglavlje 27 Stana Božović Zemljište Uoravljanje vodama Leskovac Goran Cvetanović Skrining

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao