Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta Holding
  • 19.01.2016. 18:00

U budžet 2015. uplatili 10,8 milijardi dinara

Kompanija Delta holding u prošloj godini uplatila je u budžet Srbije 10,8 milijardi dinara, što je nešto više nego u 2014. U prošloj godini oblast agrara imala je najveće učešće u ukupnom prihodu Delta holdinga od 53 odsto.

Foto: deltaholding.rs
  • 167
  • 7
  • 0

"Kompanija Delta holding u prošloj godini uplatila je u budžet Srbije 10,8 milijardi dinara, što je nešto više nego u 2014", izjavio je danas izvršni potpredsednik za operativne poslove te kompanije Dejan Jeremić.

Jeremić je na konferenciji za novinare kazao da je ukupni prihod Delta holdinga u 2015. bio 53,2 milijardi dinara, a operativni profit kompanije 5,4 milijardi dinara.

Najveće učešće u izvozu imale su žitarice

Istakao je i da je u prošloj godini oblast agrara imala najveće učešće u ukupnom prihodu Delta holdinga od 53 odsto, kao i da je Delta agrar imao izvoz od 59,1 milion evra što je povećanje od oko 11 odsto u odnosu na 2014. Prema njegovim rečima, najveće učešće u izvozu u prošloj godini imale su žitarice, nešto više od 50 odsto ili 35,55 miliona evra, dok je voće i povrće izvezeno u vrednosti od oko 12,78 miliona evra.

"Najviše se izvozilo u Evropsku uniju, oko 48 odsto ukupnog izvoza ili 29,57 miliona evra, dok je vrednost izvoza u Rusiju bila 17,5 miliona evra ili oko 30 odsto, a u zemlje CEFTA oko 7,85 miliona evra", kazao je Jeremić.

Realizovane i brojne investicije

Delta agrar, kako je dodao, u prošloj godini imao je investicije od sedam miliona evra, među kojima su investicije u sistem za predsortiranje u Čelarevu, sistem za navodnjavanje Kozara u Banatskom Novom Selu, kao i pogon za sušenje Šljiva. Delta holding navodnjava oko 18 odsto svojih površina koje obrađuje, dok je u Evropskoj uniji taj prosek oko osam odsto, a u Srbiji svega oko jedan odsto.

Proizvodnja pšenice i jabuke iznad proseka

Prema rečima Jeremića, Delta agrar je u prošloj godini ostvario prosečan prinos pšenice od 7,66 tona po hektaru, što je oko 46 odsto više od proseka proizvodnje u Srbiji koja je bila oko 4,12 tona po hektaru. "Proizvodnja jabuke je bila 4,5 puta veća od proseka, i proizvedeno je 66,37 tona po hektaru, a dok je prosek u Srbiji 14,84 tona", kazao je on.

Najavljen nastavak ulaganja

Procenjuje se da će investicije u agrarnu proizvodnju ove godine u Delta holdingu biti oko 5,5 miliona evra, a očekuje se da oblast poljoprivrede poveća izvoz za nekih 30 odsto na oko 80 miliona evra. Jeremić je najavio da će u 2016. Delta holding nastaviti sa ulaganjima, među kojima su investicije od oko 29,1 miliona evra u novu poslovnu zgradu u bloku 19 na Novom Beogradu, a sve je spremno i za gradnju tržnog centra Delta planeta na Autokomandi u koji će biti investirano 200 miliona evra.

Foto: deltaholding.rs


Izvori

beta.rs


Tagovi

Delta holding Delta agrar Investicije Oblast agrara Žitarice Izvoz Dejan Jeremić Nova ulaganja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u