• Subvencije
  • 19.01.2021. 10:00

Užice: Sa poljoprivrednicima i stručnjacima o subvencijama

Za februar planirano je održavanje sednice Saveta za poljoprivredu gde će se sa poljoprivrednim proizvođačima i stručnom poljoprivrednom službom razmatrati ideje i doneti konačne odluke u vezi sa subvencijama.

Foto: Bigstock/Alexpunker
  • 135
  • 7
  • 0

Grad Užice je u budžetu za 2021. godinu opredelio 32 miliona dinara za subvencionisanje mera u poljoprivredi, što je pet miliona dinara više nego u prethodnoj godini. Planirano je da pozivi za dodelu subvencija za poljoprivredu budu raspisani u aprilu mesecu.

Kako smo pisali prošle godine, poljoprivrednici sa teritorije ovog grada na raspolaganju su imali ukupno 30 miliona dinara, odnosno 27 miliona iz gradskog budžeta i tri miliona dinara kojima se subvencioniše plastenička proizvodanja u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.

Poljoprivrednicima Užica raspoloživo 30 miliona dinara

Prema rečima člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodana Kuzmanovića, Grad prati potrebe poljoprivrendih proizvođača i u prethodnoj godini najveće interesovanje je iskazano za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

"Prošle godine imali smo 242 korisnika koji su kupili opremu za poljoprivredu. I ove godine u planu su subvencije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, nabavku protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, zatim subvencije vezane za ovačarstvo, govedarstvo i naravno pčelarstvo", rekao je Kuzmanović.

Sa poljoprivrednicima će se razmatrati ideje

Za februar planirano je održavanje sednice Saveta za poljoprivredu gde će se sa poljoprivrednim proizvođačima i stručnom poljoprivrednom službom razmatrati ideje i doneti konačne odluke u vezi sa subvencijama.

"Subvencionisali smo program nabavke profesionalnih plastenika, gde je 26 poljoprivrendih proizvođača sa teritorije Grada dobilo plastenike u vrednosti od 168.000 dinara uz učešće proizvođača od 20.000 dinara. Ovo je bila dobra mera i proizvođači su bili zadovoljni."

Kuzmanović je dalje rekao da su užički proizvođači takođe zainteresovani za kupovinu sadnica.

"Na to su uticali i povoljni uslovi na evropskom tržištu što se tiče pre svega proizvodnje maline, imamo i izvoz sveže šljive tako da ćemo u zavisnoti od potreba subvecionisati nabavku sadnica voća", rekao je član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu.


Tagovi

Subvencije Užice Slobodan Kuzmanović Sednica Mehanizacija Kupovina sadnica


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...