Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 18.04.2021. 09:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Valjevske subvencije - najviše opredeljeno za mlade i nabavku mehanizacije

Za podsticaje u poljoprivredi grad Valjevo ove godine opredelio je 60 miliona dinara, a pored podrške mladima na selu, najveći deo sredstava je opredeljen za fizičke investicije.

Foto: Bigstock/zlikovec
  • 341
  • 14
  • 0

JP Agrorazvoj valjevske doline raspisao je konkurse za raspodelu sredstava predviđenih programom podrške sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada Valjeva. Ukupno je ove godine predviđeno da se utroši 60 miliona dinara

"Poljoprivrednici mogu da konkurišu za neki od 11 programa, a najviše sredstava opredelili smo za program fizičke investicije, 33 miliona. Ova mera podrazumeva nabavku mehanizacije, traktora, opreme za navodnjavanje, nabavku sadnog materijala, za pčelarstvo i slično. Ova mera je izazvala najveće interesovanje, jer je već prvog dana po raspisivanju konkursa pristiglo oko 500 zahteva", napominje Dragutin Kuzmanović, v.d. direktora JP Agrorazvoj

Mladim bračnim parovima do 100 odsto povraćaja

Od prošle godine u agrarnom budžetu postoji pozicija sa koje se subvencionišu mlađi poljoprivrednici. Kako ističe Kuzmanović, primetno je da se iz godine u godinu povećava broj mladih koji su nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

 Ove godine opredeljeno je 10 miliona dinara za mlade bračne parove, ali i one mlađe od 40 godina koji žele da žive na selu. Njihovo učešće u projektu je 30 odsto, dok će se iz budžeta finansirati preostalih 70 odsto.

"Ono što može biti interesantno je da oni parovi koji budu ove godine sklopili brak, a želeli da svoj život organizuju na selu, imaće 100 odsto subvencionisanu nabavku voćnih sadnica, priplodnih junica, poljoprivredne mehanizacije i to je maksimalni iznos podsticaja."

Najveće interesovanje za kupovinu freza i plugova

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2021. subvencionisaće se i nabavka priplodnih i mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, podizanje novih ili obnavljanje višegodišnjih zasada voća, zatim za nabavku opreme za plastenike i sisteme za protivgradnu zaštitu.

"Najveće interesovanje je za kupovinu freza i plugova. Ove godine povećan je iznos povraćaja sredstava za kupovinu traktora. Za kupovinu umatičenih junica povraćaj je 40 odsto, odnosno maksimalno do 80.000 dinara. S obzirom da Agrorazvoj upravlja i stočnim fondom grada, ove godine opredeljeno je sedam miliona dinara, ali će se još videti da li će se kupovati umatičene ovce ili rogata stoka", kaže Kuzmanović.

Pitanje je da li će se kupovati umatičene ovce (foto: Sanja Dovečer)

Za subvencije grada vlada veliko interesovanje, a u Agrorazvoju smatraju da je razlog pojednostavljena procedura u odnosu na konkurse koje objavljuje resorno ministarstvo. 

Besplatna analiza zemljišta

Podsticaji su ove godine namenjeni za podršku organskoj proizvodnji i zadrugama, a i ove godine poljoprivrednici će moći da konkurišu za dobijanje kredita, pri čemu grad subvencioniše kamate, kao i za veštačko osemenjavanje umatičenih i neumatičenih krava. Voćari će i ove godine moći da računaju na povraćaj novca ukoliko se odluče za ovaj vid poljoprivrede.

"I ove godine nastaviće se se uzorkovanjem i hemijskom analizom zemljišta N- min metodom, a na osnovu dobijenih rezultata poljoprivrednici će moći da dobiju sredstva za kalcifikaciju zemljišta. Zna se da su u našem kraju zemljišta uglavnom kisela i da im se kalcifikacijom poboljšava pH, a to za rezultat ima i bolji kvalitet i veće prinose." 

Kalcifikacijom se poboljšava pH zemljišta

Prošle godine na konkurse za podsticajna sredstva pristiglo je više od 1.400 zahteva, pa se najmanje toliko očekuje i ove godine. 

Ministarstvo planira ulaganje u ruralnu infrastrukturu

U Valjevu je nedavno boravila i državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević koja je istakla važnost saradnje grada i ministarstva. 

"Krajem aprila biće objavljen poziv za projekat koji Ministarstvo poljoprivrede radi u saradnji sa Svetskom bankom, a popularno je nazvan 50:40:10. To znači da su 50 odsto bespovratna sredstva, 40 odsto je kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10 odsto je njihovo učešće", objasnila je Blagojevićeva i dodaja da se poziv odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ratarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.

Od 20.000 evra za investicije u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu

"Krajem godine očekuje se i usvajanje IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6 - ulaganje u javnu ruralnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100 odsto prihvatljivih."


Foto prilog


Tagovi

Subvencije Mladi poljoprivrednici Dragutin Kuzmanović Nabavka mehanizacije Valjevo Jelena Blagojević Projekat Svetske banke


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.