Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 23.09.2018. 08:00

Velika Britanija zamenjuje ZPP i direktna plaćanja novim sistemom podrške

"Nakon što smo gotovo 50 godina bili vezani opterećujućim i zastarelim EU pravilima, imamo priliku da pokrenemo Zeleni Bregzit", rekao je sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Majkl Gov.

Foto: Chris McCullough
  • 404
  • 19
  • 0

Velik broj korisnika direktnih plaćanja EU u Ujedinjenom Kraljevstvu biće najviše pogođen novim modelom sistema podrške nakon Bregzita. Sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Majkl Gov (Michael Gove) predstavio je svoje nove planove parlamentu i istakao da će od njih životna sredina imati koristi.

Gov navodi da će poljoprivrednici i upravnici zemljišta u budućnosti biti plaćeni za "javno dobro", kao što su poboljšanje kvaliteta vazduha i vode, poboljšanje stanja zemljišta, viši standardi zaštite životinja, pristupi selima i mere za smanjenje poplave.

Oni koji će pružati najveću korist za životnu sredinu - biće nagrađeni

Iz Defre (Britansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, hranu i ruralna područja) su rekli da će ovo zameniti sadašnji sistem EU od 3,7 milijardi funti godišnje, koji je "neefikasan i plaća poljoprivrednike na osnovu ukupnog obrađenog zemljišta".

Iz ministarstva ističu: "Ova su plaćanja usmerena prema najvećim zemljoposednicima i nisu povezana sa određenim javnim dobrobitima. Prvih 10 odsto korisnika trenutno prima gotovo 50 odsto ukupnih plaćanja, dok drugih 20 odsto dobija samo dva odsto plaćanja".

Direktna plaćanja zamijeniće novi sistem upravljanja zaštitom životne sredine, koji započinje od sledeće godine.

Vlada kaže da će zajedno sa poljoprivrednicima raditi na dizajniranju, razvoju i ispitivanju novog pristupa. Pod novim sistemom poljoprivrednici i upravnici zemljišta, koji će pružati najveću korist za zaštitu životne sredine, bitće najviše nagrađeni, postavljajući temelje za Zeleni Bregzit.

Direktna plaćanja zameniće novi sistem upravljanja zaštitom životne sredin, koji započinje od iduće godine.

Tranziciono razdoblje trajaće sedam godina

Zakon će takođe biti potkrepljen merama za povećanje produktivnosti i ulaganje u istraživanje i razvoj. Na primer, sredstva za poljoprivrednike biće raspoloživa za razvoj i istraživačke projekte, koje žele i trebaju napraviti, bilo da se radi o zdravlju zemljišta ili održivom stočarstvu. To će dovesti do praktičnih dobitaka za poljoprivrednike, koji će im pomoći da postanu profitabilniji i smanje uticaj na životnu sredinu.

dc
Poljoprivrednici i upravnici zemljišta u budućnosti će biti plaćeni za poboljšanje javnog dobra

Vlada će takođe moći da isplaćuje subvencije tokom sedam godina tranzicionog razdoblja za poljoprivrednike da ulažu u nove tehnologije i metode koje povećavaju produktivnost.

Ministar životne sredine Majkl Gov izjavio je: "Uvođenje zakona o poljoprivredi istorijski je trenutak kada napuštamo EU i krećemo prema svetlijoj budućnosti za poljoprivredu. Nakon što smo gotovo 50 godina bili vezani opterećujućim i zastarelim EU pravilima, imamo priliku da pokrenemo Zeleni Bregzit. Ovaj zakon će nam omogućiti da nagradimo poljoprivrednike koji štite našu životnu sredinu, ostavljajući ruralni kraj u čistijoj, zelenijoj i zdravijoj državi za buduće generacije. Takođe ćemo osigurati glatku i postupnu tranziciju koju bi poljoprivrednici i upravnici zemljišta trebalo da planiraju unapred".

Poljoprivrednici će biti podržani tokom sedmogodišnjeg prelaznog razdoblja, budući da Velika Britanija napušta Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) Europske unije.

Od 2021. subvencije će se postupno ukidati

Za 2019. godinu, direktna plaćanja biće izvršena na istoj osnovi kao i sada, podložna pojednostavljenjima gde je to moguće. Direktna plaćanja za 2020. biće izvršena takođe na isti način kao i sada. Pojednostavljenje će biti što je pre moguće, zavisno od uslova celokupnog razdoblja sprovođenja Bregzita. Tada će nastupiti tranzicioni period između 2021. i 2027. godine, kada će se subvencije postupno ukidati.

Ovaj zakon će nam omogućiti da nagradimo poljoprivrednike koji štite našu životnu sredinu, ostavljajući ruralni kraj u čistijoj, zelenijoj i zdravijoj državi za buduće generacije.

Iz Defre su dodali: "Svi poljoprivrednici osetiće smanjenje direktnih plaćanja od početka prelaznog razdoblja, iako, oni koji primaju najviše isplate, u startu će videti veća smanjenja. To će dati sredstva za ulaganje u javna dobra."

Kako bi pomogli novim učesnicima da uđu u ovaj sektor i pružili poljoprivrednicima fleksibilnost u planiranju budućnosti, direktna plaćanja tokom prelaznog razdoblja do 2027. godine biće "uklonjena" iz zahteva za obrađivanje zemljišta.

Transparentnost lanca snabdevanja za bolju tržišnu poziciju

Zakon takođe propisuje da će Vlada ojačati transparentnost lanca snabdevanja, kako bi poljoprivrednici ostvarili bolju poziciju na tržištu. Uvođenje zakona o poljoprivredi sada znači da će sve potrebne mere biti uspostavljene za početak poljoprivredne tranzicije 2021. godine, čime bi se omogućio nesmetan prelaz na novu domaću politiku.

Autor: Chris McCullough


Tagovi

Brexit Izravna plaćanja Potpore Novi sustav Zeleni Brexit Očuvanje okoliša Michael Gove