Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs Sekretarijata za poljoprivredu
  • 28.07.2017. 08:00

Za farme od Pokrajine 35 miliona dinara

Za opremanje stočarskih farmi je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 35 miliona dinara, pri čemu će APV finansirati 60 prihvatljivih troškova investicije. Konkurs je otvoren do utroška sredstava a najkasnije do 31. avgusta 2017. godine.

Foto: Dolf van Voskuilen / Flickr
  • 995
  • 46
  • 0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnog novca za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini u 2017. godini a cilj je da se poveća efikasnost, konkurentnost i održivosti proizvodnje na vojvođanskim farmama.

Kako se navodi u tekstu konkursa, novac je namenjen za sufinansiranje opremanja govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, kao i za nabavku opreme za mužu, hlađenje i skladištenje mleka i kupovinu opreme za izđubravanje.

Minimalni i maksimalni iznosi podsticaja

Za taj konkurs je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 35 miliona dinara, pri čemu će APV finansirati 60% prihvatljivih troškova investicije. Jedan korisnik podsticaja može dobiti najviše 2.250.000 dinara, a ako je podnosilac prijave žena, osoba mlađa od 40 godina ili poljoprivrednik koji se stočarstvom bavi na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, maksimalni iznos novca po ovom konkursu može da dostigne 2,5 miliona dinara. Minimalni iznos po jednoj prijavi može biti 50.000 dinara, ali će u razmatranje ući samo prijave za ulaganja veća od 100.000 dinara.

Za šta može biti iskorišćen dobijeni novac?

Bespovratna sredstva će se koristiti za sledeće namene:

  1. opremanje govedarskih farmi: boksovi za smeštaj muznih krava, boksevi za smeštaj tovnih junadi, podovi za ležišta, pojilice, termo pojilice, električne pastirice, ventilacija, muzilice, sistemi za mužu, laktofrizi, skreperi i separatori, kućica za smeštaj teladi - boksevi za telad (pojedinačni i grupni);
  2. opremanje svinjarskih farmi: boksovi za prašenje, uklještenje, prostirke, podovi za staje, grejne ploče, boksevi za prasad, boksovi za tov svinja (sa hranilicom), hranilice , pojilice, linije za hranjenje, ventilacija;
  3. opremanje ovčarskih i kozarskih farmi: pojilice, termo-pojilice, električne pastirice, hranilice, muzilice, sistemi za mužu, laktofrizi;
  4. opremanje živinarskih farmi: hranilice, linije za hranjenje, pojilice, linija napajanja, ventilacija, paneli za hlađenje, klapne i kaveze;
  5. nabavka opreme za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu, ekstruder, mlin čekićar, mešaona i peletirka.

Za svu kupljenu opremu mora postojati odgovarajuća dokumentacija

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu, ali za više tačaka u okviru konkursa. Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, neće se priznavati investicije i kupljena oprema pre 1. januara ove godine, a to mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, predračunima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, nalozima za plaćanje, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama, ukoliko je reč o opremi iz uvoza, kao i drugim dokazima, koji nose datum posle 1. januara 2017. godine.

Ko ima pravo na podsticaje?

Pravo na podsticaje ostvaruju poljoprivrednici i preduzetnici nosioci su registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, kao i privredna društva i zemljoradničke zadruge. Treba napomenuti i to da svi zainteresovani za novac koji dodeljuje APV moraju imati prebivalište, odnosno njihova gazdinstva se moraju nalaziti na teritoriji Vojvodine.

Neki od uslova za dobijanje subvencija

Svaki podnosilac prijave za sektor mleko može da ima najviše 300 mlečnih krava, 1.000 koza ili 1.000 ovaca. Kada je reč o sektoru meso učesnik na konkursu sme da poseduje 500 tovnih junadi, 1.000 koza ili 1.000 ovaca, odnosno 800 priplodnih krmača i nazimica ili 8.000 grla tovnih svinja po turnusu. Kada je u pitanju živina učesnik na konkursu može da ima 10.000 koka nosilja ili 10.000 pilića brojlera, odnosno 2.000 ćurki po turnusu.

Treba napomenuti da podnosilac prijave mora biti vlasnik životinje koja je predmet zahteva ili je vlasnik životinje član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i mora imati odgovarajući objekat za smeštaj životinja.

Kako i do kada se prijaviti za ovu vrstu podsticaja?

Konkurs je otvoren do utroška predviđenog novca, a svi zainteresovani svoje prijave sa svom potrebnom dokumentacijom mogu do 31. avgusta 2017. godine. da dostave poštom na adresu: Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili lično na pisarnici pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade s naznakom: "Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje farmi na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini". Treba napomenuti i to da jedan korisnik podsticajnih sredstava može podneti samo jednu prijavu po jednoj kategoriji životinja.

Dodatne informacije preko kontakt centra resornog sekretarijata

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 021/4881-852 radnim danima od 10 do 12 sati. A tekst konkursa sa precizno navedenim uslovima i svom potrebnom dokumentacijom se nalazi u prilogu ispod ovog članka.

Foto: Dolf van Voskuilen / Flickr


Dokumenti


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Konkurs Pokrajinska vlada Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Farme Sufinansiranje Stočarstvo Krave Goveda Svinje Koze Ovce Živina Kokoške Pilići Meso Mleko Izđubravanje Oprema


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.