Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 13.07.2021. 10:00

Za razvoj ruralne infrastrukture - 20 miliona dinara

Podsticaji obuhvataju podršku investicijama u izgradnju i opremanje objekata za snabdevanje vodom i putne infrastrukture.

Foto: Depositphotos/maxym
  • 95
  • 5
  • 0

Upava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je Pravilnik o podsticajima za investicije za unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture. Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za investicije za unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Maksimalni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari za jednu kalendarsku godinu jeste 20.000.000 dinara.

Podsticaji obuhvataju podršku investicijama u izgradnju i opremanje objekata:

  • za snabdevanje vodom;
  • putne infrastrukture.

Preciznije podatke o prihvatljivim investicijama možete naći u Prilogu "Lista prihvatljivih investicija i troškova za unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture"

Pravo na podsticaje ostvaruje jedinica lokalne samouprave, koja ispunjava uslove za ostvarivanje prava na podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom i ukoliko se predmetna investicija realizuje u naseljenom mestu koje ima manje od 10.000 stanovnika, prema podacima poslednjeg popisa organa nadležnog za poslove statistike.

Nijedna radnja vezana za realizaciju investicije ne sme da bude započeta pre donošenja rešenja o odobravanju prava na podsticaje (osim izrade tehničke dokumentacije za izgradnju objekta), a sama investicija treba da bude u skladu sa prostornim planom jedinice lokalne samouprave, odnosno ispunjava druge uslove propisane zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja;

Subvencionisano 100 odsto od vrednosti investicije

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj u skladu sa Javnim pozivom, koji raspisuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu. 

Ako je u postupku utvrđeno da podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove i ako postoje raspoloživa finansijska sredstva, direktor Uprave rešenjem odobrava pravo na podsticaje, utvrđuje iznos podsticaja i nalaže isplatu podsticaja na račun podnosioca zahteva. Rešenjem se korisniku podsticaja određuje rok u kome je dužan da u potpunosti realizuje odobrenu investiciju i Upravi podnese dokumentaciju kojom se dokazuje realizacija odobrene investicije.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu 100 odsto od vrednosti prihvatljive investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i rurualnom razvoju i posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Detaljnije o ovom Pravilniku možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Putna infrastruktura Pravilnik Investicije Konkurs Uprava za agrarna plaćanja Jedince lokalne samouprave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]