Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 29.07.2015. 12:30

Za razvoj srpskog agrara 230 miliona evra iz EU

Do 2020. godine Srbija će iz predpristupnih fondova Evropske unije na raspolaganju imati 230 miliona evra sredstava za ruralni razvoj.

Foto: depositphotos.com
  • 136
  • 5
  • 0

Srbija će do 2020. godine na raspolaganju imati skoro 230 miliona evra sredstava za ruralni razvoj iz predpristupnih fondova Evropske unije, najavila je u Trsteniku ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

"Uz sredstva iz nacionalnog budžeta, kroz mere podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, već od sledeće godine, sredstva za ruralni razvoj će biti u velikoj meri pojačana i kroz IPARD program, koji će omogućiti našim poljoprivrednicima korišćenje predpristupnih fondova EU", kazala je Bogosavljević Bošković.

Politikom ruralnog razvoja do konkurentnosti poljoprivrede

Ona je istakla da smatra da će politika rualnog razvoja u budućnosti značajno da doprinese unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i pripremi prehrambeno prerađivačkog sektora zahtevima i pravilima evropskog tržišta.

Ministarka je objasnila da će se nove smernice poljoprivredne politike, definisane Strategijom, sprovoditi kroz realizaciju Nacionalnog programa za poljoprivredu, Nacionalnog programa ruralnog razvoja i, od sledeće godine, IPARD programom, uz čitav set komplementarnih mera podrške u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. "Programi, koji su pripremani za period do 2020. godine, sadrže mere koje su definisane u skladu sa realnim potrebama i preporukama sektorskih izveštaja, rezultata rada posebnih sektorskih radnih grupa, na osnovu poslednjih rezultata popisa poljoprivrede i uz uvažavanje preporuka i sugestija dobijenih kroz konsultativni proces obavljen sa svim zainteresovanim stranama", istakla je ministarka, koja smatra da će Srbija na taj način vrlo brzo ući u jaku tržišnu utakmicu sa evropskim proizvođačima, spremno dočekati konkurenciju i postati ravnopravni partner evropskoj poljoprivredi.

Plastenici za još 36 registrovanih gazdinstava

Bogosavljević Bošković je u Trsteniku sa šefom drugog sektora operacija Delegacije EU, Hoze Antonio Gomeozom i menadžerom sektora za poljoprivredu i ruralni razvoj Delegacije EU Majkl Bulenom, obišla izvorište pijaće vode u mestu Grabovac i porodice Milanović i Prokić koje se bave plasteničkom proizvodnjom. Porodice su plastenike dobile kroz program za pomoć područjima nastradalim u poplavama 2014. godine, koji je finansiran iz sredstava EU, FAO i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Program će se nastaviti do kraja 2015. godine, sa sredstvima od osam miliona evra, gde će oko 25.000 gazdinstava u 30 opština biti obuhvaćeno programom, dok će plastenike dobiti 36 registrovanih gazdinstava, takođe, biće dodeljivana sredstva i uz novi projekat koji je vredan 1,5 milion evra.

Na kraju je ministarka izrazila veliku zahvalnost Delegaciji EU i FAO-u, koja je do sada pomogla 1.100 pojoprivrednih gazdinstava nakon majskih poplava 2014. godine kroz donacije u poljoprivrednoj mehanizaciji i priključcima, sadnicama voća, semenskom materijalu, domaćim životinjama, hrani za životinje i đubrivu.

Foto: depositphotos.com; prudkov


Izvori

Tanjug


Tagovi

Srpski agrar Konkurentnost Poljoprivredna proizvodnja IPARD Ruralni razvoj Nacionalni budžet Evropsko tržište Predpristupni fondovi Evropska unija Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivredna politika Poljoprivredna gazdinstva Majkl Bulen

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.