Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 03.02.2023. 09:00

Za subvencije preko 23 milijarde dinara, veća premija za mleko, odobren izvoz?

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Depositphotos/p.thongdumhyu
  • 764
  • 143
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj (2.2.) sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23.125.365.000 dinara.

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava. Ove mere su glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja Uniji.

Kako je dalje preneo Blic, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odluka o povećanju premija za mleko i subvencija po grlu biti doneta u narednih sedam, osam dana.

"Razgovaram sa Anom Brnabić, minsitrima poljoprivrede i finansija da povećamo subvencije po grlu i premije za mleko i borićemo se za to. Očekujte u narednih sedam, osam dana tu odluku", najavio je predsednik.

Ranije je predsednik "Udruženja proizvođača mleka iz Banata" Vukašin Baćina izjavio je da je sa ministarkom poljoprivrede Jelene Tanasković dogovoreno da se odobri izvoz mleka, što je dobro za mlekare, jer će tako moći da ponude mleko van granica Srbije, piše Tanjug.

Vlada je usvojila i Uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara.


Tagovi

Subvencije Premija za mleko Uredba Vukašin Baćina Izvoz mleka Aleksandar Vučić Subvencije po grlu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...