• Porajinski sekretarijat za poljoprivredu
  • 14.12.2016. 11:00

Za unapređenje stočarstva 60 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je ugovore korisnicima sredstva za sprovođenje mera odgajivačkog programa u stočarstvu, kao i poljopirvrednim savetodavnim službama koja će iskoristi sredstva za ispitivanje plodnosti zemljišta.

  • 814
  • 90
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je ugovore korisnicima sredstva za sprovođenje mera odgajivačkog programa u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, zatim živinarstvu, odgoju kopitara i u pčelarstvu. Za tu namenu izdvojeno Pokrajinski sekretarijat obezbedio je 60 miliona dinara, a odobrene su 184 podnete prijave.

Pet miliona dinara Poljoprivrednom fakultetu

Kako je objasnio sekretar Radojević oko 46,5 miliona dinara namenjeno je lokalnim odgajivačkim organizacijama, oko pet miliona dinara dobio je Poljoprivredni fakultet kao glavna odgajivačka organizacija, dok su preostala sredstva dobile regionalne odgajivačke organizacije, to jest poljoprivredne savetodavne službe.

"Mera odgajivačkog programa značajna je za podizanje stočnog fonda na teritoriji Vojvodine. Uveren sam da farmeri prepoznaju suštinu ove mere, odnosno da želimo da im, u finansijskom smislu, omogućimo lakše sprovođenje kvalitetnog odgajivačkog programa", rekao je Radojević i dodao da je prvobitno za tu namenu bilo izdvojeno 40 miliona dinara, a rebalansom pokrajinskog budžeta nova Pokrajinska vlada obezbedila dodatnih 20 miliona dinara.

Kontrola plodnosti zemljišta

Sekretar Radojević uručio je ugovore i poljoprivrednim savetodavnim službama u Vojvodini, za sprovođenje mera kontrole plodnosti zemljišta. Sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara dobilo je 12 poljoprivrednih savetodavnih službi. Sredstva će se iskoristiti za analizu 5.400 uzoraka, a sradiće se i analize makro i mikro elemenata.

"Cilj ove mere jeste podizanje nivoa kvaliteta biljne proizvodnje, ušteda na mineralnim đubrivima, kao i očuvanje plodnosti oranica", rekao je Radojević i napomenuo da za ovu meru prošle godine nisu bila izdvojena sredstva.

U 2017. pokrajinski budžet za poljoprivredu veći

Za 2017. kao mere podrške resorni sekretar je najavio da će budzet za poljoprivredu biti veći za oko 500 miliona dinara, a da će ta sredstva biti usmerena ka registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

"Najbitnije za poljoprivrednike u Vojvodini, jeste to da će u predstojećoj budžetskoj godini 1,3 milijarde dinara, odnosno oko 70 odsto više sredstava nego u 2016. biti opredeljeno direktno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima kao bespovratna sredstva po više različitih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu", rekao je sekretar Radojević.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vuk Radojević Poljoprivredni fakultet Savetodavne stručne službe Stočni fond Kontrola plodnosti zemljišta


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.