Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 31.03.2023. 09:00

Zakonski omogućena primena eAgrara, IPARD 2 sredstva mogu da se koriste i sledeće godine

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Briselu da je EU podržala njen predlog da se rok za korišćenje sredstava iz IPARD 2 projekta produži na još godinu dana.

Foto: Depositphoto/Goodluz
  • 94
  • 28
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će omogućiti primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s obzirom na to da su pravila i procedure za njihovo odobravanje zastarela i komplikovana, pa su i odobravanja i isplate podsticaja kasnili.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, između ostalog, bliže se uređuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vođenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje, shodno propisima koji važe u toj oblasti, pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnicu republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku.

Iskoristiti sva sredstva

S druge strane, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Briselu da je EU podržala njen predlog da se rok za korišćenje sredstava iz IPARD 2 projekta vredan 158,5 miliona evra bespovratne podrške namenjene srpskim poljoprivrednicima, koji ističe 31. decembra, produži na još godinu dana, piše Tanjug, a prenosi RTV.

Tanaskovićeva je rekla, nakon sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim u Briselu, da je on pozitivno reagovao na taj zahtev i izrazio spremnost da ga podrži.

"Komesar je podržao predlog za produžetak od još godinu dana kako bismo u narednom periodu dali mogućnost našim poljoprivrednim proizvođačima da uđu i iskoriste sva sredstva iz IPARD 2 i kako bismo krenuli sa IPARD 3 u septembru", rekla je Tanaskovićeva.

Dobio osam miliona iz fonda EU, sprema se za IPARD III

Kako smo ranije pisali, u planu je bila primena trećeg fonda EU, najavama Ministarstva poljoprivrede, već u prvom kvartalu i raspisivanje Javnog poziva iz Mere 1 - nabavka mašina i opreme, izgradnja objekata. U Srbiji se od 2023. godine realizuje IPARD 3 2021-2027 program sa EU podrškom od čak 288 miliona evra, što je oko 65 odsto više u odnosu na IPARD 2 program.


Tagovi

IPARD 2 IPARD 3 Jelena Tanasković Januš Vojčehovski EAgrar Zakon Vlada Srbije Sredstva evropskog fonda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...