Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Consipard
  • 02.03.2023. 12:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Dobio osam miliona iz fonda EU, sprema se za IPARD III

Za planiranu investiciju mladi proizvođač iz Subotice Miloš Predolac ostvario je povrat kao mladi poljoprivrednik u visini od 65 odsto i to u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 dinara.

Foto: Miloš Predolac
  • 2.878
  • 336
  • 0

Ove godine u planu je primena IPARD III programa, a prema najavama Ministarstva poljoprivrede već u prvom kvartalu i raspisivanje Javnog poziva iz Mere 1 - nabavka mašina i opreme, izgradnja objekata. Koliko poljoprivrednici koriste sredstva iz ovog fonda i za koje svrhe, dobro opisuje primer mladog proizvođača iz Subotice Miloša Predolca.

Apliciranjem u okviru prethodnih IPARD Mera sufinansirao je kupovinu dve traktorske prikolice, prskalice, rasipača mineralnih đubriva, sejalice, tanjirače, grubera, pluga i prednjeg utovarivača.

IPARD primeri: Od pripreme dokumentacije do avansnog plaćanja

"Osnovni motiv bila mi je obnova poljoprivredne mehanizacije. Imajući u vidu koliko ista doprinosi produktivnijoj proizvodnji jasno je da kupovina mašina može da predstavlja veliki korak unapred za moje mlado poljoprivredno gazdinstvo i znatno doprinosi lakšem obavljanju mojih svakodnevnih obaveze, kako na polju tako i na farmi", kaže Predolac dodajući da su smanjenje troškova proizvodnje, povećanje prinosa, bitna ušteda vremena i energije samo neki od benefita koje je donela nova, savremena poljoprivredna mehanizacija i tehnologija.

Ovaj mladi Subotičanin obrađuje oko 10h zemlje i to najviše pod kukuruzom i suncokretom, dok manji deo zauzimaju zasadi kajsije. Međutim, primat njegove proizvodnje jeste farma sa 700 tovnih svinja.

U početku mu se sve činilo komplikovano

Za investiciju je ostvario povrat kao mladi poljoprivrednik u visini od 65 odsto i to u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 dinara. Kaže, da mu se čitav proces apliciranja s početka činio dosta komplikovanim i obimnim, posebno zbog toga što do tada nije imao iskustva sa ovakvim konkursima.

"Ceo projekat sam uspešno savladao uz pomoć konsultanata iz agencije Consipard Consulting. Ono što mi mnogo znači jeste što će oni pratiti moj projekat i u 'ex post' periodu - a to je punih pet godina od kad sam dobio povrat sredstava", navodi naš sagovornik.

Bespovratnim sredstvima dobio je dve traktorske prikolice, sejalicu, tanjiraču, gruber...

Consipard je specijalizovana agencija koja pruža usluge u oblasti savetovanja i stručne pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem da unaprede svoje poslovanje. Kako kaže Nataša Dujaković iz ove agencije, njihov osnovni zadatak je da omoguće poljoprivrednim gazdinstvima da dostignu evropske standarde u svojoj proizvodnji i to uz pomoć IPARD sredstava, kao i putem projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije.

"Kada je u pitanju IPARD fond, agencija kreira i sprovodi svaki pojedinačan projekat prilikom apliciranja za podsticaje. Ove projekte sprovodimo od prvog dana njihovog postojanja u Srbiji. To znači da prvo analiziramo samu projektnu ideju u skladu sa Pravilnikom, a zatim i vodimo naše poljoprivrednike od podnošenja zahteva za odobravanje projekta, kroz ceo proces, do predaje istog za isplatu novca", objašnjava Dujakovićeva za Agroklub.

Uz poljoprivrednika od početka do kraja

Prema najavama Ministarstva poljoprivrede, na IPARD III konkursima se očekuje povrat do čak 70 odsto za lica mlađa od 40 godina od ukupne vrednosti investicije. Takođe, dodatno će se subvencionisati ulaganja u investicije u obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i investicije u vezi sa odlaganjem stajnjaka.

"Morate imati u vidu da se većina poljoprivrednika ne razume u same procedure, plaši se inspekcijskih kontrola, ali isto tako i nema vremena, pored svakodnevnih obaveza, da se posveti kreiranju dokumentacije. Ideja naše agencije je da maksimalno pojednostavi proceduru apliciranja i omogući poljoprivrednim proizvođačima da lako i uspešno realizuju svoj IPARD projekat", saopštava naša sagovornica.

Ono što je Predolcu najviše značilo tokom procesa konkurisanja jeste da su konsultanti Consiparda, koji su sve vreme komunicirali sa Upravom za agrarna plaćanja, prisustvovali na svim inspekcijskim kontrolama. 

"Stvarno sam prezadovoljan, a dokaz tome je i da uveliko radimo na novom projektu", kaže ovaj mladi poljoprivrednik.


Tagovi

IPARD III Evropski fond Consipard Konkurs za podsticaje Dokumentacija za IPARD Miloš Predolac Nabavka mehanizacije Tovne svinje Farma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Consipard

Novosadskog sajma 23, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: 38121420262, e-mail: consipard@gmail.com web: http://consipard.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)