• IPARD
  • 24.04.2019. 17:00

Zašto poljoprivrednike plaši IPARD procedura?

U prvoj godini korišćenja sredstava iz IPARD fondova 738 poljoprivrednika je konkurisalo, 180 zahteva je odobreno, njih 35 spremno je za isplatu, a 10 korisnika dobilo je novac. Do kraja godine najavljuju četiri nova poziva za konkurisanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 203
  • 10
  • 0

Otkako je posle Nove godine počela isplata sredstava iz Evropskog IPARD fonda koji je namenjen poljoprivredi, svega deset poljoprivrednih proizvođača dobilo je novac. Do kraja godine najavljuju četiri nova poziva za konkurisanje. 

Zahvaljujući IPARD-u kupuje tresač vredan 31.000 evra 

Jon Suru iz okoline Vršca, kako prenosi RTS višnje će ubuduće više da trese, nego da bere. On zahvaljujući IPARD programu kupuje tresač vredan 31.000 evra.

"Čekao sam oko devet meseci da dobijem rešenje, i sad sam u zakonskoj obavezi da za deset dana ostvarim investiciju, to jest da kupim mašinu. Tražio sam kredit od banke jer ne mogu od sopstvenih sredstava to da pokrijem", kaže Jon Suru i ističe da taj tresač za višnje na dnevnom nivou zameni 100 radnika.

Procedura je komplikovana, još se država i poljoprivrednici uhodavaju, ali strpljen-spasen, savetuje resorno Ministarstvo.

"Mi i dalje imamo 100 odsto nepotpunih podnetih zahteva. Dakle moraju da se vraćaju na dopunu i to dodatno opet usporava proces obrade", istakla je šefica IPARD-ovog upravljačkog tela Jasmina Miljković.

Konkurisalo 738 poljoprivrednika, a odobreno 180 zahteva 

U prvoj godini korišćenja sredstava iz Ipard fondova 738 poljoprivrednika je konkurisalo, 180 zahteva je odobreno, njih 35 spremno je za isplatu, a 10 korisnika dobilo je novac.

IPARD pokriva i usluge konsultantskih kuća, čiju pomoć poljoprivredni proizvođači sve češće traže.

"Utisak je da nisu dovoljno informisani i da su, mogu da kažem čak i uplašeni malo, plaše se cele te procedure, plaše se da je to jako komplikovano, da oni to ne mogu. IPARD nije bauk, to je jednostavna procedura i što je najvažnije to je transparentna procedura", objašnjava direktorka Smart IPARD-a Slađana Gluščević.

I dalje je najviše zahteva kako prenosi RTS za nov traktor, iako novac iz IPARDa može i bolje da se potroši. Proizvođači vina i jaja tražili su da koriste ovaj fond.

"Mi ubrzano radimo i komuniciramo sada sa Evropskom komisijom na tome kako i na koji način da uvedemo ova dva sektora u IPARD 2 program i pod kojim uslovima, i ja se nadam da ćemo 14. maja kada budemo imali IPARD Odbor za praćenje, usvojiti te izmene", rekla je Jasmina Miljković.

Korist od IPARD-a uskoro bi mogli da osete i oni koji se bave seoskim turizmom. U pripremi su akreditacije za dve nove mere kako bi poljoprivrednici uz posao na njivi, mogli da iznajmljuju i smeštaj. Povraćaj je 65 odsto.

Četiri poziva za IPARD u iznosu od 80 miliona evra

Podsećamo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem početkom godine uručio je prvo rešenje o isplati sredstava iz IPARD programa,  poljoprivrednom proizvođaču Dragiši Kovačeviću iz mesta Stejanovci kod Rume.

Kovačeviću je simbolično uručen ček na iznos nešto veći od tri miliona dinara, investicija se odnosila na kupovinu mašine za branje višnje i šljive, a tada su isplaćena sredstva za još sedam poljoprivrednika i to za nabavku opreme.

Nedimović je tada rekao da će ove godine biti četiri poziva za IPARD u ukupnom iznosu od 80 miliona evra namenjenih srpskim poljoprivrednicima za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom.


Izvori

RTS


Tagovi

IPARD Konkurs Mehanizacija Jon Suru Jasmina Miljković Slađana Gluščević Dragiša Kovačević Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi