Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za primenu nauke u poljoprivredi
  • 30.09.2016. 08:00

Značaj biznis planova u poljoprivredi

Izrada biznis planova za poljoprivredna gazdinstva i finansiranje projekata veoma je značajna a ovi planovi biće neophodni i prilikom konkurisanja za sredstva IPARD-a.

  • 1.959
  • 137
  • 0

Biznis plan se može definisati kao pisani dokument koji porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu, zadruzi, preduzeću ili lokalnoj zajednici služi za internu i eksternu upotrebu. Interna upotreba znači da biznis plan služi članovima gazdinstva, rukovodstvu i zaposlenima u poljoprivrednom preduzeću da prate i poboljšavaju poslovanje. Biznis planovi u poljoprivredi se češće sastavljaju za eksterne korisnike, potencijalne zajmodavce (banke, fondove, međunarodne organizacije). U tom slučaju biznis plan predstavlja ključni dokument na osnovu koga se donosi odluka o investiranju, ali i o odobravanju sredstava za finansiranje konkretne poslovne ideje.

Biznis plan je neophodan kod korišćenja IPARD fondova

Edukacija pod nazivom Izrada biznis planova za poljoprivredna gazdinstva i finansiranje projekata održana je 22. i 23. septembra na Institutu za primenu nauke u poljoprivredi. O značaju izrade biznis planova za poljoprivredna gazdinstva govorila je profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zorica Vasiljević.

"Ova tema je uvek aktuelna.U anonimnoj anketi sprovedenoj među savetodavcima, najveći broj anketiranih je odabrao kao jednu od najznačajnijih edukacija onu koja se odnosi na izradu biznis planova porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Zbog velike zainteresovanosti, ova edukacija se održava već četvrti put."

U toku predavanja posebno je istaknut značaj izrade biznis plana za korišćenje IPARD fondova. Biznis plan će biti neophodan dokument prilikom konkurisanja poljoprivrednika za korišćenje sredstva IPARD-a. Individualni poljoprivredni proizvođači retko se obraćaju profesorima za pomoć, naročito ako je potrebna izrada analiza kao što je biznis plan ističe Vasiljević "Proizvođači se retko obraćaju, ali zato preduzetnici i preduzeća prepoznaju značaj ekonomskih analiza u poljoprivredi. Poljoprivrednici su nepoverljivi".

Smanjenje tržišnih i finansijskih rizika

Kako navodi Vasiljević, izrada biznis plana omogućava da se prepoznaju i smanje tržišni i finansijski rizici u poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga se predviđa da će u budućnosti privatne savetodavne službe imati svoju ulogu u izradi biznis planova za potrebe srednjih i većih poljoprivrednih proizođača. Posebno za one koji planiraju da investiraju u poljoprivrednu proizvodnju to jest žele da proširuju svoju delatnost, a koji će shodno tome želeti i da plate uslugu izrade biznis plana.

Osim u ovoj edukaciji, Zorica Vasiljević učestvuje i na projektu Unapređenje finansijskog znanja i evidencije na poljoprivrednim gazdinstvima koji ima za cilj da poboljša finansijsku pismenost poljoprivrednika. Nosilac ovog projekta je Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda, a u projektu učestvuju i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Institut za primenu nauke u poljoprivredi i Institut za voćarstvo iz Čačka.


Tagovi

Biznis plan Institut za primenu nauke u poljoprivredi Zorica Vasiljević


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".