Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 23.05.2018. 11:00

ZPP: Potrebni su resursi za finansiranje poljoprivrednika koji se zaista bave poljoprivredom

"Sada nam je potreban novi metod za podsticanje poljoprivrednika da isporučuju dobra koja su u skladu sa zaštitom životne sredine. To mora biti doneseno zajedno sa pojednostavljenom birokratskom džunglom", rekao je nemački zastupnik Herbert Dorfmann.

Foto: Bigstockphoto/chalabala
  • 199
  • 8
  • 0

Izveštaj "Budućnost hrane i poljoprivrede", koje je u ime Kluba Evropske pučke stranke (EPP) sastavio nemački zastupnik Herbert Dorfman (Dorfmann), usvojen je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta na sednici održanoj u Briselu. Potom će biti usvojen na plenarnoj sednici u Strazburu i predstavljaće smernice Evropskog parlamenta za reformu ZPP-a tj. mišljenje o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

"Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) treba odgovarajuće finansiranje, te nove metode kako bi bila efikasnai održiva. Ali, nemojmo je popravljati, ako nije narušena", rekao je zastupnik Dorfman. Temelj novog ZPP-a mora biti izgrađen na dva stuba finansiranja gde u potpunosti potpomognut prvi stub garantuje efikasnu podršku prihodima poljoprivrednika. 

"Trenutni ZPP pokazao je da su, uprkos tome što ozelenjivanje ima dobre ciljeve, njegove metode dovele do povećane birokratije i načinile više štete za poljoprivrednike, nego što su bili stvarni rezultati. Sada nam je potrebna nova metoda za podsticanje poljoprivrednika da isporučuju dobra koja su u skladu sa zaštitom životne sredine. To mora biti doneseno zajedno sa pojednostavljenom birokratskom džunglom", rekao je Dorfman. Model EPP-a, navodi se dalje, zalaže se za očuvanje lokalne proizvodnje hrane na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima širom  Evrope. Prvo i najvažnije, potrebni su resursi za finansiranje poljoprivrednika, koji se zaista bave poljoprivredom. 

Novi ZPP mora bolje da podržava mlade poljoprivrednike

Novi ZPP takođe mora bolje da podržava  mlade poljoprivrednike, kako bi se osigurala budućnost proizvodnje hrane. Zaštita dugoročnih ulaganja u odnosu na promene cena koje ugrožavaju prihode poljoprivrednika važan je deo podsticanja novih generacija da se počnu baviti poljoprivredom. 

Bez obzira na budući izgled ZPP-a, to je moguće ostvariti samo uz dovoljno finansiranje. "Stvarna vrednost proračuna ZPP-a mora biti povećana ili zadržana na istom nivou, ako se želi postići poljoprivredna politika koja je pametna, održiva i poštena", naglasio je Dorfman. 

Takođe, potrebno je dodatno mobilisati finansijske instrumente u okviru drugog stuba i tako podržati ulazak mladih poljoprivrednika u posao. Uvođenjem specijalizovanih programa izlaska iz posla trebalo bi se starijim poljoprivrednicima omogućiti lakši odlazak u penziju, a mladim poljoprivrednicima ulazak u posao“

Usvojenim amandmanima traži se i uvođenje odgovarajućih programa koji će podstaći raniji prijenos vlasništva poljoprivrednog gazdinstva sa starijih na mlađe generacije poljoprivrednika, te tako dodatno podstaći generacijsku obnovu ruralnih prostora.  Ne smeju se zaboraviti ni potrebe onih koji iz posla izlaze. Njima je potrebno osigurati pristojna primanja, potrebna za dostojanstven život. Takođe, tematski potprogrami za žene u ruralnim područjima mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju opšteg položaja žena i otvaranju radnih mesta za žene u ruralnim područjima, ali se do sada nisu koristili.

Efikasnije finansiranje pčelarstva i ekološke poljoprivrede

Prihvaćeni su i amandmani usmereni na potrebe određenih sektora poljoprivrede. Tako je, na primer, usvojen amandman koji traži usmerenije i efikasnije finansiranje pčelarstva unutar II stuba i poziva Komisiju da novi zakonodavni okvir predvidi novi program podrške za pčelare u I stubu, uključujući direktna plaćanja po pčelinjoj zajednici. Predloženo je i dodatno podsticanje praksi koje su pozitivne po životnu sredinu, kao i pomoć poljoprivrednicima u dobijanju prestižnih sertifikata.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

ZPP Reforma Mladi poljoprivrednici Herbert Dorfmann Direktna plaćanja Pčelarstvo Ekološka poljorivreda


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u