Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 14.08.2022. 13:30

Avgust: Setva povrća za zimu, priprema košnica i pojačana briga o stoci

Posle žetve na njivama sledi oranje, čupanje lana i konoplje, na livadi kosidba otave, kod kuće se sortira seme za ozime useve, a ovce se pripremaju za još jedan turnus jagnjenja.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 283
  • 21
  • 0

Ko ne zna kako funkcioniše poljoprivreda, mogao bi čovek da pomisli da posle žetve sledi odmor. Taj odmor traje, po pravilu, samo dok se poljoprivredno domaćinstvo ne oporavi od žetvenih svečanosti, tako, dan ili dva, a obično i manje. Jer, u avgustu se dovršava žetva i vršidba, sledi zaoravanje strnjike pa oranje, uporedo sa čupanjem lana i konoplje "crnojke".

Vasa Pelagić u "Narodnom učitelju" opisuje ovaj spisak poslova uz napomenu da treba obezbediti navodnjavanje svih ratarskih i povrtarskih kultura, a naročito ako je suša. Na livadama poljoprivrednici kose otavu, zasejavaju nove livade i takođe navodnjavaju. Stoku puštaju na livade, baš tamo gde je pokošena otava, kako bi se hranila.

Lisnik za stoku i sušenje šljiva

Pelagić upozorava da se radna stoka dobro hrani i češće kupa, osobito ako su vrućine još u toku (a u avgustu itekako može da bude još toplije nego u julu) i napominje da za krave treba obezbediti "lisnik", zelenu stočnu hranu, ne samo u doba pune vegetacije, nego tokom cele godine. Ovo se postiže pametnim odabirom useva tako da životinje tokom celog vegetacionog perioda ima sveže stočne hrane. U avgustu takođe ovce ostaju sjagnje tako da će u hladnijem delu godine još jedan turnus jaganjaca doći na svet. 

U ovom mesecu mnoge ovce ostaju sjagnje

Kod kuće, u planinskim krajevima, još je u toku vršidba i vejanje žita, a u svim krajevima brižljivo prevrtanje novih žitarica. Poljoprivrednici selektiraju žito za seme. Prave vešaljke i sve ostalo što je potrebno za sušenje duvana, ako domaćinstvo gaji duvan. Svi su spremni za sušenje šljiva i ostalog voća, a bačve i kace za smeštaj i previranje kljuka se pregledaju i opravljaju po potrebi. Na redu je potapanje lana i konoplje i spremanje semena za ozime useve i kulture.

Spanać i luk za zimu

Proizvođači vina pregledaju burad, da li su dobro začepljena. U vinogradu nastaje pudarenje. Uporedo se privezuje i zalama loza, zakidaju zaperci i po treći put okopava. Rane stone sorte grožđa već su dospele za berbu. U povrtnjaku je važno tamaniti korov, vaditi luk i odabrati dinje i lubenice za seme na taj način što plodovi potpuno dozrevaju na vreži. Vadi se rani krompir i skuplja seme povrća.

Bašta u avgustu: Mesec berbe, ali i setve, nege i ostalih radova

U avgustu se obavlja i letnja sadnja krompira, uz dva prihranjivanja i dva prašenja. Vreme je i za setvu spanaća za jesenju i zimsku proizvodnju, Pelagić preporučuje (u drugoj polovini devetnaestog veka) sorte "matador" i "viking". Krajem avgusta obavlja se i setva luka srebrnjaka, radi proizvodnje rasada i odgajanja mladog crnog luka za prodaju što ranije u proleće. U voćnjaku su neke vrste već dospele za berbu, a kad se obere, voće se pakuje i sortira. Na starim stablima otkidaju se vodeni izdanci i tamane štetočine.

Cvećari sakupljaju seme cveća, a nežnije sorte presađuju u saksije. U pčelinjaku se vadi med iz slabih košnica koje ne mogu prezimiti, a pčele iz njih preteruju u jača društva. U šumama su poljoprivrednici negovali rasadnike, zalivali, prašili i tamanili štetočine. Popravljali su puteve i mostove, gde god je to bilo moguće. U osmom mesecu godine sazreva seme breze i počinje sezona lova. 


Tagovi

Radovi u avgustu Setva povrća Stoka Ispaša Košnice Korov Berba voća


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!