Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branislav Nedimović
  • 09.08.2016. 09:00

Brand new ministar

Nakon ekspozea, čekaju nas stari, ali i novi ministri. Pa tako i prvi čovek agrara. Jedno je sigurno. Teško da po učinku može biti lošiji od Snežane Bogosavljević Bošković. Baš bi trebalo da se potrudi.

Foto: Branislav Nedimović/facebook
  • 1.889
  • 284
  • 0

Ovih dana se u čaršijskom žargonu zacementirao izraz: "Razvući ću te kao Vučić ekspoze". Došao je i taj dan kada će početi premijerovo čitanje 450 strana. Kada će ga završiti - ne zna se. Ako se u međuvremenu ne predomisli i ne skrati ga. Odavno je poznato da što više pričate, ljudi vas sve manje slušaju. Možda Vučić za cilj ima da nadmaši Fidela Kastra, neprikosnovenog lidera komunističke Kube, koji je svojevremeno govorio pet sati.

Pošto se pretpostavlja da će stari-novi premijer poslanicima govoriti 12 sati, možda bi u skupštini trebalo podeliti ćebad jer poslanicima nakon tolike govorancije ostaje smo da se uspavaju. Da li će nakon tolikog maratona ostati snage da se diskutuje - ostaje da se vidi. Kibiceri bi trebalo samo da skuvaju litre i litre kafe a za očne kapke da pripreme čačkalice kao što je to nekad radio dobri mačak Tom. Nije samo jasno zašto je Vučiću trebalo više od tri meseca da predstavi novi kabinet?! Možda je to pokazna vežba da nam Vlada ni ne treba a da smo ušli u krug zemalja kojima vlada "čvrsta ruka" poput Putina, Erdogana i ostalih.

Ko je novi ministar poljoprivrede?

Na kraju ekspozea Vučić bi trebalo da predstavi članove kabineta što su mediji već učinili. O Branislavu Nedimoviću, kao novom ministru poljoprivrede, govori se već više od dva meseca. Javnost ocenjuje da je ovaj pravnik kao gradonačelnik dosta uspešno "vodio" Sremsku Mitrovicu. Izborio se sa mnoštvom komunalnih problema a privukao je i neke od investicija u najveću varoš u Sremu.

Sa druge strane sajt Istinomer.rs je pobrojao neka od neispunjenih Nedimovićevih obećanja: "Do proleća naredne (2013.) godine na sportskom aerodromu u Velikim Radincima biće izgrađen helidrom (25.05.2013); Svi ugovori su potpisani i očekujem da u prvoj polovini ove (2013.) godine počne izgradnja hala i paralelno proizvodnja u zakupljenom poslovnom prostoru (o ugovoru sa američkom kompanijom "Kuper Standard") (26.03.2013.); Ekonomski fakultet iz Subotice radi procenu imovine "Mitrosa", Krajem decembra očekujem završetak procene, pa bi prva prodaja mogla da se dogodi do kraja januara. Već ima zainteresovanih kupaca (09.10.2012.); Ugovor o prodaji nekadašnje Mitrovačke industrije ventila (MIV) najvećoj svetskoj automobilskoj kompaniji Dženeral motorsu (GM) potpisaćemo ove nedelje (05.09.2012.); Očekujem da će radovi na izgradnji fabrike početi sledeće (2011.) godine (o početku gradnje fabrike Bauhemi) (27.04.2012.)".

Branislav Nedimović je potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj. Bio je član Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke, bio je aktivan u Pokretu "Mitrovica evropska regija", predsedavajući "Vredne Mitrovice". Sada je član predsedništva Srpske napredne stranke. Rоđеn je 1977. gоdinе u Srеmskој Mitrоvici. Оsnоvnu škоlu i gimnаziјu zаvršiо је u rodnom grаdu. Diplomirao је nа Prаvnоm fаkultеtu u Nоvоm Sаdu.

Šta mu je Bogosavljević-Bošković ostavila u amanet?

Ako je Branislavu Nedimoviću šta za utehu to je da je gotovo nemoguće biti lošiji ministar poljoprivrede od Snežane Bogosavljević Bošković. "Ko je nju poznavao ni pakao mu neće teško pasti", rekli bi u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug". Samo da pomenem Zakon o poljoprivredi i najavljivanu predvidivost u agraru, dok on pluta kao čamac od papira na sred okeana. Tu je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, investitori i višemesečni protesti. Da li se neko još seća šta su to Javna skladišta ili recimo Kompenzacioni fond? Za četiri godine nisu mogli da ožive i sprovedu pravilnik o razvrstavanju žitarica. Šta je bilo sa Upravom za agrarna plaćanja? Da li je ona sertifikovana? Da li je na nekoj sednici Vlade govoreno o IPARD programu? Puno pitanja - malo odgovora. Agrarni budžet u 2015. je znatno manji u odnosu na 2014., a o ovoj 2016. kada je ukinuta refakcija za gorivo da i ne govorimo.

Zašto se poljoprivreda vraća iz SPS-a u SNS okrilje?

Nakon promena na političkoj karti 2012. SNS je dva puta upravljao Ministarstvom poljoprivrede. Kormilari su bili Goran Knežević i Dragan Glamočić da bi ga prepustili pomenutoj SPS Sneži. A SNS kao najača stranka bi trebalo, što bi se novogovorom reklo "da preuzme odgovornost". Jer, da se ne lažemo, često je Ministarstvo funkcionisalo kao klipovi u motoru. Ministarka iz SPS-a na jednu stranu, "Vučićevi ljudi" na drugu, "Nikolićevi" na treću, a onda se kao vatrogasac pojavljuje Dragan Glamočić savetnik premijera za poljoprivredu. Možda se ceo galimatijas može sagledati kroz prizmu dešavanja u Upravi za veterinu.

Ali dobro, sve je to za nama. Dajmo novom ministru šansu. Bilo bi dobro u njegovom slučaju da pohvale nadmaše kritike. Prva i najvažnija pretpostavka za to je jedinstven rad osovine premijer, ministar finansija i njegov kolega iz agrara.

Foto: Branislav Nedimović/facebook


Tagovi

Branislav Nedimović Ministar Poljoprivrede Aleksandar Vučić Ekspoze Snežana Bogosavljević Bošković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃