Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 06.12.2017. 10:15

I u 2018. bez subvencionisanog goriva

Koliko bi proizvođaču hrane, koji poseduje 10 ha oranica, značio puniji novčanik za bezmalo 300 evra? U praznoj paorskoj kasi svaki dinar/evro je dobrodošao. Nadam se da o ovome nećemo diskutovati i pred Novu 2019.

Foto: JirkaF / Pixabay, Đorđe Simović
  • 3.994
  • 238
  • 0

Po svemu sudeći, poljoprivrednici ni u 2018. neće dočekati jeftinije gorivo. Katastofalna suša ove godine, čije će posledice naša poljoprivreda trpeti u narednih nekoliko godina, nisu odobrovoljile Vladu Srbije da ovim minimalnim ustupkom pomogne našim napaćenim proizvođačima hrane.

U ovom trenutku je nebitno ko ima veću odgovornost. Da li Ministarstvo finansija, koje operativno može da ukine akcize ili Ministarstvo poljoprivrede, koje nije izvršilo pritisak da se akcize ukinu ili sama premijerka Ana Brnabić, koja ne prebacuje puno od stalnoprisutne digitalizacije. Apelujem da se ne kažnjava (kao u starim vremenima) donosilac loših vesti. Ova nezahvalna uloga ovaj put pripala je činovniku Ministarstva poljoprivrede Milanu Ćupriću. On je crne slutnje potvrdio na sastanku grupacije Udruženja biljne proizvodnje pri Privrednoj komori Srbije, koja je svoj sastanak održala u Novom Sadu.

Kako se uopšte diskutovalo o "plavom dizelu"? Ta tačka se "uglavila" među usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, izveštaja o ratarskoj proizvodnji ove godine i famoznog - razno. Nazvana je "Mogućnost uvođanja podsticaja za nabavku dizel goriva za poljoprivrednike tokom 2018. godine po modelu zemalja u okruženju (Hrvatska i Mađarska)".

Donosilac loših vesti - Milan Ćuprić

Ni grupacija nije bila jedinstvena. Diskutovalo se o tome da li zahtev uopšte upućivati prema Vladi na kraju godine kada je budžet pred usvajanjem, ali i bez analize kakve bi učinke takva odluka donela.

To je izazvalo Zdravka Šajatovića iz "Žitounije", koji je konstatovao da u godini katastrofalne suše, kada poljoprivrednici imaju najmanje subvencije, analizirati efekte uvođenja plavog dizela, po njemu, bi bilo kao dokazivati da je zemlja okrugla.

Razumeo bih da je inicijativa podneta u septembru-oktobru, pa da Vlada u novembru u vreme "krojenja" budžeta o njoj raspravlja. Ovako, ili je podnosilac diletant ili mu je namera bila da se ne zamera Vladi. Voleo bih da postoji i treća opcija.

U diskusiju da li treba podnositi inicijativu i da li uvoditi plavi dizel, uključio se i potpisnik ovih redova jednostavnom računicom. Ako je akciza po litri dizela, trenutno, 54,86 dinara, njenim ukidanjem bi poljoprivrednik, koji ima 10 hektara zemljišta, bio bogatiji za 33.000 dinara. Ako godišnje po hektaru troši 60 litara goriva. Na mudrijim je da izračunaju koliko bi mu to pomoglo u proizvodnji.

Voleo bih da grešim i da javno moram da se izvinem državnim činovnicima zbog svoje loše procene. Možda se desi čudo i Vlada naredne godine napravi rebalans budžeta da bi paorima omogućila korišćenje jeftinijeg dizela.

Samo ovde malo ko veruje u čuda.

Foto: JirkaF / Pixabay, Đorđe Simović


Tagovi

Plavi dizel Gorivo Milan Ćuprić Akcize


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]