Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobiznis
  • 05.09.2019. 18:00

Instinkt u (agro)biznisu ne postoji!

Smatram da svako ko u poslu bitne, strateške odluke donosi na osnovu instinkta, nije normalan. Odgovornost prema sebi i drugima koji učestvuju u određenom poslu je prevelika da bi se odluke donosile na osnovu trećeg oka, leptirića/grčeva u stomaku, lepih ili ružnih snova. Šta je onda osnova za donošenje odluka u (agro)biznisu?

Foto: Petar Ninić
  • 213
  • 24
  • 0

Žika: "Moj me insekt nikad ne vara!"
Milan: "Instinkt, Živorade..."
Žika: "Hoću reći... (uglađeno)"

Prošlog leta od supruge sam dobio na poklon telefon i masku za isti. Crnu, gumenu, robusnu. Kad mi telefon ispadne u brazdu, proleti kroz šupalj džep ili, bude zaliven vodom za navodnjavanje iz tankera, da ga sačuva bar malo. Za sada obavlja svoju funkciju veoma dobro. Jedne prilike, dok sam vadio telefon iz čizme, u kojoj je bilo više zemlje nego na njoj (klasična pojava kod vađenja sadnica u uslovima suve, rastresite zemlje), čisteći ga, uočio sam po prvi put natpis na poleđini maske: "Trust Your Instincts". Zanimljiva poruka. Međutim, meni koji redovno banujem sve moderne motivatore (od Smiljane pa nadalje), prilično nebitna.

Oko Đurđevdana - Sana "u obalama"

Nekoliko meseci kasnije započela je nova proizvodna godina. Solidni uslovi u startu. Lepo se pokalemilo i na vreme posadilo u rastilo. Ove godine bez ijedne posekotine. Sunce greje, voda kapa, u njoj fosfor - idealno. Međutim... Oko Đurđevdana - Sana "u obalama". Već tada, zemljište je bilo prezasićeno vodom, reke nabujale, a Sava u Gradiškoj povisoka. Istovremeno, meteorolozi "amateri" najavljivali su nove padavine i opasnost od poplava. U meni se budi "insekt". Imam sedam dana da napravim plan i donesem odluku hoću li ga sprovesti. Na svu sreću, nikada nisam bio nešto posebno neodlučan. 

U poslednje vreme često u šali kažem kako sam doktorirao hidrologiju sanskog sliva. Šalu na stranu, čitav život živim pokraj reke i pratim je u uslovima poplava. Godine 2014. doživio sam, nadam se, najveću poplavu u svom životu. Ogromno iskustvo. Potkovan tim iskustvom, doneo sam odluku. Dižemo rasadnik. Većina zna šta je posle bilo. Ko ne zna, neka na brzinu pogleda ovde i neka se vrati daljem čitanju ovog priloga. 

Kako si znao da će biti poplave?

Nakon saniranja poplava, mnogi koji mi nisu verovali kada sam išao selom i vikao "Poplava, poplava...!" (kao u onoj basni sa čobanom i vukom), sada su bili puni poštovanja. Nije mi to bio cilj. Ko je bio sa mnom neposredno pre poplava zna da sam stalno ponavljao: "Daj Bože da sam ja pogrešio...". Nažalost, nisam. 

Najčešća pitanja koja danas dobijam su: "Kako si znao da će biti poplave?", "Otkud ti hrabrost da to uradiš?", "Kako je moguće da je toliki broj biljaka preživeo "duplu" sadnju...?" Uz postavljeno pitanje sledi i zaključak sagovornika: "Imaš dobar instinkt". Za mene, instinkt kao urođeni nagon svakog živog organizma prema određenom ponašanju, u biznisu ne postoji! Uvek sam se kao dečak pitao - kako tek rođeno tele zna da treba da "leti" pod kravu da sisa. E, to je instinkt. Istovremeno smatram da svako ko u poslu bitne, strateške odluke donosi na osnovu instinkta, nije normalan. Odgovornost prema sebi i drugima koji učestvuju u određenom poslu je prevelika da bi se odluke donosile na osnovu trećeg oka, leptirića/grčeva u stomaku, lepih ili ružnih snova. Šta je onda osnova za donošenje odluka u (agro)biznisu?

Poznavanje materije

Da bi ste bili uspešni u bilo kom poslu, morate tu oblast poznavati u atome. "Potkovanost" u struci je temelj svake poslovne odluke. Za jednog agroekonomistu, smatram da nisam loš rasadničar i voćar. Istina je da sam posvetio i da stalno posvećujem ogromnu količinu vremena i energije u usavršavanje u posmatranoj oblasti. 

Pri tome, najznačajnije mi je bilo primenjeno znanje koje se stiče u procesu. Škola me je naučila samo šta je nož, podloga i kalem grančica. Meni dovoljno.

Stručna podrška

Ako je dobro poznavanje oblasti temelj kvalitetne poslovne odluke, onda su raspoloživost i uvažavanje stručnih preporuka iskusnih savetnika pandan armaturi, koja dodatno učvršćuje osnove primenjene nauke. Naravno, potrebno je poznavati kvalitetne stručnjake, koji su zanat ispekli u proizvodnji i koji imaju smelosti da predlože rešenja, koja po nekad mogu izgledati poprilično suludo. 

Kako ne bi svoje drage kolege nazivao ludima, moram reći da je ideja evakuacije rasadnika na suvo bila moja ideja. Međutim, sama metodologija organizovanja i sprovođenja ove akcije rezultat je višednevnog planiranja nekoliko ljudi. Postići da se 2.500 biljaka u poodmakloj fazi kretanja mladara digne iz rasadnika za jedan dan, utrapi na prikolice i druge privremene trapove, održava živima i u kondiciji petnaest dana, te da se nakon toga još brže vrate nazad u zemlju nakon čega, uz manje gubitke, nastavljaju svoj rast i razvoj, e to je nauka. 

Pravovremene i pouzdane informacije

Kažu da je nada, u stvari, nedostatak informacija. Slažem se u potpunosti. U biznisu nema nade. Samo informacije. Sećam se kako je nekoliko dana pre poplava Federalni hidrometeorološki zavod izneo javne kritike na račun "meteorologa amatera". Osnova kritike je bila kako su predviđanja poplava preterana i kako se samo bespotrebno širi panika. Videli smo ko je bio u pravu. Ali, ko su ustvari ti meteorolozi amateri? Radi se o školovanim stručnjacima, mlađe životne dobi, koji svakodnevno prate nekoliko najsavremenijih prognostičkih modela i koji se prilikom plasiranja prognoza koriste savremenim medijima, kao što su društvene mreže. Većina ne radi u zvaničnim institucijama za meteorologiju. Rade to iz ljubavi, strasti. U čemu je onda problem? U strahu kritičara od mlade krvi. Prirodna pojava. Na svu sreću, upratili smo nekoliko vrsnih amatera, čije su se prognoze obistinile u litar kiše koja je pala (o njima ću pisati poseban članak).

Petlja

Na kraju, samo ću citirati jednog od najvećih agromenadžera sa kojim imam čast da se družim i sarađujem: "U životu i u poslu najvažnije je znati kada dobro navući gaće!"

Zaključak: Kada sam analizirao dostupne informacije, konsultovao svoje i druga raspoloživa znanja, te dobro navukao gaće, odluka je bila laka. Logična.


Tagovi

Agrobiznis Agromenadžer Petar Ninić Instinkt Odlučnost Stručnost


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević