Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selfie u polju
  • 09.05.2023. 18:00

Jesu li lajkovi na Instagramu vredni štete u polju?

Uljana repica je u punom cvatu i uz plavo nebo pravi mamac za selfi koji će na Instagramu, Fejsbuku i drugde zaraditi bezbroj lajkova.

Foto: Depositphotos/sebasnoo
  • 121
  • 15
  • 0

Selfiji u žutom polju uljane repice vrlo su aktualni ovih dana. Ko god da ima priliku, staće uz tablu repice i "opaliti" jednu, dve, više njih, sve dok ne uspe, fotografiju koja će na društvenim mrežama prikupiti more lajkova i komentara. 

Uskoro će i pšenica krenuti s klasanjem pa će i ona biti vrlo dobra pozadina za ljubitelje prirode i Instagrama, Fejsbuka i drugih platformi na kojima će moći da objavljuju svoje radove. 

A tek kada krene suncokret... 

Svuda isti problemi

Nedavno je na Fejsbuku jednog nemačkog portala objavljena fotografija muškarca koji pravi stoj na glavi među krhkim lalama. 

U francuskoj Provansi imaju problema s turistima i influenserima koji idu dotle da beru ili čak čupaju lavandu s korenom kako bi dobili savršenu fotografiju. 

U Kanadi su pre nekoliko godina poljoprivrednici otvorili svoja vrata posetiocima, uz određenu naknadu. Ali, nisu očekivali hiljade ljudi koji su protutnjali njihovim poljima suncokreta. Čupali su glave i stabljike suncokreta, ostavili za sobom smeće, a na kraju je posla imala i policija. 

Psi i deca 

Ono o čemu većina ne razmišlja je - kakvu štetu pravi dok traži savršen kadar? Neko će reći - polje je ogromno, tih nekoliko izgaženih metara repice, pšenice, suncokreta, nikome neće naštetiti. Ali, polomljena stabljika podložna je bolestima koje se onda mogu proširiti i na ostale. Osim toga, zar zaista želite iza sebe da ostavite štetu? 

Još jedan problem predstavljaju psi i, moram to reći, deca. Šetači često puštaju pse da trče poljima pšenice, ječma ili nekog drugog useva. Takođe ima roditelja koji uživaju u pogledu na decu koja se valjaju u mekoj pšenici. A tu je i profesionalno fotografisanje, čak celih porodica iza kojih ostaju povaljani usevi. 

Prelepa fotka, ali ne i povaljani ječam (Foto: Depositphotos/Vagonetochka)

Pitanje je, da li bi im to dozvolili u svojoj ili komšijskoj bašti? Jer, treba imati na umu, i ovo je nečiji izvor hrane i to treba poštovati.

Kazne za selfie 

Kod nas ne postoji zakon koji bi kaznio ovakvo ponašanje. Ali, ako u Nemačkoj u usevu ostavite smeće ili vas neko uhvati dok radite selfie, mogli biste zaraditi kaznu i do 10.000 evra. Ako ostavite izmet psa, to bi vas moglo koštati 50 evra. Osim toga, poljoprivrednik tamo ima pravo da traži i naknadu štete

Bez obzira što nećete biti kažnjeni, pošujte tuđu imovinu i trud. A i buduću hranu.

Dobru fotografiju možete snimiti i uz ivicu polja ili ako u njega baš želite ući, pritom pazite da ne polomite i izgazite biljke. 

Jednostavno, budite odgovorni.


Tagovi

Selfie u polju Fotografija Instagram Društvene mreže Selfie u uljanoj repici Selfie u lavandi Selfie u suncokretu Odgovornost Kazna Odgovorno fotografiranje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.