Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 05.06.2022. 13:30

Jun donosi plodove vrednog rada, ali on se tu ne završava?

Kosi se detelina, bere konoplja i lan, vadi mladi krompir i bere grašak, pčele donose obilan prinos u košnice, a goveda, konji i svinje treba da se kupaju.

Foto: Depositphotos/glebchik
  • 134
  • 46
  • 0

 Jun je ceo posvećen pripremama za žetvu. Prema Pelagićevom "Narodnom učitelju", neophodno je da ratarsko domaćinstvo raspremi i počisti koševe i ostale prostore u koje će se smestiti žito. Ono što je preostalo od prošle godine, redovno se premeće. Na njivama je u toku okopavanje kukuruza i krompira, uz primenu prihranjivanja. Pšenica se pregleda i, po potrebi, otkidaju klasovi koje je napala neka od biljnih bolesti. Počinje žetva ječma i ranozrelih sorti pšenice, u krajevima gde se ovakve sorte gaje.

Takođe je vreme za berbu konoplje "belojke" i lana. Rasadom se popunjavaju prazna mesta na parcelama gde je zasejana stočna repa. Vreme je za drugi i treći otkos deteline i zaštitu krompira protiv krompirove zlatice i plamenjače. U prvoj polovini juna poljoprivrednici vade mladi krompir i pripremaju zemljište za setvu neke druge povrtarske kulture. Na livadama se dovršava kosidba i pripremanje sena, a gde je potrebno zemljište se navodnjava.   

Zalamanje loze i briga o stoci

Ko ima vinski podrum, treba da zatvori busenjem sve podrumske prozore, zbog vrućina koje počinju. Burad sa vinom redovno se i stalno dopunjavaju. U vinogradu se ništa ne radi za vreme cvetanja, a tek posle njega sledi završetak zalamanja, zakidanja i privezivanja loze na "tačke". Kako bi se loza zaštitila od plamenjače, potrebno je uraditi jedno do dva prskanja. Prvo se izvodi 1 do 2% rastvorom bordovske čorbe u periodu kad se grozdići odvoje od lastara i lišća, a naknadna, prema potrebi, kad cvetanje bude potpuno završeno. 

Vasa Pelagić opominje svoje savremenike da motre na stoku, kako se ne bi prejela i nadula, a takođe savetuje da se konji i goveda kupaju. Svinje treba čak "goniti" u najbližu čistu vodu (baru, potok, jezerce) da bi se okupale. Jun je mesec kad mali prasići dolaze na svet, pa krmačama treba obezbediti mirno mesto i svu potrebnu negu.

Radovi na "kovanluku"

Gradina (bašta) se brižljivo okopava i zaliva. Razređuju se i razmeštaju vreže od tikava, krastavaca i bostana. Bere se boranija i mladi grašak. Kuhinjska zelen može da se seje po drugi put. 

U pčelinjaku je sezona u jeku, jer upravo u junu u prirodi ima najviše polena. Prvo je vreme za rojenje i obilnu "žetvu" meda. Kad se med istrese iz saća, pčelari ponovo stavljaju prazne ramove, da bi ih pčele opet napunile. U drugoj polovini meseca poželjno je seliti košnice na mesta veće nadmorske visine ili u blizinu useva industrijskih biljaka. Isti period pogodan je i za zamenu stare matice mladom, obično posle bagremove paše. Pelagić inače za pčelinjak koristi turcizam kovanluk.

Uvek nekog posla

Svilene bube prave čaure iz kojih će se izleći leptiri, a vlasnicima ostati svilene niti koje treba pažljivo odmotati. Zato se nabavlja material za upredanje, hrastove grančice, metlice i tako dalje. 

U voćnjaku je u toku berba jagoda, trešanja i višanja. Pelagić se u svom radu zalaže za savremene metode (polovinom devetnaestog veka), između ostalog i za proređivanje plodova, kako bi se obezbedilo krupnije kvalitetnije voće, a izbeglo preterano iscrpljivanje voćki. Ovaj posao rezervisan je za drugu polovinu juna. Za poljoprivrednike uvek ima posla, u šumi, u kući i oko kuće, na livadi, njivi, u štali, a ko gaji duvan, upravo treba da ga okopa i zaštiti od štetočina.    


Tagovi

Radovi u junu Radovi na pčelinjaku Pelagićev narodni učitelj Naduvanje stoke Branje graška Bordovska čorba


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".