Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 05.06.2022. 13:30

Jun donosi plodove vrednog rada, ali on se tu ne završava?

Kosi se detelina, bere konoplja i lan, vadi mladi krompir i bere grašak, pčele donose obilan prinos u košnice, a goveda, konji i svinje treba da se kupaju.

Foto: Depositphotos/glebchik
  • 111
  • 46
  • 0

 Jun je ceo posvećen pripremama za žetvu. Prema Pelagićevom "Narodnom učitelju", neophodno je da ratarsko domaćinstvo raspremi i počisti koševe i ostale prostore u koje će se smestiti žito. Ono što je preostalo od prošle godine, redovno se premeće. Na njivama je u toku okopavanje kukuruza i krompira, uz primenu prihranjivanja. Pšenica se pregleda i, po potrebi, otkidaju klasovi koje je napala neka od biljnih bolesti. Počinje žetva ječma i ranozrelih sorti pšenice, u krajevima gde se ovakve sorte gaje.

Takođe je vreme za berbu konoplje "belojke" i lana. Rasadom se popunjavaju prazna mesta na parcelama gde je zasejana stočna repa. Vreme je za drugi i treći otkos deteline i zaštitu krompira protiv krompirove zlatice i plamenjače. U prvoj polovini juna poljoprivrednici vade mladi krompir i pripremaju zemljište za setvu neke druge povrtarske kulture. Na livadama se dovršava kosidba i pripremanje sena, a gde je potrebno zemljište se navodnjava.   

Zalamanje loze i briga o stoci

Ko ima vinski podrum, treba da zatvori busenjem sve podrumske prozore, zbog vrućina koje počinju. Burad sa vinom redovno se i stalno dopunjavaju. U vinogradu se ništa ne radi za vreme cvetanja, a tek posle njega sledi završetak zalamanja, zakidanja i privezivanja loze na "tačke". Kako bi se loza zaštitila od plamenjače, potrebno je uraditi jedno do dva prskanja. Prvo se izvodi 1 do 2% rastvorom bordovske čorbe u periodu kad se grozdići odvoje od lastara i lišća, a naknadna, prema potrebi, kad cvetanje bude potpuno završeno. 

Vasa Pelagić opominje svoje savremenike da motre na stoku, kako se ne bi prejela i nadula, a takođe savetuje da se konji i goveda kupaju. Svinje treba čak "goniti" u najbližu čistu vodu (baru, potok, jezerce) da bi se okupale. Jun je mesec kad mali prasići dolaze na svet, pa krmačama treba obezbediti mirno mesto i svu potrebnu negu.

Radovi na "kovanluku"

Gradina (bašta) se brižljivo okopava i zaliva. Razređuju se i razmeštaju vreže od tikava, krastavaca i bostana. Bere se boranija i mladi grašak. Kuhinjska zelen može da se seje po drugi put. 

U pčelinjaku je sezona u jeku, jer upravo u junu u prirodi ima najviše polena. Prvo je vreme za rojenje i obilnu "žetvu" meda. Kad se med istrese iz saća, pčelari ponovo stavljaju prazne ramove, da bi ih pčele opet napunile. U drugoj polovini meseca poželjno je seliti košnice na mesta veće nadmorske visine ili u blizinu useva industrijskih biljaka. Isti period pogodan je i za zamenu stare matice mladom, obično posle bagremove paše. Pelagić inače za pčelinjak koristi turcizam kovanluk.

Uvek nekog posla

Svilene bube prave čaure iz kojih će se izleći leptiri, a vlasnicima ostati svilene niti koje treba pažljivo odmotati. Zato se nabavlja material za upredanje, hrastove grančice, metlice i tako dalje. 

U voćnjaku je u toku berba jagoda, trešanja i višanja. Pelagić se u svom radu zalaže za savremene metode (polovinom devetnaestog veka), između ostalog i za proređivanje plodova, kako bi se obezbedilo krupnije kvalitetnije voće, a izbeglo preterano iscrpljivanje voćki. Ovaj posao rezervisan je za drugu polovinu juna. Za poljoprivrednike uvek ima posla, u šumi, u kući i oko kuće, na livadi, njivi, u štali, a ko gaji duvan, upravo treba da ga okopa i zaštiti od štetočina.    


Tagovi

Radovi u junu Radovi na pčelinjaku Pelagićev narodni učitelj Naduvanje stoke Branje graška Bordovska čorba


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!