Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 19.05.2024. 14:00

Kako deluje na organizam čaša vode sa dve kašike meda i jabukovog sirćeta?

Sirće je namirnica koja je bila predmet trgovine od vremena kad su ljudi uopšte počeli da trguju. Služila je u kulinarstvu, za konzervaciju namirnica (prvobitna turšija), a takođe i u medicinske svrhe.

Foto: Depositphoto/kzwwsko
  • 164
  • 32
  • 1

Ko se prvi dosetio da uvrsti sirće u asortiman kuhinje, nije poznato. Prema raspoloživim podacima, prvi zapis nastao je u Vavilonu, oko 3.000 godina pre nove ere. Vavilonci su pravili sirće od smokava, piva i urmi i koristili ga u kulinarstvu i medicini. U egipatskim arheološkim nalazima bilo je i ono od prosa ili smokava. Istovremeno, u Kini, pripremalo se naravno od pirinča, čak su najbogatije carske i plemićke porodice imale svoje proizvođače, obavezne da nikom ne odaju tajnu pravljenja ovog napitka.

Siromašniji svet, koji nije mogao da priušti skuplje vrste, snalazio se obično tako što bi sam pravio ovaj sastojak svake trpeze. Na Bliskom Istoku uobičajeno je sirće od semenki nara ili od limuna, a za alkoholno i vinsko znali su antički Grci i Rimljani. U ono za salatu dodavali su lekovite i začinske biljke. Razblaženo se koristilo za dezinfekciju rimskih kuća, bazena i javnih kupatila. Ova značajna namirnica bila je predmet trgovine od vremena kad su ljudi uopšte počeli da trguju.

Jabukovo sirće pomaže u mršavljenju i reguliše šećer u krvi?

Služila je u kulinarstvu, za konzervaciju namirnica (prvobitna turšija), a takođe i u medicinske svrhe. Do danas, ljudi su pravili sirće od svega i svačega, prvenstveno od namirnica koje su imali u dovoljnoj količini, na primer, od voća: jabuka, malina, borovnica, crnih ribizli, paradajza, kivija, palme ili kokosa. 

Šta kaže narodna medicina?

Jabukovo sirće, pravi hit u velikoj oblasti zdravog života i ishrane, nastalo je, izgleda, u svim oblastima gde su ljudi gajili jabuke, pa tako i kod poljoprivrednika u Srbiji. Najbolje je ono koje je nastalo prirodnim putem, bez ikakve hemije. Kad se proces razlaganja završi i boca otvori, da bi se koristilo, ono ima karakterističnu smeđu boju i na dnu može da se pojavi talog, koji nimalo ne umanjuje korisnost namirnice. Upotrebljava se kao i svako drugo, da zakiseli salatu, čorbu ili neko drugo jelo, a narodna medicina pripisuje mu lekovita svojstva.

Obloge su se koristile za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Kad se pije sa vodom i medom (dakle, obavezno razblaženo!) ovo sirće rešava čitav spektar savremenih problema, od otežanog varenja do izbacivanja viška vode iz organizma. Snižava pritisak, ublažava alergije, pomaže ljudima koji pate od hroničnog umora, malaksalosti i gihta. Koristi se kod prehlada i temperature, a olakšava i probleme sa proširenim venama. Povoljno deluje na regulisanje vitke linije, zdravlje desni i lep ten. Masaža blagim rastvorom jabukovog sirćeta prija i osobama koje nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba.

Domaće firme prave organsko jabukovo sirće (foto: Porodica Jović)

Čaša vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i ista količina jabukovog sirćeta oslobađa od glavobolje. Za ekceme se koristi nerazblaženo, a obolela mesta se mažu sedam puta u toku 24 sata. Za ispiranje kose, dovoljno je nekoliko kapi u manjoj količini vode. Kad lekar isključi sve ostale uzroke, a pacijent se i dalje oseća umorno i bezvoljno, možda je samo u pitanju nedostatak kalijuma, a taj problem uspešno rešava baš jabukovo, koje se pije tri puta na dan, po dve kašike rastvorene u čaši vode.

Potrebno je dva do tri meseca za potpun efekat, ali, poboljšanje se oseća već posle nekoliko dana redovnog uzimanja. 

Reč "sirće" je inače pozajmenica iz persijskog jezika, odakle je stigla u Srbiju u doba Turaka. 


Tagovi

Sirće Jabukovo sirće Poreklo Med i sirće Narodna medicina Lečenje sirćetom Turšija


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".