Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti kantarion
  • 24.06.2020. 14:00

Kantarionovo ulje pravi se jednostavno, a ima brojne benefite

Od davnina se veruje da kantarionovo ulje deluje kao antibakterijski lek iz apoteke lekovitog bilja. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno deluje i na želudac.

Foto: Depositphotos/geniuslady
  • 10.926
  • 57
  • 0

Moja drugarica bi za ovaj recept rekla - red bilja, red maslinovog ulja i koja kap strpljenja. Ja bih dodala još i koja šetnja po livadi, čist vazduh, malo branja i sve pomešati u teglu. Nego, nisam nešto posebno verovala u lekovitost kantarionovog ulja, a uvek su ga pravile iskusne domaćice oko mene. Prosto nisam. Sve dok se jednom nisam svojim očima uverila da ono zaista može da pomogne. Nažalost, verovatno ne uvek, ali brojne su situacije kada može i kada treba pokušati.

Jedan moj rođak imao je ožiljak na nozi, nastao ko zna od kakvog udarca i kog je pokušavao da se reši. Koristio je sve što mu je padalo na pamet, savetovao se s lekarima, ali je duboka rana, vremenom, izgledala sve gore. I kada je to već postao ozbiljan zdravstveni problem, čuo je za kantarionovo ulje i odlučio da pokuša i s tim. Svega dan kasnije, ozleda je izgledala mnogo bolje, a uskoro je i sasvim zarasla. Od tada, on se uvek sija jer se redovno maže ovim uljem, kada treba i ne treba. Zbog njega, sada i mi, njegovi rođaci. Od tada, u ostavi, uvek imam ovo ulje.

Kako napraviti ulje?

Prema receptu koji se prenosi s kolena na koleno u našoj porodici, domaće kantarionovo ulje, pravi se vrlo jednostavno. Uberu se žuti cvetovi, karakterističnog mirisa i njima se napune tri četvrtine tegle, a zatim preko toga prelije, po mogućnosti, domaće maslinovo ulje, a može i neko drugo. Nakon toga, tegla se zatvori poklopcem i ostavi da stoji na suncu 45 dana. Kada ulje dobije specifičnu, crvenkastu boju, procedi se kroz gazu, sipa u flaše i čuva na mračnom mestu.

Domaće ulje može dugo da se čuva (Foto: Gordana Vila)

Kada se pripremi na ovakav način, može da stoji dve godine. Važno je da se cvetovi beru što dalje od saobraćajnica. Beru se od juna do avgusta, a nekada i duže.

Antibakterijski lek iz prirode

Kantarionovo ulje ne koristi se prilikom sunčanja, ali ukoliko dođe do opekotina, može se koristiti za prvu pomoć pri ublažavanju tegoba. Značajno pomaže kod opekotina, ogrebotina, čireva, akni, ožiljaka, hemoroida, proširenih vena, ali i reume i upale mišića. U narodu postoji verovanje da kantarion pomaže i kod takozvanih ženskih problema, poput upale jajnika i pojave cista, ali pomaže i kod regulacije hormona.

 Od davnina se veruje da kantarionovo ulje deluje kao antibakterijski lek iz apoteke lekovitog bilja. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno deluje i na želudac. Stari recept glasi: nekoliko kapi ulja na kocki šećera rastopiti u ustima.

I njegov čaj ima blagotvorno delovanje

 Neretko se kantarion pominje i kao prirodan i zdrav lek protiv depresije. Konzumiranje nekoliko kapi pomaže i kod uznemirenosti.

Deluje i protiv depresije (Foto: Gordana Vila)

Ipak, posebno mesto zauzima njegov čaj koji blagotvorno deluje kod poremećaja raspoloženja u menopauzi, depresije, nesanice, menstrualnih bolova, ali i kod mnogih drugih tegoba. Čaj od sušenog kantariona, najbolje je piti ujutro, pre jela i uveče pre spavanja. Važno je napomenuti, ove preporuke nastale su u narodu, a savremena medicina ima drugačija pravila. Ipak, mnogi potraže pomoć u prirodi, a kantarion, visoko je na toj lestvici.


Tagovi

Uzgoj kantariona Lekovito bilje Kantarionovo ulje Žuti cvetovi Antibakterijski lek Regulacija hormona Sušeni kantarion


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.