Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj u običajima
  • 24.11.2024. 14:00

Kuva se jednom nedeljno, uvek za dva - tri dana, a znate li kako se sprema pasuljica?

U vreme posta i paprike se pune pasuljem, prave se ćufte od pasulja, papula, "gravče na tavče" i druga jela.

Foto: Shutterstock/Filippo Carlot
  • 166
  • 35
  • 0

U poljoprivredničkim domaćinstvima na jelovniku je najmanje jednom nedeljno: čorba, varivo, kompletno jelo, zapečen u plitkoj posudi, ljut, blag, sa dimljenim suvim rebrima, slaninom ili kobasicama, postan, sa dosta šargarepe i zeleniša, crnim i belim lukom, crvenom paprikom, "belom" zaprškom, а кuva se obavezno veća količina. 

Pasulj koji danas koristimo (Phaseolus vulgaris) stigao je u Evropu 1542. godine, u toku španskih osvajanja Južne Amerike. U Srbiji se prvi put pominje 1692. godine, na carinarnicama tadašnje Ugarske. Brzo je potisnuo stare mahunarke, bob i grah, iako ih nikad nije potpuno zamenio.

Grah u 90 vrsta

Negde se za pasulj zadržalo staro ime grah. Poljoprivrednici su od tih vremena odnegovali oko 90 vrsta pasulja koji se afirmisao kao visokovredna namirnica. Njegova kalorijska vrednost je izuzetna - 100 grama sadrži 143 kalorije - i ostale važne sastojke, belančevine (26 odsto), ugljene hidrate (52 odsto), kalijum, lecitin, kalcijum, gvožđe, fosfor i oko dva odsto masnoće.

Kako posejati i uzgajati pasulj

Omiljen je u vegetarijanskoj kuhinji, a cenjen je i kod stanovništva koje jede meso. Svi veliki i mali postovi uključuju jela od pasulja. Ljuska zrna ima veliku količinu pektina, zbog čega kod nekih ljudi izaziva teškoće sa varenjem, čemu žene oduvek nastoje da doskoče dodajući u jela od pasulja mirođiju, nanu ili bosiljak. 

Kuva se dugo, soli tek kad je skuvan

Stablo, list i cvet pasulja imaju moćno diuretičko dejstvo. Zbog kombinacije vlakana sa folnom kiselinom, pasulj štiti od moždanog udara, bolesti srca i debelog creva. Dr Olga Zirojević u knjizi "Istočno - zapadna sofra" navodi da se nekada u apotekama prodavalo brašno od mlevenog pasulja, za različite promene na koži. Takođe, smatran je kao sredstvo za ublažavanje simptoma reumatizma, oticanja i gihta.

U domaćinstvima se kuva obavezno veća količina, za dva ili tri dana (foto: Shutterstock/patoouu pato)

Za jelo se kuva dugo, soli tek kad je skuvan (inače se ceo proces još više oduži), a pasulj u kotliću, za više ljudi, predstavlja značajnu takmičarsku disciplinu raznih okupljanja u selima. U domaćinstvima se kuva obavezno veća količina, za dva ili tri dana. U vreme posta i paprike se pune pasuljem, prave se ćufte od pasulja, papula, "gravče na tavče" i druga jela.

Brašno od mlevenog pasulja takođe se nekada dodavalo u hleb i kuvana jela. Dr Olga Zirojević ističe da je pasulj jedna od namirnica koje su iskorenile glad u Evropi. Za kuću u selu koja nema rezervu pasulja i crnog luka dovoljnu da potraje preko zime govorilo se da "nije domaćinska". 

Poljoprivrednici su nekad verovali da bebama treba davati po malo vode u kojoj se kuvao pasulj, "da brže prohodaju". S obzirom da su u toj vodi svi hranljivi sastojci iz pasulja, svakako ne može da škodi. Nekoliko zrna pasulja, isprženih kao zrna kafe, služila su devojkama da nagarave obrve pre nego što iziđu na prelo ili u kolo, s ubeđenjem da će ovaj postupak da ih učini neodoljivim za momke.

Recept za pasuljicu

Poljoprivrednici ne veruju nego pouzdano znaju da pasulj spada u božićnu trpezu, naročito za Badnje veče, a takođe su potpuno sigurni da je u pitanju snažna zdrava hrana, pogodna za ljude koji mnogo i svakodnevno rade fizičke poslove. 

Pasulj se gaji i jede u celom svetu, učestvuje u pravilnoj ishrani, lečenju i ublažavanju simptoma bolesti, tako da izreka "to je prosto k’o pasulj" može slobodno da se zaboravi. 

Pasuljica - zaboravljeno povrće otporno na sušu

A staro, zaboravljeno jelo pasuljica, nekada se u Banatu pripremalo za praznike u vreme velikih postova. Evo kako ga možete pripremiti:

  • 1 kg belog pasulja,
  • 400 grama kristal šećera,
  • Orasi, lešnici, suvo grožđe, cimet, po želji (može i bez njih). 

Pasulj potpuno skuvati, ocediti od vode, ohladiti i osušiti na đevđiru ili velikoj cetki. Dodati ostale sastojke, pa sve samleti na mašini za mlevenje mesa. Masa dobijena mlevenjem podseća na kesten pire, samo je svetlije boje. Može da posluži kao osnova za "bombice", uvaljane u mlevene orahe (u novije vreme i u kokosovo brašno), da se oblikuje u kalupu za tortu ili koh i dekoriše na razne načine.

Starinska pasuljica bila je "kao sneg", znači, bela - samo pasulj i šećer - ali varijacije su uvek dobrodošle.  


Tagovi

Pasulj u verovanjima Jela od pasulja Kuvanje pasulja Dobrobiti pasulja Pasuljica Recept za pasuljicu


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".