U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Kosi se prva detelina, šišaju ovce...
Iako su pesnici još od srednjeg veka opevali maj mesec kao najlepši u godini, poljoprivrednici su teško stizali da se dive toj lepoti. Vasa Pelagić u svom "Narodnom učitelju" navodi da je u pitanju vreme velikih poslova. Sve građevine i objekte, koševe i ambare treba popravljati koliko je potrebno, a skladišta i magazine dezinfikovati za žito.
Poljoprivrednici su pravili sušiljke za detelinu i seno, a stare popravljaju. Takođe je pravi trenutak za klepanje i oštrenje kosa i srpova, pregled, opravku i nabavku rezervnih delova za mašine koje će učestvovati na žetvi. Na njivama se plevi žito, praši i okopava kukuruz, krompir, repa i druge biljke. Nastaje vreme za prvo košenje deteline. Na jarim usevima, poljoprivrednici mogu da primene prskanje herbicidima, protiv korova. Parcele zasejane krompirom treba zaštititi od krompirove zlatice, a šećernu repu proređivati. Livade se navodnjavaju i to samo bistrom vodom i po najvećoj suši. Sledi kosidba.
U gradini (bašti) u maju je vreme za rasađivanje rasada: kupusa, kelja, kelerabe i tako dalje. Bostan se seje na "jaku", dobro nađubrenu zemlju. Po suvom vremenu rasad se zaliva, samo ujutro i uveče. U pasulju se pobadaju pritke, bere se mladi grašak i boranija. Rasađuju se i neguju semenjaci od šargarepe, kupusa, kelja, kelerabe i rotkve. Plevljenje i okopavanje svih vrsta povrća je u toku. Vreme je za berbu zrelog povrća u toplim lejama i iznošenje plodova svog rada na tržnice.
Nastavlja se rasađivanje paradajza, plavog patlidžana, paprike i celera i to na otvorenom polju. Početkom meseca se seje praziluk i pozni kupus radi proizvodnje rasada i presađivanja na stalno mesto. Po potrebi prskati povrće protiv plamenjače i biljnih vašiju.
U voćnjaku se neprestano tamane štetočine, a na redu je kalemljenje jabuka i krušaka. U vinogradu je na redu drugo okopavanje, zalamanje, skidanje zaperaka i privezivanje za "tačke".
Gde i u maju ima mrazeva, obavlja se dimljenje vinograda, a jarke i puteve treba očistiti. Ko ima vinski podrum, prema Pelagiću, u ovo doba godine treba da je završio sve poslove i pregledao i opravio sudove za novu berbu.
U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Svilene bube moraju redovno da se hrane i drže u čistom prostoru, jer u ovom periodu najviše jedu, a neke već počinju da se uvijaju u čaure.
Stoka u maju hrani se zelenom hranom i izvodi na pašu. Na bačijama (katunima) priprema se sir, skorup i maslo. Ovce koje nisu ostrižene u aprilu, strižu se u maju, a tako ošišane zaklanjaju se kad je sunce jako ili noći hladne, savetuje Pelagić brižno.
Ko gaji duvan, rasađuje ga upravo u maju, po potrebi zaliva, čuva od štetočina i redovno čisti od korova. U šumi se dovršava letnja seča. Seje se brestovo seme i guli kora sa drveća za štavljenje kože koje je takođe u toku.
Za poljoprivrednika i njegovo domaćinstvo nema odmora.
Tagovi
Autorka