Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 08.05.2022. 13:30

Maj - vreme velikih radova: od rasađivanja povrća do kalemljenja voća

U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Kosi se prva detelina, šišaju ovce...

Foto: Julijana Kuzmić
  • 186
  • 29
  • 0

Iako su pesnici još od srednjeg veka opevali maj mesec kao najlepši u godini, poljoprivrednici su teško stizali da se dive toj lepoti. Vasa Pelagić u svom "Narodnom učitelju" navodi da je u pitanju vreme velikih poslova. Sve građevine i objekte, koševe i ambare treba popravljati koliko je potrebno, a skladišta i magazine dezinfikovati za žito.

Setva bostana, branje graška

Poljoprivrednici su pravili sušiljke za detelinu i seno, a stare popravljaju. Takođe je pravi trenutak za klepanje i oštrenje kosa i srpova, pregled, opravku i nabavku rezervnih delova za mašine koje će učestvovati na žetvi. Na njivama se plevi žito, praši i okopava kukuruz, krompir, repa i druge biljke. Nastaje vreme za prvo košenje deteline. Na jarim usevima, poljoprivrednici mogu da primene prskanje herbicidima, protiv korova. Parcele zasejane krompirom treba zaštititi od krompirove zlatice, a šećernu repu proređivati. Livade se navodnjavaju i to samo bistrom vodom i po najvećoj suši. Sledi kosidba. 

U gradini (bašti) u maju je vreme za rasađivanje rasada: kupusa, kelja, kelerabe i tako dalje. Bostan se seje na "jaku", dobro nađubrenu zemlju. Po suvom vremenu rasad se zaliva, samo ujutro i uveče. U pasulju se pobadaju pritke, bere se mladi grašak i boranija. Rasađuju se i neguju semenjaci od šargarepe, kupusa, kelja, kelerabe i rotkve. Plevljenje i okopavanje svih vrsta povrća je u toku. Vreme je za berbu zrelog povrća u toplim lejama i iznošenje plodova svog rada na tržnice.

Rasađivanje i setva povrća u maju

Nastavlja se rasađivanje paradajza, plavog patlidžana, paprike i celera i to na otvorenom polju. Početkom meseca se seje praziluk i pozni kupus radi proizvodnje rasada i presađivanja na stalno mesto. Po potrebi prskati povrće protiv plamenjače i biljnih vašiju

Rojenje u pčelinjaku, dimljenje vinograda

U voćnjaku se neprestano tamane štetočine, a na redu je kalemljenje jabuka i krušaka. U vinogradu je na redu drugo okopavanje, zalamanje, skidanje zaperaka i privezivanje za "tačke".

Gde i u maju ima mrazeva, obavlja se dimljenje vinograda, a jarke i puteve treba očistiti. Ko ima vinski podrum, prema Pelagiću, u ovo doba godine treba da je završio sve poslove i pregledao i opravio sudove za novu berbu. 

U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Svilene bube moraju redovno da se hrane i drže u čistom prostoru, jer u ovom periodu najviše jedu, a neke već počinju da se uvijaju u čaure. 

Šišanje ovaca i letnja seča drva

Stoka u maju hrani se zelenom hranom i izvodi na pašu. Na bačijama (katunima) priprema se sir, skorup i maslo. Ovce koje nisu ostrižene u aprilu, strižu se u maju, a tako ošišane zaklanjaju se kad je sunce jako ili noći hladne, savetuje Pelagić brižno. 

Ko gaji duvan, rasađuje ga upravo u maju, po potrebi zaliva, čuva od štetočina i redovno čisti od korova. U šumi se dovršava letnja seča. Seje se brestovo seme i guli kora sa drveća za štavljenje kože koje je takođe u toku. 

Za poljoprivrednika i njegovo domaćinstvo nema odmora.   


Tagovi

Radovi u maju Rasađivanje povrća Šišanje ovaca Rojenje pčela Vasa Pelagić Okopavanje kukuruza Zadimljavanje vinograda


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".