Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lopovluk
  • 20.04.2015. 16:00

Masovne krađe po selima

Krađe po selima u Vojvodini poprimaju razmere hajdučije. Krade se gotovo sve što može da se odnese. Počinioci u retkim slučajevima bivaju procesuirani, što im je jasan signal da nastave krađu.

Foto: cameronthorne.com
  • 248
  • 9
  • 0

Bez gotovo ičega, Radomir Vidić je sa suprugom 1991. bežeći iz ratom zahvaćenog Kupresa našao novo prebivalište u Bačkom Petrovom Selu. Jedno vreme je radio u PIK Bečeju, a potom je na svom malom imanju počeo da proizvodi povrće.

Tim poslom uspeo je da stekne kakav-takav kapital. Bečejci su prepoznali kvalitet Vidićeve salate, rotkvica, luka, karfiola i drugog povrća. To je bio povod da ga posetimo u njegovim plastenicima u Bačkom Petrovom Selu. Međutim, ovoga puta nećemo o agronomiji već o činjenici da je na stalnoj meti lopova.

Lopovi ukradeno prodaju na pijaci

"Lopovi tokom noći poberu povrće iz mog povrtnjaka pa ga ujutro iznesu na pijacu. Naravno da moje povrće, koje je vrhunsko, prepoznam, ali ne smem nikom ništa da kažem. Lopovi su brojniji i dobro naoružani. Ranije sam krađe prijavljivao policiji. Čak sam išao i na sud u Novi Sad. Od toga nije bilo nikakvog efekta. Nisam mogao da namirim štetu. Uz povrće, lopovi kradu i opremu, a iz jedne stare kuće su mi počupali kompletnu instalaciju", vidno razočaran kaže Vidić.

Krade se sve

Novinar Nenad Jovićević jedan je o najagilnijih kolega, kada je reč o izveštavanju o krađama u selima Bečejske, Novobečejske i Srbobranske opštine konstatovao je: "Krađe po selima su na nekoliko nivoa. Krade se letina po njivama, voće u voćnjacima, stoka iz štala, a po kućama se krade alat i oprema. U vikend-naselju u Bačkom Gradištu omiljen plen lopova su bili kazani za rakiju koji su atraktivni zbog bakra. Policije nema ni na putevima, ali ni po selima. Godinama gledam traktorske prikolice pune tek posečenog drveta. Nikada nisam video da je policija zaustavljala takve transporte i da je vozače pitala odakle im to drvo. U selima se tačno zna šta ko radi. Zna se da čovek ima tri ara zemlje, a prodaje kukuruz na pijaci. Primera je bezbroj. Dešava se i da policija uhapsi lopove, a posle ih pravosuđe pusti".

Neverovatno je da se kod nas, sada već decenijama, ne može uspostaviti sistem kojim će privatna svojina biti svetinja, a prekršioci oštro kažnjavati. I za kraj, da se za kratko vratimo u prošlost. Za vreme Austro-ugarske monarhije kradljivci po njivama su u sudskim spisima kvalifikovani kao štetočine. A i kazne su bile adekvatne. Istorija se nikada ne ponavlja, ali bismo od nje ponešto mogli naučiti.

Foto: cameronthorne.com


Tagovi

Lopovi Krađa po selima Oprema Mehanizacija Povrće Voće Stoka Nenad Jovičević Radomir Vidić Kazan za rakiju


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."