Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani ludaje
  • 17.09.2023. 13:30

Među ludajama - devojka iz snova?

Zašto rođak iz Kanade redovno dolazi na Dane ludaje i kakve veze ima to što su mu se roditelji upoznali na ovoj manifestaciji, pre trideset godina?

Foto: Depositphotos/urban_light (ilustracija)
  • 416
  • 50
  • 0

Dani ludaje u Kikindi održavaju se ove godine po trideset osmi put, od 14. do 17. septembra. Tokom tih dana, grad je u znaku ludaja, a vrhunac manifestacije je merenje onih najdužih i najtežih, uz muziku i nagrade odgajivačima.

Neki razgledaju, neki i pazare

Ponuda za goste obuhvata karneval predškolaca, "Banatski fruštuk" sa gastronomskom ponudom ovog dela Banata, "Gostinsku sobu", sa nastupima folklornih grupa iz zemlje i inostranstva, "Evropski kutak", Sajam preduzetnika i ogromnu trgovinsku ponudu na sve većem broju tezgi. Aktivi žena iz Kikinde i svih okolnih sela, ali i iz susednih opština, izneli su tradicionalne kolače i slano posluženje.

Dolaze gosti iz okolnih mesta, Novog Sada, Beograda, Rumunije, Bugarske i Slovenije, a tezge sa različitom robom prekrivaju Trg srpskih dobrovoljaca i pešačku zonu u centru Kikinda šireći se po okolnim ulicama iz godine u godinu sve više. 

"Vašar je bio. . . ", roštiljdžije su stigle sa raznih strana i raspalile roštilje, tradicionalnih i savremenih slatkiša bilo je svuda, publika svih uzrasta okupila se na manifestaciji, neki su šetali i gledali, drugi su čak ponešto i pazarili. U opštoj gužvi među tezgama dve devojke jedu savijaču sa ludajom, probijaju se kroz masu i razgovaraju između zalogaja.

 Sudbonosni susret?

-Ženo, vidi ti šta je ovde ljudi! Sve više prodavaca, veruješ li da sam neke prepoznala od prošle godine? Med, vino, garderoba, slike, alve i orasnice, organska kozmetika, nema šta nema. Puter od ludaje, pekmez od ludaje, burek, sapun, šampon, ulje od ludaje, šta li će sledeće da naprave, čarape od ludaje? 

-Ima dobrih čarapa, tamo, na tezgama bliže pijaci. 

-Dobro, to možemo i kasnije da gledamo.

-Sigurno je trećina Rumunije stigla u Kikindu ovih dana. 

-Što da ne, em smo blizu, em smo zanimljivi. Evo Žare, onaj moj brat od tetke, on iz Kanade dolazi svake godine na Dane ludaje. Ej, iz Kanade! Uzme godišnji baš tada!

-Žare, onaj veliki što je stalno osvajao medalje na takmičenjima iz fizike?

-Taj. Sećaš se, mi smo išle u prvi razred, a on u treći. Legenda. Dobar, pametan, svima nam je doneo poklone, troši, ne žali. I još je s godinama postao i zgodan. 

-Ide li na koncerte?

-Ide li? Naravno. Ej, eno ga, tamo kod Banatskog fruštuka! Ej, Žare! Žare! 

Devojka skače i maše obema rukama. Žare uzvraća mahanje. Drugarica se buni:

-Ma pusti čoveka...

-Šta da ga pustim, lepo će on nas dve svuda da vodi. 

-Možda je imao sasvim druge planove... 

-Ako je imao, sad su se promenili. Slušaj, da ti kažem dok nije stigao do nas: da mi nisi zafrkavala brata, onako kako ti umeš. Njegovi roditelji upoznali su se na Danima ludaje, znaš, i on ima neku ideju da će baš ovde da sretne devojku svojih snova. Pa, ako ne budeš izvodila, možda je i sretne. Evo ga stiže, budi fina. 

Mladić prilazi, sestra od tetke ga grli i upoznaje sa drugaricom koja za početak uzdržano pruža ruku. U večernjim programima Dana ludaje nastupaju ovog puta Stefan Milenković, Nele Karajlić, Milica Pavlović, Saša Matić i južnobački trubaduri "Banda drvena".

Ko zna - možda neki od koncerata nekome bude sudbonosan.


Tagovi

Dani ludaje Kikinda Sudbonosni susret Devojka iz snova Manifestacija Crtica


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".