Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 10.10.2023. 12:00

Možda smo poslednji petak u septembru videli najniže cene žitarica i uljarica na berzama

Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovo može da postane glavni "market mover"

Foto: Maja Celing Celić
  • 826
  • 80
  • 0

Poslednjih nedelja hedge fondovi (posebna vrsta investicionog fonda za ograničen broj ulagača sa širokim spektrom investicionih i kupoprodajnih aktivnosti) su bili vrlo aktivni i zatvarali svoje duge pozicije, a povećavali svoje kratke pozicije unutar poljoprivrednog sektora. Ovaj trend nosi snažnu poruku - špekulanti predviđaju silaznu putanju cena kako se približavamo kraju kalendarske godine. Šta tera "hedge" fondove da grade svoju "short" poziciju na poljoprivrednim tržištima?

Nekoliko je faktora, ali najvažniji su sledeći:

  • iznenađujući prinosi useva - proizvodnja i zalihe kukuruza i soje u SAD-u premašile su očekivanja;
  • niski vodostaji reke Misisipi - izvozni tokovi su ometeni neuobičajeno niskim vodostajima reka, što utiče na potražnju američkih poljoprivrednih proizvoda;
  • povoljno vreme - idealni vremenski uslovi širom SAD-a podržali su uspešnu žetvu;
  • jačanje američkog dolara - nedavna snaga američkog dolara, koju pokreće jastrebovski FED, učinila je američke žitarice skupim na globalnoj sceni; e) globalna konkurencija - jeftinije žitarice iz drugih regija, poput Crnog mora i Brazila, smanjuju potražnju za američkim proizvodima.

Sukob između Hamasa i Izraela

Iako se trenutno okruženje može činiti kao bearish*, važno je pripaziti na potencijalne katalizatore rasta koji bi mogli ugroziti ove nove kratke pozicije fondova. Na primer, sukob ovog vikenda između Hamasa i Izraela podseća nas na geopolitičke faktore koji mogu brzo uticati na tržišta roba.

Prošle nedelje na CBOT-u cena pšenice porasla je gotovo pet odsto, cena kukuruza nešto više od tri odsto, dok je cena soje pala nešto manje od jedan odsto. Uz potencijalan početak novog rata na Bliskom Istoku, možda smo zadnji petak u septembru videli najniže cene na berzama za neki period. Na MATIF-u cena pšenice na nivou prošle nedelje nepromenjena, dok je ona kukuruza dodatno pala na najniži nivo još od početka marta prošle godine. Generalno, nedelja je završila u bearish tonu usled pritiska žetve u Evropi i konkurencije roba iz Crnog mora te kukuruza iz Brazila, ali i slabe međunarodne i evropske potražnje.

U ovom trenutku jačanje dolara ima uticaja na kretanje cena agri roba, uz podršku koju pruža evropskom tržištu. U Rusiji, služba Evropske unije MARS povećava svoju procenu proizvodnje pšenice za 2023. za dva miliona tona na 89,7 miliona tona. U Južnoj Americi setva soje dobro je napredovala prošle nedelje u južnom Brazilu, dok Argentina do 25. oktobra treba produžiti svoj program "soja-dolar", koji proizvođačima daje povlašćeni kurs.

Nedostatak padavina i suša

U Argentini, dve velike berze, Rosario i Buenos Ajres, ponovno su zabrinute zbog nedostatka padavina u zemlji. Situacija u Australiji je mešovita, sa uslovima koji ostaju izuzetno suve na zapadu i dolaskom blagotvornih, iako kasnih, kiša na istoku.

Na strani potražnje, Kina je aktivna i u Evropi i u SAD-u, te je prošle nedelje kupila nekoliko lotova pšenice, ali i američke soje. Meksiko je takođe iskoristio priliku i pad cene kukuruza za kupovinu američkog kukuruza za sezonu 2023-24, ali i 2024-25.

Napetosti na Crnom moru ponovo su u središtu pažnje, s pogođenim novim infrastrukturama. Rizik povezan s morskim minama sada se ističe. Optimizam poslednjih dana, povezan sa utovarom nekoliko brodova u Odesi i sa kontroverznim glasinama o novom obliku sporazuma koji gura Turska, sada je prigušen. Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovno može postati glavni "market mover" (pokretač tržišta).

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ove nedelje čeka nas redovni mesečni USDA izveštaj o ponudi i potražnji. Uvek su učesnici tržišta oprezni pre izlaska izveštaja, u strahu da usled nekog iznenađenja, neko ne ostane na pogrešnoj strani.

*bearish je pesimističnan pogled na tržište kapitala. Tzv. "bear market" je tržište na kom cene određenih grupa vrednosnih papira padaju ili se očekuje pad.


Tagovi

Agrarna analiza Robert Jurišić Rat na Bliskom istoku Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.