Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izreke i poslovice
  • 15.06.2023. 12:00

Naboze pođo, al kastnele stigo - skriveno značenje izreke?

Iako je bilo jako teško odabrati najzanimljiviju, odlučili smo da tome presudi broj lajkova (srca), te je izreka karakteristična za Timočku krajinu odnela "pobedu".

Foto: Depositphoto/cherryandbees
  • 219
  • 70
  • 3

Mnogo vas se javilo sa sećanjima iz detinjstva koje su obeležile mudrosti naših starijih, nakon što smo objavili tekst o izrekama i poslovicama koje su naše babe znale da kažu. Iako je bilo jako teško odabrati najzanimljiviju, odlučili smo da tome presudi broj lajkova (srca), te je izreka karakteristična za Timočku krajinu, odakle je naša autorka Jovana Cvetković, odnela "pobedu".

"Naboze pođo', al' kastnele stig'o je samo jedna od zanimljivih koje sam ovde čula, a znači na vreme sam pošao, ali sam kasno stigao", objasnila je Cvetkovićeva.

Međutim, ima li još neko značenje osim očiglednog i može li se primeniti na trenutno stanje u poljoprivredi Srbije?

Da li je, bez obzira što si reagovao pravovremeno, tvoje delanje uzaludno? Takođe, da li je kad se uvide posledice već kasno za popravke? Nije čudo što su mnoge izreke do dana današnjeg ostale prava misterija za običnog čoveka i što možda u sebi skrivaju neki dublji filozofski ključ koji je razotkriva.

Čega se sećaju naši autori?

Ali, nek nas sve to ne brine, jer i ćorava koka ubode zrno, te "samo distanca i diskrecija", što je govorila baba našeg čitaoca ili sa svakim dobro, a sa retkim iskreno. Ne treba da hvatamo zjale, da kad nam je dosadno ne kažu "uhvati se za uši i igraj", jer mrdni se pa će i Bog tobom.

Što si sejao, to ćeš i žeti, naveli su još naši čitaoci, ili kako radimo, tako će nam biti. Samo da ne bude: "po tuđomu dupe, sto pet" - kad god bi nekoga nagovarali da uradi što ni sami ne bi smeli.

Budite vredni jer se na muci poznaju junaci. Svi imamo uspone i padove, pa ko ima para, kupa se u moru, a ko nema - lavoru, a ko nema sreće prepodne, nek je ne traži ni poslepodne.

 Ali i u tom slučaju - nit se u dobru visi nit u zlu nizi, kažu bake naših autora. 

Zapamtite, da ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverina trag pokaže. I leti kad pođeš u planinu ponesi džemper, a zimi kako hoćeš.

Jedna od mojih omiljenih izreka postavljenih u komentarima je "ako držim oklagiju ne znači da će biti pite". Ima čitav spektar značenja, najčešće se može primeniti u političkom aktivizmu.

Na Balkanu ima toliko mnogo izreka, pa se ne ustručavajte i u komentaru ispod teksta navedite koje ste vi zapamtili?


Tagovi

Izreke Poslovice Naboze pođo Al' kastnele stig'o Značenje Timočka krajina Poslovice Srbije Izreke baka Šta su govorili naši stari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...