Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izborna kampanja
  • 29.03.2017. 15:45

Obećanja, obećanja, obećanja

Poštovani proizvođači hrane, ostaje vam da se "telepromtujete" u 3. ili 17. april u zavisnosti koliko izbornih krugova bude. Zaboravite obećanja. Boljitak ćete steći kao i do sad - pametnim odlukama i vrednim radom.

Foto: geralt /Pixabay
  • 735
  • 76
  • 0

Ako se ne varam, pre više od veka premijer Pruskog kraljevstva Oto fon Bizmark izjavio je da se laži najviše koriste pre izbora, u toku rata i posle lova. Pošto, hvala Bogu nismo u ratu, a ne podržavam ni ubijanje životinja u lovu, ostaje mi da se osvrnem na izbore. Ove aktuelne, predsedničke. Da se odmah ogradim, vreme će pokazati da li će ono što je obećavano u kapanji biti laž ili istina.

Obećanja preko svake mere

A obećava se mnogo. Preko svake mere. Doduše ne toliko kandidat za predsednika vladajuće koalicije, nego njegov ministar zadužen za agrar, Branislav Nedimović. Cilj je stvoriti iluziju da će izborom pravog / željenog kandidata poteći med i mleko. Da se podsetimo nekih od njih. Ne naravno hronološki, ko bi to sve popamtio.

Dizel gorivo

Najavljuje se da će država vratiti subvencije za gorivo. Reč je o mogućnosti da poljoprivrednici mogu biti oslobođeni dela ili čitave akcize na dizel gorivo, koja sada iznosi gotovo 55 dinara po litru. Ali KADA? Sledeće godine. Do tada ko živ, ko mrtav, rekao bi naš narod. Da li će se neko tada i setiti ovoga?!

Laboratorija za mleko

Savremeni "Skadar na Bojani", a u Batajnici - Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, grade se (opremaju, stavljaju u funkciju) više od decenije. Najnovije obećanje je da će Srbija u junu dobiti Nacionalnu laboratoriju za kontrolu mleka. Koji će zakon definisati njen rad? Kako će mreža laboratorija biti "uvezana"? I još neka pitanja čekaju na odgovore.

Rad na crno

Šta ćemo sa sezoncima? Godišnje ih u poljoprivredi "na crno" radi 100.000. I to ćemo da sredimo. Bar je tako izjavljeno na zajedničkom sastanku predsedničkog kandidata, ministra i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu koji su obišli "Ćirić agro" u Titelu. Mislim da ste shvatili poentu.

Opozicionarna razmišljanja

A šta za to vreme rade kandidati za predsednika koje je delegirala opozicija? Saši Jankoviću je moja malenkost putem društvenih mreža sugerisala da ne izjavljuje "razvijaćemo poljoprivredu i stočarstvo". Može eventualno zemljoradnja i stočarstvo.

Vuk Jeremić obećava osnivanje agrarnog investicionog fonda za kapitalna ulaganja u poljoprivredu. Smatra da poljoprivreda u Srbiji ima najveći potencijal za rast i zato će se zalagati za usvajanje i implementaciju savremene politike ruralnog razvoja, koja će biti u funkciji unapređenja radnih i socijalnih uslova života na selu, sa posebnim naglaskom na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Koliko ste puta sve ovo čuli?

Dakle, poštovani proizvođači hrane, ostaje vam da se "telepromtujete" u 3. ili 17. april u zavisnosti koliko izbornih krugova bude. Zaboravite obećanja. Boljitak ćete steći kao i do sad - pametnim odlukama i vrednim radom.

Da li je neko primetio da sve ovo što pričaju predsednički kandidati i nije posao predsednika republike već predsednika Vlade. Ali koga je briga? Narod traži veselo.

Foto: geralt /Pixabay


Tagovi

Izbori Aleksandar Vučić Branislav Nedimović Vuk Radojević Saša Janković Vuk Jeremić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."