Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 11.02.2018. 13:00

Poljoprivrednik početnik - (ne)vidljiv za državu

Oslonjeni smo na nadu da će Ministarstvo pod pritiskom javnosti i medija, zaista i uvesti meru koja se odnosi na početnike, kako bi njihova volja i rad postali vidljivi.

  • 655
  • 42
  • 0

Mediji se u Srbiji sve više bave temom problema mladih poljoprivrednika početnika i finansijskih izazova na koje nailaze, bilo to podnošenje zahteva za nacionalne podsticaje ili bankarski kredit. Ove teme dotakao se i Agroklub tekstom o Gligićima i nemogućnosti da dobiju kredit kako bi kupili traktor za koji su već dobili subvenciju.

Vidljivi ili ignorisani?

Volja, plan, pa ni sjajan biznis projekat neće vam mnogo pomoći ako nemate početnih sredstava da uložite u svoju poljoprivrednu proizvodnju. Banka vam neće dati kredit ako nemate ništa od opreme ili zemlje sa poljoprivrednog gazdinstva da založite ili nemate promet po poljoprivrednom računu, što bi automatski značilo da imate već osnovano i gazdinstvo koje uveliko posluje. Neće vam mnogo pomoći, ni ako vam država subvencioniše više od polovinu sredstava za kupovinu mehanizacije, grla stoke ili sadnica voća, ako vi ne možete da "stvorite" ni resto. To nas navodi na pitanje, da li postoji ikakva pomoć koja je namenjena poljoprivrednicima početnicima ili se sve odnosi na "velike" ili "uigrane" igrače? Hoće li poljoprivrednici početnici postati vidljivi ili ostati ignorisani?

Kakva će podrška biti u 2018. godini?

U intervjuu za RTS, ministar Branislav Nedimović je rekao da razvijaju "jedan projekat gde će pokušati da naprave alat, pa će jedan deo troškova obezbeđenja preuzeti država na sebe ili preko partnera iz sveta koji žele da ovo finansiraju". Zbog velike nade koju je ova izjava ministra izazvala, tražila sam od resornog ministarstva više informacija:

"Ministrarstvo poljoprvrede je planiralo podršku za mlade poljoprivrednike i u 2018. godini čak po više osnova. Konkretnu meru za mlade poljoprivrednike ćemo unekoliko izmeniti i pažnju u okviru ove mere ćemo usmeriti samo na novoosnovana poljoprivredna gazdinstva, čiji su nosioci poljoprivrednici mlađi od 40 godina života i tako će ta mera više biti usmerena na start up tj. na pomoć za započinjanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na novoosnovanim gazdinstvima".

Za sada znamo da će nečega biti - i to je nešto!

Mladi Rumljani razvijaju poslovne ideje

Šta je trenutno dostupno?

Za sada su poljoprivrednicima početnicima dostupna sredstva raznih fondacija, neki konkursi su namenjeni mladim entuzijastima u poljoprivredi, neki specifičnim grupama. Strane organizacije i fondacije sa delovanjem u Srbiji nisu toliko usmerene na individualne početnike u poljoprivredi, koliko na opštine, mesne zajednice, nevladine organizacije ili druge fondacije.

Koliko god deluje primamljivo, pa i činjenica da mladi farmeri dobijaju dodatne bodove pri apliciranju, IPARD program uopšte nije namenjen malim poljoprivrednicima, jer novac koji mora biti uložen u realizaciju investicije, bez obzira da li će ona biti subvencionisana ili ne, nije mali!

U mnogo boljem položaju su oni koji ostaju na selu ili se vraćaju na roditeljska gazdinstva, jer najčešće imaju početna ulaganja, ako ne u novcu, onda nešto u zemlji, mehanizaciji, zasadima ili stoci. Onaj koji radi u poljoprivredi, zbog neizvesnog tržišta, zna da najčešće naporan rad i upornost ne donosi prevelika proširenja proizvodnje, pa je svaki finansijski podstrek veoma značajan. Ponovo smo oslonjeni na nadu da će Ministarstvo pod pritiskom javnosti i medija, zaista i uvesti meru koja se odnosi na početnike, kako bi njihova volja i rad postali vidljivi.

Foto: ionlfox / Pixabay


Tagovi

Ipard Mladi poljoprivrednici Fondacije Konkursi Minisatrstvo poljoprivrede Početnici u poljoprivredi Branislav Nedimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...