Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crtice sa sela
  • 06.11.2022. 13:30

Seoski mentalitet i žena u kafani sa pivom u ruci

Kako izgleda kad u maloj sredini žena prekrši "nepisana pravila".

Foto: Depositphotos/tumsasedgars (ilustracija)
  • 289
  • 78
  • 0

Za stolovima sedi desetak muškaraca, pije, a za jednim stolom četvorica igraju karte. Televizor, crno-beli mastodont, emituje vesti, niko ne obraća pažnju na njih. 

Za šankom, dok veče pada i crvenilo boji prozore, umesto Edit stoji mlad skladan muškarac. Edit je otišla da skuva večeru, kaže uslužno, poverljivo.

Može piće?

Kad Ksenija reče pivo, svi muškarci u sali okrenuše se da je osmotre. Ona ostaje da sedi za šankom pretvarajući se da ne oseća njihove poglede.

Ovo je kao na Divljem Zapadu, kaže i ne trudi se da spusti glas. Momak za šankom, ne stariji od dvadeset godina, prasne u smeh. E, zaista, Divlji Zapad, kaže sipajući pivo u visoku čašu. Sa penom ili bez pene, pita profesionalno. Bez.

Ja sam Andraš, zovu me Toni. Znate, nemam često priliku da, razumete, ovde dočekam damu, kaže spustivši glas. Obično ženski svet ne zalazi ovamo, osim kad je neka svadba... A Edit, preseče ga Ksenija.

E, mama je drugo: ovo je, znate, njena kafana. I da vidite, kad neko hoće da se potuče, ona interveniše. Više se ovi grubijani (pogledom pokazuje prema postavci u sali) boje od nje nego od policije.

Ma, baš njena kafana, pita Ksenija.

Baš njena: vidite, kad je propao Lovački dom, moji roditelji su ga preuzeli. Otkupili, mislim, a mama je upisana kao vlasnik. Tata (ovde mladić zabrinuto pogleda uvis, prema tavanici) videli ste kako je, pa je tako sve palo na nju. Još jedno pivo? Ja častim.

A, ja častim. S čašom u ruci, Ksenija se okreće prema pogledima koji joj bodu leđa.  

Dobri ljudi, biću ovde u vašem mestu nekoliko dana, pa je red da se upoznamo. Ja sam Ksenija Carnjajski, fotoreporter i praviću neke snimke po ovom kraju. Piće za sve. Molim vas, nemojte me odbiti. 

Trenutak kamene tišine. Tvrda, bez osmeha. Tek druga tura pića koju hladnokrvno bez ikakvog stida plaća nepoznata žena sve ih otkravi. Prilaze, rukuju se s Ksenijom, počinje smejanje i razgovori.

Stiže Edit sa ogromnom kastrolom paprikaša, na pomolu je veselje do zore. Neko je uzeo tamburicu sa šanka. 

Cura mala poljubac mi dala, 
Milčice moja, moja, šećer usta tvoja, 
Milka moja, tebe volim ja...

Divota, kaže Ksenija držeći i dalje čašu piva u ruci. Hajdemo sad onu Ruzmarine moj zeleni.

A ja sam mislila da ćete pobeći, kaže Edit, smeje se. Kakvo bežanje, tek sad postaje zanimljivo, kaže Ksenija. 

Ali, da znate, oni vam se neće ni javiti kad vas sretnu negde u Randićevu, ako su im žene u blizini.

Znam. 

 

Odlomak iz romana "Braća Avari" Gordane Perunović Fijat


Tagovi

Crtica Žena na selu Žena u kafani Braća Avari Seoska kafana


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".