Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 17.04.2022. 13:30

Spanać: hrana, lek, boja?

Relativno novija biljka u narodnoj ishrani, pokazala je izvanredna svojstva u sprečavanju i oporavku od teških bolesti.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 106
  • 25
  • 0

Za razliku od rena, luka ili sočiva, spanać nije autohtona evropska biljka. Prema istraživanjima dr Olge Zirojević, kao domovina ove korisne biljke spominju se centralna ili jugoistočna Azija, Nepal pa čak i Daleki Istok. Prvi put se pominje 647. godine, kao poklon nepalskog vladara kineskom caru, pod imenom "persijsko povrće".

Istovetno ime u mnogim jezicima upućuje da je dom spanaća drevna Persija, gde se redovno nalazio na jelovnicima više od 2.000 godina. Vremenom je osvojio svet. U Srbiju je stigao u doba turskih osvajanja, a u Vojvodinu u doba Habsburgovaca. Vrlo brzo je zamenio ovdašnje divlje biljke, vranine noge, šurlin, ušac i druge u pitama zeljanicama, varivu, čorbi i ostalim prolećnim jelima i postao ugledna gajena kultura koja se s pažnjom neguje i iznosi na tržnice.

Šta "voli", a šta ne baš?

Obavezan je na trpezi za velike praznike prolećnog ciklusa "radi zdravlja", a i u svakidašnjoj ishrani zauzima značajno mesto jer se brzo priprema i pristupačan je većini stanovništva. U gajenju zahteva blagu klimu, laka do srednje teška zemljišta sa dobrom propusnošću, dovoljno vode. "Ne voli" blizinu cvekle, blitve, šećerne i stočne repe čak ni na susednim parcelama, zbog mogućnosti prenosa virusnih oboljenja. Poljoprivrednici koji gaje ovo povrće često su upravo oni koji su među prvima uveli plastenike, baš kao što se nekada u toplim lejama gajilo ovo bilje za prodaju na pijaci ili hotelima sa otmenom hranom.

Spanać: Veoma traženo povrće, a ne zahteva posebnu negu tokom zime

Od prvog pomena spanaća, u međuvremenu je formirano mnogo novih vrsta koje odgovaraju izbirljivom tržištu. 

Šta "leči"?

Osim značaja kao prehrambena namirnica, ima dokazana lekovita i preventivna dejstva. U narodnoj medicini koristio se prvenstveno za "jačanje krvi" i protiv zatvora, a deluje i kod srčane uznemirenosti i poboljšava rad organa za varenje. Savremena medicina priznaje spanaću i povoljno dejstvo na smanjenje holesterola u krvi, što poboljšava rad srca i krvnih sudova, jačanje opšte otpornosti organizma, a najsmeliji ga proglašavaju moćnim antikancerogenim sredstvom zbog visokog sadržaja beta - karotina. Sadrži korisne minerale, naročito gvožđe, zbog koga je i stekao dobar glas kao sredstvo protiv malokrvnosti.

U krajevima gde se jede mnogo ovog povrća - manje ljudi oboljeva od najtežih bolesti. Na dvoru sultana Mehmeda II Osvajača (opet Olga Zirojević) nalazilo se šest jela od spanaća, a u međuvremenu izmišljene su nove varijante da se od ovog povrća pripremi ukusno jelo, sa mesom, mlekom i jajima ili u potpuno vegetarijanskoj verziji. Jedna porcija "persijskog", a sad toliko odomaćenog bilja u toku dana smatra se kao dovoljna količina u ishrani zdrave osobe. Samo treba biti oprezan, jer spanać koji ostane od ručka već za večeru nije za jelo ako je odstajao na sobnoj temperaturi. Zato se po pravilu priprema količina koja može i da se pojede odmah.  

"Vezan" sa proteinima

Crtani filmovi o mornaru Popaju stvorili su uverenje da ga treba jesti direktno iz konzerve, što je velika greška: gvožđe iz spanaća može da se iskoristi jedino ako je "vezano" sa proteinima, a to je razlog zašto žene odvajkada spanać pripremaju sa mlekom ili jajima. 

Jedan od efikasnijih načina berbe spanaća je sa spoljnog dela rozete

Osim prehrambene i lekovite funkcije, služi za još jednu, manje poznatu svrhu: odlično je sredstvo za bojenje, bezopasno i potpuno ekološko. Spanaćem se može obojiti pirinač, razni konditorski proizvodi, sladoled, uskršnja jaja, čak i tkanina, naročito tanka, u lepe nijanse svetlozelene boje. 


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Tagovi

Spanać Uzgoj Lekovitost spanaća Ogla Zirojević Spremanje spanaća Bojenje jaja


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".