Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 23.05.2021. 14:00

Šta znači biti domaćin?

To je neko ko dočeka na kapiji i dugo ispraća. Kakav je to čovek oseti se u njegovoj rakiji, mekoći hleba i toplini ručka.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 2.762
  • 1.476
  • 2

Poznajem jednog sad odraslog muškarca, koga je kad je bio mali učiteljica pitala šta želi da bude kad poraste, odgovorio je - domaćin. Tada su mu se deca i učiteljica smejali, ali nisu shvatali težinu i veličinu zvanja koje želi da ima.

Domaćin zna da ugosti i počasti, onaj je ko zna da sačuva i umnoži, neko ko trpi danas zarad boljeg sutra.

S ponosom neguje svoju zemlju i voli onoj kojoj pripada. Poštuje pretke, tradiciju, crvena slova i crkvene dužnosti. Zna kad treba da spusti glavu i zaćuti, ali se i ponosno bori za pravdu, ne samo svojih ukućana nego i meštana. Nepotkupljiv i nepokolebljiv. Nepoljuljane reputacije i neokaljanog obraza.

Ne prepoznaje se po odelu, veličini kuće i "besnim" autom - poznaje se po stavu.

To je neko ko dočeka na kapiji i dugo ispraća. Kakav je to čovek oseti se u njegovoj rakiji, mekoći hleba i toplini ručka. Na čelu je porodice, onaj koji štiti i podnosi sav teret, neko ko je za primer i ponos i neko ko će se povući da bi njegov porod nastavio dalje. Zato, kakav je domaćin vidi se najbolje na njegovoj deci, njihovom vaspitanju, manirima, ponašanju prema slabijima, ali i jačima. Od kuće prave dom.

Domaćin se odlikuje poštenjem, hrabrošću i izdržljivošću, ne pred mitskim ili naoružanim neprijateljima, već pred izazovima života, vremenskim prilikama, državnim odlukama.

Ako nema iskustvo - ima volju i bistrinu, ako nema godine - ima snagu, ako nema imetka - njegova vrlina je marljivost. Iza sebe ostavlja više nego što je nasledio.

Kažu, domaćin je onaj koji je uspešan i koji uspešno vodi svoje gazdinstvo, domaćinstvo, porodicu. U stvari, on je taj koji pravilno ekonomiše, ko prepoznaje trenutak i prioritete, usađuje prave vrednosti u svoju decu i svoj životni put. Zna kada da uštedi i pošteno se rasbaškari. Održava mir i podstiče na šalu. Nikad previše strog, nikad previše popustljiv.

Njega vodi samo jedna ideologija, a to je ideologija poštenog i posvećenog rada.

Ono što je naročito važno - o svojoj stoci, voćkama i komadu zemlje brine jednako brižno kao i za članove svoje porodice. Sluga i gospodar istima. I seljak i aristokrata.

Možda sve gore navdeno zvuči kao ideal koji postoji još samo u epskim pesmama, ali ne - domaćin se rađa i što je najvažnije - postaje.

Domaćin je on, ali i ona.


Tagovi

Domaćin Gazdinstvo Biti Čelo porodice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u