Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o zemljištu u Skupštini
  • 21.12.2015. 08:30

Šuma ruku usvaja zakon

Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu je u Skupštini Srbije. Uskoro i pred poslanicima. Šta rade akteri koji su bili protiv njega?

  • 270
  • 37
  • 0

Danas počinje novo zasedanje Skupštine Srbije. Pogledajte dnevni red. Kome je mrsko čitanje može da ubrza do podebljanog teksta.

1. Izbor kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca za organizovani kriminal i za ratne zločine, kao i za izbor tužilaca u višim i osnovnim javnim tužilaštvima

2. Izbor liste od 19 kandidata za nosioce funkcija javnih tužilaca u višim javnim tužilaštvima u Srbiji, kao i listu od 33 kanidata za nosioce tih funkcija u osnovnim javnim tužilaštvima,
3. Predlog izmene zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara,
4. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji,
5. Zakona o tržištu kapitala,
6. Zakona o porezu na dobit pravnih lica,
7. Zakona o porezu na dohodak građana
8. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje,
9. Izmene zakona o republičkim administrativnim taksama,
10. Predlog zakona o preuzimanju obaveza Javnog Preduzeća "Srbijagas" Novi Sad prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije a.d." Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije,
11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) između Republike Srbije i Međunarodne banka za obnovu i razvoj,
12. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd,
13. Predlog zakona o zadrugama,
14. Predlog zakona o privrednim komorama,
15. Predlog zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre,
16. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji,
17. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije
18. Predlog zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode.
19. Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis,
20. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti,
21. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu,
22. Predlog zakona o zaštiti zemljišta

E, tu se, prijatelji moji, nalazi danas agrar. Mnogi su davno rekli da je ono što je Ustav za državu, zemljišna politika za poljoprivredu. Više je nego očigledno da ono što su namerili, vlastrodušci spremaju da usvoje uz pomoć komotne većine. Jasno je da su javne rasprave bile farsa, zato što su glavne odrednice, zbog kojih su se poljoprivrednici bunili - ostale. Šta nameravaju da urede paori koji su u protestu od 24.11.2015?

Poljoprivrednici u protestu pisali Pastoru i Pajtiću

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš u ime poljoprivrednika u protestu šalje otvoreno pismo koje prenosimo u celini:

"Udruženja poljoprivrednika koja protestvuju od 24.11.2015. g. sa zahtevom da se iz skupštinske procedure povuče predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, traže hitan prijem kod predsednika Skupštine AP Vojvodine Išvana Pastora i predsednika Vlade AP Vojvodine Bojana Pajtića.

Poslanici Skupštine Srbije počeće novu sednicu na kojoj će na dnevnom redu biti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Novim zakonom će više desetina hiljada građana sa područija Vojvodine biti ekonomski ugroženi, zato od Vas zahtevamo da u skladu sa svojim nadležnostima odbranite interese poljoprivrednika i stanovnika koji žive i rade na selu.

Na tribinu o predlogu zakona 18.12.2015. g. pozvani svi narodni poslanici Skupštine Srbije, resorni ministar i drugi nadležni republički organi, ali se baš niko nije odazvao da razgovara sa više od 200 ugroženih poljoprivrednika i građanana na skupu u Novom Sadu.

I zato od Vas očekujemo da zastupate naše stavove."

"Dosta je bilo" najavljuje protestnu šetnju

Od pojave Nacrta o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu od političkih partija koje su otvoreno agitovale protiv njega najagilni je bio pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića. Evo šta oni nameravaju. Prenosimo, takođe, integralno.

Najava protestne šetnje protiv “Tenisovog zakona”

I pored velikog protivljenja vojvođaniskih paora, premijer i njegova skupštinska većina odlučili su da usvoje štetne izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Hoće da naprave "Tenisov zakon", po kome će gotovo trećinu najbolje državne zemlje u Vojvodini vlada dati krupnom kapitalu, uglavnom strancima, u zakup na 30 godina, direktnom pogodbom i tajnim ugovorima.

Tenis treba da dobije 15.000 hektara najbolje banatske zemlje, neposrednom pogodbom, tajnim ugovorom sa premijerom u zakup na 30 godina. Naši paori danas obrađuju tu zemlju. Plan vlade je da naši zemljoradnici i porodična gazdinstva postanu jeftina najamna radna snaga. Strane korporacije, pored jeftine zemlje, za to "zapošljavanje" treba dodatno da dobiju i ogromne subvencije od države po "radnom mestu". Pokret će pozvati sva porodična gazdinstva, njihova udruženja, sve građane i sva udruženja građana na protestnu šetnju protiv štetnih izmena zakona. Pokret je kontaktirao i sve relevantne političke stranke i organizacije koje su se javno usprotivile "Tenisovom zakonu" i koje ne koketiraju sa premijerom, da zajedno organizujemo protestnu šetnju.

Ovo nije poziv na koaliciju, već poziv u odbranu najvažnijeg društvenog resursa - zemlje. Stranke i političke organizacije koje zastupaju potpuno različite ideologije u potpunosti se slažu oko toga da zemlju treba da obrađuju porodična gazdinstva. Kompanije kao što je Tenis su dobrodošle da otvore svoje pogone, uspostave kooperativu i od naših paora nabavljaju svinje. Interes države Srbije i svih njenih građana mora biti iznad ideologije i stranačkih interesa. Oko nekih stvari se moramo složiti.

Predaćemo zahtev Skupštini, predsedniku Srbije i Vladi da se iz predloženih izmena zakona izbaci prvih 7 stavova spornog člana 64a. Poručimo Vučićevom SNS-u, Dačićevom SPS-u, SDPS-u Rasima Ljajića, PUPS-u Milana Krkobabića i Palminoj JS da mogu da izglasaju ovaj duboko štetan zakon, ali da će, ukoliko to učine, platiti cenu na predstojećim izborima. Ovaj duboko štetan zakon po interese svih građana Srbije će biti ukinut odmah nakon izbora. Protestna šetnja je glas upozorenja partijskim parazitima na vlasti da će platiti cenu neodgovornosti. Građani moraju da kažnjavaju neodgovornu partokratiju. To se radi na izborima. Uspeli smo u slučaju Telekoma. Jer partokratija se jedino boji tvog glasa.

LSV skuplja potpise, a DS inicirala i usvojila amandmane

Tako stvari vide poljoprivrednici u protestu i oni u pokretu "Dosta je bilo". U trenutku pisanja ovog članka ostali akteri koji su bili protiv zakona su radili sledeće: Liga socijaldemokrata Vojvodine na svom sajtu poziva predsednicu parlamenta, Vladu Republike Srbije i resornu ministarku poljoprivrede da povuku Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu iz skupštinske procedure i da se pristupi pisanju novog zakona i nastavljaju akciju prikupljanja 100.000 potpisa protiv Zakona, a udarna vest na sajtu Demokratske stranke je poziv njenog predsednika Bojana Pajtića Nemačkoj da pomogne medijima i nevladinom sektoru u Srbiji. Doduše, ta partija je uz pomoć LSV-a inicirala usvajanje amandmana na Zakon u pokrajinskom parlamentu.

Novinarsko pravilo je da treba čuti i "drugu stranu". Njen stav je potpuno jasan - najavljeno početkom godine, biće sprovedeno na njenom kraju. A više je izvesno da nema prepreke koja će to zaustaviti. Naivni veruju da bi moglo da se desi da predsednik Nikolić ne potpiše Zakon ili da ga obori Ustavni sud. To je, složićemo se, u domenu političke teorije.

Da na kladionici postoji pitanje, "Da li će zakon, sa najvažnijim odrednicama biti usvojen" verovatno da bi kvota na DA bila 1,05. Dakle, ne vredi se ni kladiti.


Tagovi

Zakon Zemljište Bojan Pajtić Ištvan Pastor Saša Radulović Agrar Zemljišna politika Miroslav Kiš Ištvan Pastor Interesi poljoprivrednika Dosta je bilo Tennis Protestna šetnja LSV


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."