Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 16.04.2023. 10:30

Uskrs: "Ritualni obredi", trik da jaje ne pukne i lakši ručak

Kako se vi sećate nekadašnjih Uskrsa, a kako ga danas proslavljate?

Foto: Depositphoto/viperagp
  • 119
  • 67
  • 0

Blaženo bilo sećanje na detinjstvo: tih davnih šezdesetih godina prošlog veka slavio se Uskrs, naravno, isto kao i danas, samo sa manje gužve u javnosti. Sredstva informisanja još nisu direktno prenosila liturgija, a mokrinska "Tucanijada" nije bila ni u planu. Srećom pa Uskrs uvek "pada" u nedelju, koja je čak i u ona nostalgična socijalistička vremena bila neradni dan za dobar deo radnog naroda, tako da je, uz bogat ručak i farbana jaja, slavljeno skromno, u krugu porodice kako se onda govorilo.

Višenedeljne pripreme

Neizbežan deo slavlja bilo je upravo to farbanje u baba Radinkinoj kući; kad mi je dozvoljeno da prisustvujem obredu, mojoj radosti nije bilo kraja. Znala sam i tada da je ceo taj običaj s jajima veoma star, te da su ljuske obarenih i obojenih pronađene u ljudskim staništima starijim od 4.000 godina i samim tim visoko sam cenila dozvolu da učestvujem u tako starodrevnoj praksi. 

Pripreme za proslavu praznika trajale bi nedeljama, od čišćenja kuće, pranja prozora, ribanja svih brava na vratima naročitom pastom za sjaj mesinga, do pripreme sto vrsta sitnih kolača. Najpre su nabavljane ogromne količine jaja, za farbanje, osim onih za pripremu slatkiša i drugih jela. Kupljena ili pokupljena iz sopstvenog kokošinjca blagovremeno, ostavljana su na hladno mesto s najvećim poštovanjem. U poljoprivrednim domaćinstvima podrazumevalo se najmanje stotinu ofarbanih za uskršnji ručak, negde i po dvesto, kod nas ostalih - pedesetak. Bilo je to vreme boljeg standarda, pa kupovina jaja nije predstavljala preteran trošak.

Tradicionalno u ljusci od luka (foto: M. Celing Celić)

Baba Radinka je umela da pripremi boju od prirodnih sastojaka: mrku od ljusaka crnog luka, crnu od mladih oraha, žutu od maslačka, plavu i zelenu od još nekih biljaka. Međutim, postojao je mali problem: za žutu boju treba nabrati dve kile maslačka koliko dođe na litar vode, ljuske od luka trebalo je prikupljati mesecima, a mladi orasi zacrne sve što dodirnu, počevši od šaka i noktiju same domaćice, koja posle upotrebe prirodnih boja izgleda kao da je svojim noktima orala njivu, tako da se vremenom i Radinka okanula ćorava posla i nabavila "kupovne" boje iz prodavnice, kao sav ostali svet.

Ritualni razgovori o skupoći

Da, iako u to doba religija nije bila najpoželjnija u društvu, boje za uskršnja jaja redovno su se prodavale u samouslugama i farbarama, a narod ih je kupovao i niko nije pitao "šta će ti to, nećeš valjda da farbaš jaja?". Mlađe i politički angažovanije žene izbegavale su ovaj deo priprema odlazeći s muževima i decom na ručak kod majke ili svekrve. Dakle, na Veliki petak, ranom zorom, kod babe bi se okupilo žensko društvo (s obzirom da su sve pripreme za praznik - ženski posao), da uz kaficu i razgovor urade posao.

Sa prirodnih materijala, prešlo se na boje (foto: J. Lukić)

Veliki šporet na ugalj i drva bio bi dobro naložen - spas ako je hladno, prava muka ako je već ovladalo proleće i vreme bilo toplo. Boja za jaja kuvala se u najstarijim i najodrpanijim šerpama i loncima. Žene bi najpre obavile ritualan razgovor na temu kako su ove godine skupa, a proizvođači "ih naplaćuju k'o da su ih sami sneli". Zatim bi tek odjednom ućutale: došao bi trenutak da se prvo spusti u crvenu boju. Ako ne pukne (a postoji trik kako da ne pukne - naučila me baba, prim. aut.), sve bi se opustile i oraspoložile, pa bi izgovarale molitve, neke neobične recitacije, nesumnjivo vrlo stare, čak bi i malo zapevale, čemu bi pomogla rakijica posle višenedeljnog posta.

Svečani ručak sa lakšim jelima

Na kraju posla koji traje celo prepodne, ogromna količina jaja bila bi obojena, ukrašena nalepljenim sličicama i drugim detaljima i podeljena među ženama, da svaka odnese svojoj kući. Tokom procesa, neka bi pukla i boja bi ušla u belance: ta su odmah ostavljana na stranu, prema verovanju da su lekovita za decu slabog apetita. Smatralo se dobrim predznakom ako se crvena boja "primi" i bude jaka "kao sunce". Obojena i ohlađena baba Radinka bi još istrljala komadićem slanine, da lepše sijaju.

Za praznik se pripremao kompletan ručak, kao za zimske praznike, ali, sa lakšim jelima, kao što je na primer barena šunka, uz obavezno sveže povrće: mladi luk, spanać, rotkvice i zelenu salatu Porodica bi se okupila da uživa u ručku i prijatnom razgovoru, a kad bi se praznik zadesio u toplije vreme, sto i celo posluženje selilo se u baštu, gde bismo proveli dan. 

Domaća jela na trpezi (foto: Depositphotos/Jim_Filim)

Jedino nisam shvatala kako bi deda Sava baš svake godine, sve dok nisam odrasla, uspeo da odnekud nabavi jaje od morke, za mene? Nema sumnje da bi u potrazi za ovim nesvakidašnjim darom obišao sve svoje prijatelje paore. Tim jajetom - manjim od kokošijeg, a opako čvrste ljuske razbijala sam sva ostala. Blaženo vreme detinjstva i velike radosti zbog sitne pobede. 

Šta biva sa polupanim jajima?

Ona izlupana posle ručka - morali bismo i da pojedemo. To je onaj manje prijatan deo praznika. Ta farbana bi se danima "vukla" po kući, deljena i poklanjana, upotrebljavana u musakama i drugim jelima, samo da se već nekako potroše, a nije isključeno da bi poslednja poslužila kao obrok mački ili psu, radi zdravlja ukućana. Jedno je sigurno, onda kao i danas, nedeljama više nikom ne bi palo na um da poželi za obrok tvrdo kuvano jaje. 

Danas je i pakovanje od deset luksuz za mnoga domaćinstva koja se ne bave poljoprivredom, ali, stari običaj je stari običaj, pa će i oni koji ih kupuju na šest komada ofarbati bar nekoliko. A nekim čudom, među tim šarenim jajima, naći će se i po jedno od morke. 
 

Tekst "Morkino jaje" objavljen je u lokalnom glasilu "Kikindske", u rubrici "Kikindski nostalgični život" u aprilu 2019. 


Tagovi

Vaskrs Obred Običaj Farbanje jaja Vaskršnji ručak Detinjstvo Morkino jaje Lukovina Farba za jaja Barena šunka


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.