Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 29.05.2022. 13:30

Vlada neformirana, ministar stari ili novi, a šta će poljoprivrednici?

Bez parlamenta, vlade i nadležnih službi - poljoprivreda funkcioniše po navici, onako kako je oduvek radila - i to je srećna okolnost?

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 319
  • 86
  • 0

Izbori su bili i prošli sad već davnog 3. aprila, a od tada nisu formirane ni Skupština ni Vlada. Jedino što se pouzdano zna je datum kad počinje mandat novog - starog predsednika Republike i da je taj dan 31. maj. Ova pat pozicija nije neobična u političkom životu Srbije u njenoj novijoj istoriji višestranačkog sistema, da Parlamentu i Vladi istekne mandat, a novi organi vlasti se ne formiraju nedeljama (mesecima) posle toga; srećna je okolnost što poljoprivrednici rade svoje poslove, sa Vladom i Parlamentom ili bez njih, inače bi njive bile u parlogu i ne bi se proizvodilo ništa.

Ima li promena u političkoj klimi prema poljoprivredi?

Dok se čeka formiranje nove vlasti, u globalnim okolnostima daleko drugačijih od onih u kojima je nastao prethodni saziv, a ne zna se ni kad ni kako će da se formiraju, paori očekuju da uskoro (ili barem u dogledno vreme) saznaju ko će da im bude sledeći ministar poljoprivrede. To ne može da se desi pre nego što se formira Vlada, Vlada ne može da se formira pre nego što Parlament počne sa radom, barem prema dosadašnjim zakonima, tako da će taj podatak barem još neko vreme da ostane u sferi nagađanja. A poljoprivrednici nemaju previše vremena za nagađanje, jer treba raditi, inače se niko od nas neće 'leba najesti. 

Ministar još jedan mandat?

Samo jedno je sigurno, da će oko novog ministra biti zanimljivih političkih igara. I ko bi ta ličnost mogla da bude? Da li Branislav Nedimović, koji se najduže zadržao na ovoj funkciji, čak od 2016. godine, ima šansu da bude ministar još jedan mandat? Nedimović, po struci pravnik, jedno vreme gradonačelnik Sremske Mitrovice, član DSS, DS i sada SNS, završio je prošli mandat velikim obećanjima kapitalnih projekata, od kojih ne zna se šta će biti, jer se situacija u Evropskoj uniji i svetu drastično promenila.

Novi stari ministar poljoprivrede sa najdužim mandatom od 2000.

Ili će priliku da sarađuje s poljoprivrednicima dobiti neko drugi i ko? Neko od poslanika brojnih stranaka koje će učestvovati u Skupštini, s manje ili više mandata? Stručnjak za poljoprivredu ili pripadnik sasvim druge struke? Dešavalo se da ministri nemaju nikakvu struku, pa ni onu koja bi bila potrebna za neki resor. Ili će ovog puta prevagnuti praktični razlozi nad političkim, pa ministar poljoprivrede postane nezavisni stručnjak, osoba koja ne mora participirati ni u jednoj stranci ali će imati odgovore na pitanja?

Neko od uglednih poljoprivrednika

Poljoprivrednici će ove godine imati mnogo toga da pitaju, povodom svega što gaje, a kasnije treba da naplate svoj trud. U međuvremenu, čuju se vrlo maštovite kombinacije, naročito kad seljaštvo završi poslove za taj dan pa sedne s prijateljima da u miru popije pivo. 

Još nije bila u igri jedna opcija, da ministar poljoprivrede bude ugledan poljoprivrednik koji zna posao, zna šta treba farmerima, uživa ugled među njima i spreman je da razgovara i pregovara kao što je spreman da rešava probleme. Njih će, kako god se okončaju zbivanja u Ukrajini, neminovno biti. Svetsko tržište je pred velikim izazovima, a oni se izvesno "prelivaju" i u poljoprivredu država koje ne pripadaju grupi zemalja svetskih sila. 


Tagovi

Vlada Srbije Ministar poljoprivrede Mandat Ugledan poljoprivrednik Branislav Nedimović Izbori


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".