Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cenzura na delu
  • 24.02.2016. 09:15

Zašto je Uroš "sklonjen"?

Prema Davidovićevim rečima "stavljen je na led" jer je odbio da hvali proizvode oglašivača u "Dobroj zemlji". Mislim da to nije sve.

Foto: Youtube print screen
  • 17.683
  • 3.053
  • 0

Bilo je to leto 1990. I dok je dobar deo bivše nam zajedničke države uživao nemilice trošeći Markovićeve konvertibilne dinare, ja sam "vraćao dug domovini" u Zalužanima, pokraj Banjaluke. Nakon dve nedelje punjenja tenkovskih akumulatora spremao sam se na zasluženi izlazak u grad. Nas 20 "guštera" je na pisti na +40 čekalo da nas dežurni kapetan "pregleda" i pusti u grad. Nakon pola sata je izašao iz dežurne kućice, pogledao nas i poslao nazad u jedinicu. Naime, od nas 20, jedan "biser" je imao zakopčano gornje dugme košulje. A svi smo morali da budemo, kako se tada govorilo - jednoobrazni. Kakve to veze ima sa "Dobrom zemljom", pitate se?

E pošto je i ono malo institucija što je u državi ostalo, urušeno i obesmišljeno, na sceni je vojna hijerarhija. Po vertikali. Nagađajte ko je general armije. Pošto "ispod šlema mozga nema" jednoobrazno iz prethodnog pasusa se odnosi na sve pa tako i na tv program u našoj nam miloj Srbijici. Ono što "štrši" biće hirurški odstranjeno. A mehanizmi da to bude sprovedeno su brojni. Od ekonomskih, političkih pa do fizičkih. Da se ne lažemo, procenjujem da je većina nas očekivala da će se to desiti Urošu Davidoviću, pre ili kasnije.

Čime se Davidović zamerio vlastodršcima?

Izuzetna gledanost "Dobre zemlje" pored svih, nesporno, kvalitetnih priloga može se zahvaliti i isčekivanju gde će Uroš "oplesti" kreatore agrarne politike. A materijala je bilo više nego dovoljno. Uroš se nije ustručavao. Uz to trajalo je godinama. Kreatori naših sudbina su odlučili da je isuviše dugo. Kako pišu tabloidi "kap je prelila čašu" kada je Davidović u najavi za nikad emitovanu emisiju 21.02. pomenuo 40 dozvola za uvoz 300.000 tovljenika. Tempirana bomba kada se zna da u Srbiji ima barem 100.000 tovljenika za koje se ne zna kupac. I nije ni čudo što se cena strmoglavila na gotovo 100 dinara. Nezgodna priča u vreme kada je "Tenis (Klemens) drugi put među Srbima". A da li je samo to u pitanju?

Čime se Davidović zamerio B92?

Autor "Dobre zemlje" je upućivao kritike i na račun matične B92. I to sa valjanim razlogom. Javnosti je gotovo nepoznata činjenica da emisija umalo nije ukinuta pre godinu dana. Naime, u samoj emisiji Davidović je kritikovao matičnu televiziju zbog pohlepe. U programu je rekao da od komercijalnih ne može da emituje one priloga posvećene "vrućim" agroekonomskim problemima. A u stvarnosti je baš bilo tako. Sećate se? Hibrid 1, hibrid 2, pesticid 1, hibrid 2, đubrivo 1, pesticid 2, hibrid 3, đubrivo 2, ... i dok ti se ne zavrti u glavi. Javna je tajna da je gostovanje u "Dobroj zemlji" od 3-5 minuta bilo gotovo isto toliko hiljada evra. Pa produžene "galofak" emisije od 2,5 sata su inkasirale i do 25.000 evra. Samo jedna emisija, da napomenem.

Predosećajući da to nije sve nazvao sam kolegu Davidovića da vidim "da li ima još nešto ispod haube"? Prema njegovim rečima, razlog za suspenziju leži u činjenici da je odbio novi segment koji je trebalo da bude uveden u emisiju, pod nazivom, ako sam dobro razumeo "tv promocija" ili "tv prodaja" ili tako nekako. Elem, u tom delu Davidović je trebalo da hvali repromaterijal koji bi se u tom segmentu pojavljivao. On je to odbio pošto je to u direktnoj suprotnosti sa zakonom o oglašavanju. Naravno, za objavljivanje ovog poslednjeg dela dobio sam odobrenje kolege Davidovića pošto ni na koji način nisam hteo da otežam njegov ionako težak položaj.

Konsekvence

Pošto ne može da dobije direktan otkaz Uroš Davidović je dobio suspenziju na 8 dana. Više je nego jasno da je to put ka otkazu. A i da nije, stvari su otišle predaleko. Davidović mi je potvrdio da traži novi posao, a za B92 reče "ćeraćemo se još". Ono što je dobro, da je zaštitio "Dobru zemlju", tako da bar potajno možemo da se nadamo da ćemo ga videti na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Ili u okviru nekog kablovskog programa.

Zašto sam voleo "Dobru zemlju"?

Moram priznati da emisiju nisam gledao redovno, baš zbog obimnog komercijalnog sadržaja. Međutim, prilozi sa terena koje je Uroš radio su "obojeni" stručnošću, posvećenošću, upućenošću u problematiku, izbegavanjem "opštih stvari" i fokusiranjem na "hotspot", kritikom ali i ponuđenim rešenjem. I još mnogo toga. Uz uvažavanje svih kolega, mislim da Davidoviću u tom segmentu nema ravnog. S druge strane, znao sam da mu zamerim zbog previše dramatizacije u vođanju emisije jer, da se citiram, "ne prenosiš fudbalski derbi već vodiš emisiju o poljoprivredi." Ali nakon svega reč je o stilu, a ovo su samo sitnice. Jer "ko je narodu udovoljio, taj se nije ni rodio". Da ne zaboravim, čitajući portale ovih dana, Davidovićevo ime je uglavnom povezano za "Nekom tenis, nekom p....", "Naše sise ...", "Micubiši za inspektorske nežne guze". Kako površno?! Ali svako danas piše, pa ne treba očekivati previše u tom segmentu.

Ne mogu tek tako da završim

Stvarno ne mogu. Nešto mi u celoj priči "smrdi". Pitanje koje sebi postavljam, verovatno je palo na pamet nekom seljaku iz npr. Bačkog Dobrog Polja. Zašto bi se neka televizija odrekla najkomercijalnije emisije na ovim prostorima? "Dobra zemlja" je to sigurno bila. "Zlatna koka" televizije B92. Odgovor tražim u pravcu politike i sadašnjeg trenutka u kome životarimo. Na žalost, imam malo dokaza u rukama da bih celu priču izveo do kraja. Ali, sa druge strane, da li su nam dokazi potrebni? Svi putevi tog tipa se ukrštaju u jednoj tački. Prisetite se samo šta je u poslednje dve godine pogašeno. "Demokratski mrak" što bi rekao inspektor Bešević u "Crnom bombarderu".

Foto: Youtube print screen


Tagovi

Uroš Davidović Dobra Zemlja B92 Agrarna politika Agroekonomski problemi Politika Otkaz Kritike Tovljenici


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.