Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitanja i odgovori
  • 09.11.2020. 16:00

Zašto su informacije važne za poljoprivrednike - njima i nedostupne?

Kada je postalo normalno da se nadamo izjavi, a ne da je očekujemo i zapravo dobijemo? Zašto ministarstvo ne oseća potrebu da se obrati svojoj ciljnoj grupi putem portala koji upravo poljoprivrednici prate.

Foto: Bigstock/Xilius
  • 387
  • 160
  • 1

Kada su poljoprivredni mediji postali poslednji koji će dobiti najvažnije informacije koje se tiču onih zbog kojih i postoje - poljoprivrednika? Mnogi će mi na ovo reći 'pa vi ste krivi što niste uspeli'. Međutim, da li je moguće da moramo da 'prosimo' za informaciju od javnog značaja, bilo novinari, poljoprivrednici ili preduzetnici - kao za onu o programu ulaganja u srpski agrar naredne četiri godine? Upravo one detaljne tačke koje je, možda, sam ministar trebalo da iznese prilikom proglašenja novog mandata ili neposredno nakon.

Za povratnu informaciju nisu uskraćeni prvo novinari, već čitaoci, poljoprivrednici - oni proizvođači hrane, koji sate, dane, mesece provode na njivi i obezbeđuju nam osnovne namirnice za život, doprinose bruto domaćem proizvodu i čine ovu granu privrede održivom?

Šta se očekuje u daljem radu ministarstva poljoprivrede?

"Zahtev za izjavu za tekst poljoprivrednog portala Agroklub", naslov mejla upućen resornom ministarstvu, a koji u većini slučajeva mogu da pronađem samo u "poslatim porukama". I onda zovem bezbroj puta, tražim odgovor. Odgovor, ne na lično pitanje, već na aktuelna dešavanja, promene zakona, šta će one doneti proizvođačima, na njihove molbe koje nam upućuju svakodnevno putem fejsbuk stranice, na meil, telefonskim putem...

Kada je postalo normalno da se nadamo izjavi, a ne da je očekujemo i zapravo dobijemo? Zašto ministarstvo ne oseća potrebu da se obrati svojoj ciljnoj grupi putem portala koji upravo poljoprivrednici prate.

A, ko bi mi dao podatke, ako ne nadležni? Uloga novinara je da pita, istražuje, bude kanal kroz koji će informacija doći do građana.

"Radimo na tome, nije do nas"

Iako su me na fakultetu učili da institucije i nadležni treba da mi pruže odgovore, kao i to da je odgovor i kada ne dobijem odgovor. Pitam se, da li ovaj neodgovor treba možda da znači, da ministar i ministarstvo nemaju isti?

Novi stari ministar poljoprivrede sa najdužim mandatom od 2000.

Poslednja situacija koja me je, mogu slobodno da se izrazim, izbacila iz takta i navela da godinu i po dana nagomilavan - ne bes, ali nevericu da ne možemo redovnu komunikaciju da imamo, je nadanje na odgovore novog - starog ministra poljoprivrede.

Poštujući proceduru, pozvala sam pres centar pomenutog ministarstva i pitala da li možemo dobiti intervju sa gospodinom Nedimovićem. Vrlo ljubazne koleginice rekle su da pitanja možemo poslati i da će uraditi sve što mogu. I poslala sam ih. Nešto više od 10 pitanja koja su birali naši čitaoci.

Šta biste pitali ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića?

Onda su usledili dani mog nadanja i iščekivanja. Skoro svakog dana zovem, lepo se ispričamo, puni razumevanja i sa jedne i sa druge strane slušalice, odgovor je uvek isti 'radimo na tome, dobićete što pre, nije do nas'.

Opet se pitam, pa do koga je onda?

A, u međuvremenu, ministar je, između ostalih, izdvojio vreme i za javni servis i u nekoliko minuta odgovorio na neka od pitanja koja smo mu i mi uputili. I treba. Javni servis je tu da informiše građane. Ali, zašto je gostovanje na jednoj televiziji drugačije od pisanja mejla portalu i to poljoprivrednom? U čemu je razlika? Ah, da, ja sam napomenula i da bismo mogli telefonom da obavimo razgovor, što bi, pretpostavljam, bilo brže i jednostavnije i jednoj i drugoj strani.

Ali, ni od toga ništa.

Koje mesto na lestvici prioriteta zauzimamo? I da li za nas uopšte ima mesta i vremena? Zar nije logično da mediji isključivo agraru posvećeni, treba da imaju prednost, a kako to da sad nismo više ni ravnopravni? Podsećam, ne daje ministar odgovore novinarima, već poljoprivrednicima. I, ne! Ne mislim da je u ovom procesu i čekanju bilo šta 'do koleginica' iz PR službe. Ne sumnjam da su svoj deo posla obavile odmah. Niti je važno više ko je napravio zastoj, glavno pitanje je "Zašto dolazimo do toga da razmišljamo da li ćemo uopšte dobiti povratnu informaciju?". I zašto je jednostavno ne dobijemo u nekom doglednom roku?

Zaista ne bih volela da "Čekajući Godoa" postane svakodnevica i novinara i poljoprivrednika koji rade svoj posao, a bojim se da je to i moguća realnost. Mi i dalje čekamo, ali ne na setvu pšenice ili na kišu, već na odgovore od javnog značaja.... Dan osmi.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Pitanja Poljoprivrednici Pitanja poljoprivrednika Poljoprivredni portal


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]