Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Prošlogodišnji rod maline nije prodat - u novu sezonu se ulazi sa dugovima

Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače. Od države traže povoljnije kredite, garancijski fond za malinu i status strateškog proizvoda, prenosi RTS. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se na pragu nove sezone treba baviti novom organizacijom, kako ne bi ponovo ušli u blokadu izvoza.

Računi za struju hladnjača sve su veći. Malina se sporo izvozi. Onima koji dug poljoprivrednicima nisu isplatili, država je ponudila povoljne zajmove Fonda za razvoj sa kamatom od dva odsto. Ali malo je onih koji imaju neiskorišćenu hipoteku za takav aranžman. Poslovne banke nude kamatu od osam do 10 odsto, a Ministarstvo posreduje kod državne banke za bolju ponudu.

Malina se sporo izvozi (Foto: Đ. Lalić)

"Dobili smo od 'Poštanske štedionice', ali je i taj kredit i dalje neprihvatljiv. Od nas se traži da damo zalog i na robu koja je na zalihama i robu koja će biti kupljena 2023.-2024. godine", navodi proizvođač voća i hladnjačar Velibor Stojković.

Prvi put u 70 godina...

Proizvođači kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Stručnjaci vide rešenje u akontnoj ceni koja se plaća tokom berbe i iznosi trećinu očekivane prodajne cene.

"Ovde je problem što poroizvođači nisu akcionari kod hladnjačara i onda smo imali otkupnu cenu koja je bila 400-600 dinara, a sada vidite da se smrznuta prodaje za 250, da je gubitak po kilogramu oko 350 dinara", ističe profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

Na zalihama je 30.000 tona

Prema procenama Ministarstva, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

"Da je bila cena razumnija, normalnija, značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema da mnogo proizvođača nije isplaćeno", naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema računici Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvodnja kilograma maline ove sezone košta 134 dinara.

Foto: Depositphotoss/Scruggelgreen